Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Slavo napisał:

Z wyższych limitów wsparcia mogą skorzystać: - rolnicy, którzy złożyli wnioski o przyznanie pomocy w naborze przeprowadzonym w 2022 r. i nie zostały one rozpatrzone (tj. nie doszło do zawarcia umowy o przyznaniu wsparcia) oraz - beneficjenci, którzy przed dniem wejścia w życie przepisów zmienionego rozporządzenia wykonawczego zawarli umowy o przyznaniu pomocy i nie otrzymali płatności końcowej. Należy napisać wniosek / pismo przewodnie o zmianę kwotę wsparcia wraz z odpowiednimi zmianami

o co chodzi z tym że nie zostały one rozpatrzone ?

Opublikowano
Darek8787 napisał:

18 godzin temu, Slavo napisał:

i nie zostały one rozpatrzone (tj. nie doszło do zawarcia umowy o przyznaniu wsparcia)

@seba836 nie ma umowy i nie ma też odmowy przyznania pomocy czyli sprawa w toku

Myślę że tutaj dotyczy osób które wysłały poprawki ale nie podpisały jeszcze umowy.

• Like 1
Opublikowano
strzechu napisał:

Piszemy tylko wniosek o zmiane w umowie zwiększającą kwotę dofinansowania ? Czy robimy też zmiany we wniosku o przyznanie pomocy?

Piszesz pismo przewodnie- wnioskuje o zmianę kwoty zwrotu. Poprawiasz odpowiednie tabelki w wniosku i BP, drukujesz i wysyłasz

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.12.2022 o 17:36, PiotrekW93 napisał:

Pytanie czy osoby które mają podpisane umowy z wcześniejszych naborów mogą zmienić zestawienie rzeczowo finansowe?

Z obecnego rozporządzenia wynika że mogą jedynie zwiększyć kwotę pomocy, a zestawienie mogą zmienić osoby z naboru 2022

ale wymyśliłeś jak debil, pokaż mi zapis który uniemożliwia zmianę zestawienia rzeczowego ?

Dnia 19.12.2022 o 20:17, Darek8787 napisał:

Przeczytałem całe, dalej nic nie wynika z tego czy mogę dorzucić maszynę. Albo nie umiem czytać ze zrozumieniem :)

a kiedykolwiek wynikało że nie można było dorzucać maszyn jełopie?

Hamuj trochę słownictwo

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

@Znafca właśnie dlatego że nigdy nie wynikało jednoznacznie to można nie być pewnym, nawet w arimr sami do dzisiaj nie wiedzą (sprawdzałem dzisiaj) 

i nie wiem co Cię tak rozżaliło z rana że obrażasz ludzi ale powiedzmy że Twój komentarz był pomocny.

Opublikowano

"Znafca" jak byś miał większe pojęcie o interpretacji obowiązujących ustaw i rozporządzeń to byś nie wylewał swoich żali na forum i nie obrażał innych użytkowników.

Forum jest po to żeby się czegoś dowiedzieć, i skonfrontować różne informacje!

w § 1, który złożył w naborze przeprowadzonym w 2022 r. wniosek o przyznanie tej pomocy, może dokonać zmian w złożonym wniosku w zakresie wynikającym ze zmian wprowadzonych niniejszym rozporządzeniem w § 8 ust. 1 i 1a rozporządzenia zmienianego w § 1 w zakresie kwoty wnioskowanej pomocy przez jej zwiększenie lub w zakresie planu finansowego operacji, lub zestawienia rzeczowo-finansowego operacji, w związku ze zwiększeniem kwoty pomocy.

§ 4. 1. Jeżeli przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia beneficjent nie otrzymał płatności końcowej, umowa o przyznaniu pomocy może zostać zmieniona, na jego wniosek, w zakresie wynikającym ze zmian wprowadzonych niniejszym rozporządzeniem w § 8 ust. 1 i 1a rozporządzenia zmienianego w § 1, w odniesieniu do kwoty pomocy, która nie została wypłacona w związku z realizacją operacji.

taki zapis jest obowiązujący i można go interpretować również tak że beneficjenci poprzednich naborów mogą zmienić kwotę pomocy na wniosek, a jeżeli dokonujemy zmiany np. zestawienia rzeczowo-finansowego to trzeba to zrobić na podstawie aneksu. Zapis ten może faktycznie się odnosić do osób z naboru 2022 ponieważ one nie mają często możliwości aneksowania umów bo najzwyczajniej nie mają ich jeszcze podpisanych.

Co do prawa nikt chyba nie zaprzeczy że w różnych ARiMR  często się zdarza że coś przechodzi, a w innej się czepiają, ze względu że osoba prowadząca różnie interpretuje zapisy danej ustawy czy rozporządzenia.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

i po co utrudniasz, w takim razie jeżeli to jest wniosek z naboru innego niż 2022 i nie minął termin maximum najpierw składasz o dołożenie maszyny a później o zwiększenie kwoty

Nie cytuj poprzednich postów

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Siema, a ja z innej beczki przerwę wam temat aneksu. wiecie coś o nowym prow? Bo slyszalem od znajomego doradcy że nie będzie wsparcia na maszyny jak do tej pory w obszarze D ino tylko przy chodowli zwierzęcej. Ma już ktoś jakieś w miarę pewne info?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Znafca napisał:

i po co utrudniasz, w takim razie jeżeli to jest wniosek z naboru innego niż 2022 i nie minął termin maximum najpierw składasz o dołożenie maszyny a później o zwiększenie kwoty

Nie cytuj poprzednich postów

a czy nie można złożyć wniosku o zwiększenie kwoty zwrotu i jednocześnie dopisać maszyny? 

Edytowane przez arti17cf
Opublikowano (edytowane)

Ani jeden ani drugi nie umie czytać ze zrozumieniem. Pisze czarno na białym ze Tylko ci co w 2022 składali mogą się ubiegać o dodatkowe 50k a warunkiem tego jest  jeszcze nie zakończone poprawki bądź nie został złożony wniosek o wyplate ostatniej transzy kropka. Z 2020 ani z 2021 nie można.

Edytowane przez Marco82
Opublikowano
39 minut temu, Marco82 napisał:

Ani jeden ani drugi nie umie czytać ze zrozumieniem. Pisze czarno na białym ze Tylko ci co w 2022 składali mogą się ubiegać o dodatkowe 50k a warunkiem tego jest  jeszcze nie zakończone poprawki bądź nie został złożony wniosek o wyplate ostatniej transzy kropka. Z 2020 ani z 2021 nie można.

I po co wprowadzasz ludzi w błąd jak nie masz pojęcia nic na temat na który się wypowiadasz?

W drugim punkcie wyraźnie jest napisane, że zwiększenie pomocy przysługuje też tym, którzy podpisali umowy, a nie otrzymali jeszcze płatności końcowej. I dotyczy to właśnie beneficjentów z naboru 2021.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z wyższych limitów wsparcia mogą skorzystać:

- rolnicy, którzy złożyli wnioski o przyznanie pomocy w naborze przeprowadzonym w 2022 r. i nie zostały one rozpatrzone (tj. nie doszło do zawarcia umowy o przyznaniu wsparcia) oraz

- beneficjenci, którzy przed dniem wejścia w życie przepisów zmienionego rozporządzenia wykonawczego zawarli umowy o przyznaniu pomocy i nie otrzymali płatności końcowej.

Edytowane przez marekgizio
mój bład
Opublikowano
2 godziny temu, Marco82 napisał:

Siema, a ja z innej beczki przerwę wam temat aneksu. wiecie coś o nowym prow? Bo slyszalem od znajomego doradcy że nie będzie wsparcia na maszyny jak do tej pory w obszarze D ino tylko przy chodowli zwierzęcej. Ma już ktoś jakieś w miarę pewne info?

w internecie już przynajmniej pół roku krąży projekt planu strategicznego wspólnej polityki rolnej na lata 2023-2027 i tam czytałem o zarysie programu na maszyny i inne nabory. Głównie maszyny wspierające eko-sprawy i zapobiegające zmianom klimatu czyli opryskiwacze z komputerem i gps, rozsiewacze z gps itp. gadżety. Nie zauważyłem żeby tylko dla zwierzęcych dawali. poszukaj a znajdziesz w necie te kilkadziesiąt stron w pdf.

• Like 1
Opublikowano

Cześć,

Powie mi ktoś, czy da radę zmienić wartość GVA na etapie korekt do wniosku o płatność końcową? W założeniach do biznesplanu zrobiłem gva w roku bazowym 23000zł. W praktyce mi wyszło 4000zł gva w bazowym. Czy mogę to jeszcze zmienić i nie musieć wyrabiać 110% od 23000zł gva przez 5 lat a od tego co mi w praktyce wyszło czyli od 4000zł? 

Opublikowano
19 godzin temu, forterra11441 napisał:

I po co wprowadzasz ludzi w błąd jak nie masz pojęcia nic na temat na który się wypowiadasz?

W drugim punkcie wyraźnie jest napisane, że zwiększenie pomocy przysługuje też tym, którzy podpisali umowy, a nie otrzymali jeszcze płatności końcowej. I dotyczy to właśnie beneficjentów z naboru 2021.

Ja wprowadzam?  Kto tak napisał zj*****ie  paragrafy że nikt tego nie rozumie..... A zwłaszcza ludzie w ARiMR..   Przytocz mi cytat gdzie pisze o 2020 i 2021 roku bo jeszcze nigdzie tego nie widziałem a  byłem osobiście z bratem w biurze arimr wniosek z 2021 to powiedzieli że nie umiemy czytać i że tylko przyjmują z  2022.... Jednym dają a drugim nie to jak to jest? Polska A i Polska B...