Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, john_deere7430 napisał:

Jak to jest z tymi listami niby według ich maja być podpisywane umowy?? Przy wcześniejszych prow czasami szybciej podpisałem umowę niż Ci co byli 500 miejsc przede mną także miejscami nie ma co się przejmować ? Aktualnie z naboru czerwiec-wrzesień 2021 jestem na liście 19xx ktoś z zbliżonych miejsc na liście już podpisywał umowę ?? 

Dopiero opublikowano listę a Ty się pytasz czy ktoś podpisał umowę 😂😂 jesteś niepoważny 

Opublikowano
13 godzin temu, dawid515 napisał:

Jasne rozumiem. Myślałem, że może ktoś się spotkał z sytuacją, że rezygnuje z maszyny, a chce inną już po podpisywaniu aneksu. Bez sensu tworzyć taki wniosek jak to jest niedozwolone np. I chciałem się rozeznać z tymi przyczepami, czy taka się należy czy warto walczyć i ktoś taką 10t dostał na około 30 ha, bo jak wiadomo różnie Ci doradcy twierdzą i myślałem, że może ktoś w praktyce miał podobnie i napisze jak u niego to wyglądało :)

Jedni ci powiedzą że bez problemu a inni że nie dało rady. Zmieniaj i się przekonasz, a wcześniej znajdź sobie zasady doboru maszyn i sobie sprawdź czy tobie przysługuje dana maszyna.

Opublikowano
22 godziny temu, john_deere7430 napisał:

Jak to jest z tymi listami niby według ich maja być podpisywane umowy?? Przy wcześniejszych prow czasami szybciej podpisałem umowę niż Ci co byli 500 miejsc przede mną także miejscami nie ma co się przejmować ? Aktualnie z naboru czerwiec-wrzesień 2021 jestem na liście 19xx ktoś z zbliżonych miejsc na liście już podpisywał umowę ?? 

To jest tylko do weryfikacji. Jeśli jesteś pierwszy na liście, ale masz masę błędów których nie będziesz na czas poprawiał to spokojnie parę tysięcy osób, którzy mają lepiej zrobiony wniosek, a maszyny są dostosowane do wielkości gospodarstwa i uzasadnione podpiszą umowę przed Tobą. Punkty to tylko nagroda dzięki której masz szanse szybciej podpisać umowę czyli zarezerwować dla siebie środki. Teraz tylko od Ciebie zależy czy tą szanse wykorzystasz czy nie. Spokojnie będą z przodu listy możesz podpisać umowę zanim ktoś dostanie pierwsze poprawki, a jednocześnie osoba z końca listy robiąc błyskawicznie poprawki może podpisać ją szybciej. Tryb Covidowy z zeszłego naboru pokazał najlepiej jak niektórym zależało na wnioskach jak ktoś się zgłasza po dwóch miesiącach że dostał pismo od agencji, no to sam sobie mógł zrobić krzywdę. Teraz na szczęście tego bałaganu nie ma, ale i tak można samemu sobie opóźniać już nie wspominając jak się dobiera doradcę który robi na odwal a potem zwala na agencje. 

4 godziny temu, dawid515 napisał:

Czy platforma do bel zalicza się do "Specjalistyczne przyczepy do transportu sianokiszonki" i ma punkty do ochrony środowiska?

tak

Opublikowano
Kondominium napisał:

Tryb Covidowy z zeszłego naboru pokazał najlepiej jak niektórym zależało na wnioskach jak ktoś się zgłasza po dwóch miesiącach że dostał pismo od agencji, no to sam sobie mógł zrobić krzywdę. Teraz na szczęście tego bałaganu nie ma

Dla kogo szczęście dla tego szczęście. Dzięki przywróceniu terminów przepadł mi wniosek i wcale się nie ociągałem

Opublikowano

Brał ktoś pług na MGR i wnioskował o trochę większy niż mu tabelka przewiduje ? Zastanawiam się nad obrotowym 3 skibowym ale trzeba mieć 28 ha a ja mam 24 ha i tabelka mówi o 2 skibowym. Sami sobie wyobraźcie jak by 2 skibowy obrotowy wyglądał i współpracował z Arion 400/500 czy NH T6... a taki 120-130 KM właśnie będę brał na PROW. Czy moc ciągnika jest argumentem że jazda z 2-jką jest nieekonomiczna itp.?

Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Dla kogo szczęście dla tego szczęście. Dzięki przywróceniu terminów przepadł mi wniosek i wcale się nie ociągałem

Terminy to nie nowość. Widocznie za dużo nabrałeś albo rolnik w porę nie pomyślał o pozwoleniu na budowę, decyzji środowiskowej lub innym dokumencie na który się czeka.

3 minuty temu, Darek8787 napisał:

Brał ktoś pług na MGR i wnioskował o trochę większy niż mu tabelka przewiduje ? Zastanawiam się nad obrotowym 3 skibowym ale trzeba mieć 28 ha a ja mam 24 ha i tabelka mówi o 2 skibowym. Sami sobie wyobraźcie jak by 2 skibowy obrotowy wyglądał i współpracował z Arion 400/500 czy NH T6... a taki 120-130 KM właśnie będę brał na PROW. Czy moc ciągnika jest argumentem że jazda z 2-jką jest nieekonomiczna itp.?

20% tolerancji, dostosowanie do mocy ciągnika jak sam wspominałeś, wypisz z mozalewskiego to co wpływa na to byś te 20 % miał oczywiście zgodnie z prawdą ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Darek8787 napisał:

@freetaxi

@Kondominium

Czy w specyfikacji może pisać że pług 3 skibowy jest konstrukcją 3+ czy trzeba to ukrywać starając się o tą 3-kę ?

Podbijam pytanie, czy trzeba określać od razu że jest to 3+ i czy jest z tym problem. 

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano

ja miałem przedział w zestawieniu rzeczowo-finansowym o takiej treści ,, pług wyposażony w trzy korpusy płużne z możliwością rozbudowy ( 3 do 3+),, oczywiście kupiłem trzy plus

raczej nie ma co ukrywać śmiało można wpisać 3+

tylko pamiętajcie że w razie zakupu czwartego korpusu i kontroli należy okazać się fakturą na zakup 4 korpusu

to znaczy czasownik agencji może tego wymagać, ja aby nie robić sobie problemów zdjąłem 4 korpus do kontroli

pracownik

• Thanks 2
Opublikowano
13 godzin temu, thefarmer napisał:

WLKP miejsce 8xxx wczoraj przyszły poprawki

to chyba rzucają wnioskami w powietrze i ten, który spadnie na biurko to jest realizowany. Mam miejsce 5xxx ale wysłałem prze epuap więc pewnie będę na końcu.

Opublikowano

Ja dzwoniłem kto rozpatruje wnioski i idzie jak kto rozpatruje , jeszcze wnioski są wymieniane miedzy doradcami tzn przekierowywane . Rozmawiałem cierpliwość w przeciągu tyg/2 decyzja ew. Poprawki jak by coś nie grało Obszar D  :) W-M

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Kondominium napisał:

Terminy to nie nowość. Widocznie za dużo nabrałeś albo rolnik w porę nie pomyślał o pozwoleniu na budowę, decyzji środowiskowej lub innym dokumencie na który się czeka.

Skądże. Wniosek napisany samemu niemal bezbłędnie, większość poprawek do ogarnięcia na kolanie, ale nadgorliwa rozpatrująca uczepiła się zapisu w księdze wieczystej dot. służebności poprzedniego właściciela do użytkowania części działki, którą z kolei wcześniej sprzedał sąsiadowi. Notariusz zrzuca winę na sąd, a sąd na notariusza i nie ma winnego.

Ostatecznie przez przywrócenie terminów sąd nie wyprostował tego na czas, bo ze względu na COVID19 zmienili tryb pracy i świadkowie na rozprawach przyjmowani są pojedynczo co godzinę, przez co ilość dziennych rozpatrywanych spraw mocno się zmniejszyła a kolejka wydłużyła

Opublikowano

Dzwoniłem do ARiMR pytałem jak wygląda sprawa z rozpatrywaniem wniosków i dostałem informację że mają czas 8 miesięcy na weryfikację wniosków od daty ogłoszenia listy rankingowej. Trochę przesada, że aż tyle czasu. Ehh

Woj. Świętokrzyskie