Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz sprzedać przed 5 lat od daty przelewu z ARIMR. W razie kontroli będziesz zwracać dofinansowanie plus odsetki. Kolejny kupujący nie ma nic do tego.

Opublikowano
16 godzin temu, Slavo napisał:

Możesz sprzedać przed 5 lat od daty przelewu z ARIMR. W razie kontroli będziesz zwracać dofinansowanie plus odsetki. Kolejny kupujący nie ma nic do tego.

jest jedynie taka ciekawostka rzutująca i na kupującego, że jak kupujesz od kogoś roczną czy dwu letnią maszynę np. kredytem preferencyjnym linii RR z dopłatami do odsetek (z tego co wiem chyba do 3 czy 5 lat można kupić rocznik maszyny/ciągnika na preferencyjny) to wówczas maszyna nie może być wcześniej zakupiona przy wsparciu unijnym przez pierwszego właściciela. 

Opublikowano

Nic się nie zmieniło w przepisach jeśli chodzi o zakup maszyn? Chodzi mi o to że np mam we wniosku wpisana maszynę za 100 netto. Dostaje do niej 50 tys zwrotu i 50 wykladam sam ale po podwyżkach ta maszyna kosztuje 105 netto więc powinienem dostać 50 zwrotu i 55 wykładam sam. Tak jest czy coś się zmieniło i nie można kupić drozszej maszyny niż we wniosku?

Opublikowano
22 godziny temu, krzychu121 napisał:

Nic się nie zmieniło w przepisach jeśli chodzi o zakup maszyn? Chodzi mi o to że np mam we wniosku wpisana maszynę za 100 netto. Dostaje do niej 50 tys zwrotu i 50 wykladam sam ale po podwyżkach ta maszyna kosztuje 105 netto więc powinienem dostać 50 zwrotu i 55 wykładam sam. Tak jest czy coś się zmieniło i nie można kupić drozszej maszyny niż we wniosku?

Płacisz sam więcej i jest ok. Pod tym względem nie zmieniło się nic na tą chwilę. Jak masz umowę to masz zapisana jaka kwota dofinansowania została Ci przyznana

Opublikowano (edytowane)

Może aneksem prosić o zwiększenie kwoty pomocy właśnie z wiadomych względów... Nawet jak jest umowa podpisana

Edytowane przez Ceres2
Opublikowano

Cześć wszystkim ;) jeżeli mam w biznesplanie ustalony okres wyjściowy na 2021, pierwszą transze dostałem w kwietniu 2022r, a okres docelowy mam 2024, to od którego roku musze już zacząć spełniać założenia w biznesplanie? bo Pan który pisał mi wniosek mówił, że jak dostane pieniądze przed majem to w 2023r. i wtedy pisze o 2 transze, a jak po maju to w 2024. Prawda to? 

Kolejne pytanie to czy jak mam w biznesplanie napisane ze startuje z 2,5ha na dzierżawie i, że dokupię 2ha, a się okazuje że kupię faktycznie to co mam na dizerżawie i tylko to będę miał czyli to co na początku dzierżawiłem to czy musze przez to poprawiać biznesplan, bo przecież nie będę miał 4,5ha wszytkich gruntow? 

PS: Może ktoś chciałby mi pomóc przeanalizować mój biznesplan, oczywiście jestem w stanie za poświecony czas zapłacić :)

Opublikowano
Dnia 19.08.2022 o 08:44, roxorq napisał:

Cześć wszystkim ;) jeżeli mam w biznesplanie ustalony okres wyjściowy na 2021, pierwszą transze dostałem w kwietniu 2022r, a okres docelowy mam 2024, to od którego roku musze już zacząć spełniać założenia w biznesplanie? bo Pan który pisał mi wniosek mówił, że jak dostane pieniądze przed majem to w 2023r. i wtedy pisze o 2 transze, a jak po maju to w 2024. Prawda to? 

Kolejne pytanie to czy jak mam w biznesplanie napisane ze startuje z 2,5ha na dzierżawie i, że dokupię 2ha, a się okazuje że kupię faktycznie to co mam na dizerżawie i tylko to będę miał czyli to co na początku dzierżawiłem to czy musze przez to poprawiać biznesplan, bo przecież nie będę miał 4,5ha wszytkich gruntow? 

PS: Może ktoś chciałby mi pomóc przeanalizować mój biznesplan, oczywiście jestem w stanie za poświecony czas zapłacić :)

Na realizację założeń biznesplanu masz:

- 36 miesięcy od dnia zawarcia umowy - jeśli inwestycja jest realizowana w dwóch etapach,

- 24 miesiące od dnia zawarcia umowy - jeśli inwestycja jest realizowana w jednym etapie.

Czyli, jeśli inwestycję masz podzieloną na dwa etapy: realizujesz pierwszy etap inwestycji - składasz wniosek o płatność pośrednią, następnie realizujesz drugi etap inwestycji i składasz wniosek o płatność końcową. Ze złożeniem wniosku o płatność końcową musisz się wyrobić do 36 miesięcy od dnia podpisania umowy z agencją.

Natomiast wzrost i utrzymanie wzrostu wartości dodanej brutto (GVA) o 10% w stosunku do roku bazowego należy osiągnąć i utrzymać w okresie 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej. W przypadku, gdy płatność końcową dostaniesz przed 15 maja wzrost GVA liczony jest z roku poprzedniego, natomiast po 15 maja - z roku bieżącego.

A z tych zakupionych 2,5 ha osiągniesz wzrost GVA o 10%?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, czyli jeżeli dobrze rozumiem to z tego wynika, że mam w dwóch etapach bo otrzymałem już pierwszą ratę, czyli drugi etap  kiedy ostatecznie muszę rozpocząć tzn. uprawy posiać jak mam w biznesplanie i zakupić ziemię, którą zadeklarowałem? 

Czy w tym przypadku, że ziemi nie będę miał łącznie 4,5ha jak zadeklarowałem tylko 2,5ha to musze napisać wniosek o zmianę do biznesplanu czy to zrobię przy składaniu wniosku o płatność końcową?

Dnia 20.08.2022 o 10:29, Jefrey napisał:

Na realizację założeń biznesplanu masz:

- 36 miesięcy od dnia zawarcia umowy - jeśli inwestycja jest realizowana w dwóch etapach,

- 24 miesiące od dnia zawarcia umowy - jeśli inwestycja jest realizowana w jednym etapie.

Czyli, jeśli inwestycję masz podzieloną na dwa etapy: realizujesz pierwszy etap inwestycji - składasz wniosek o płatność pośrednią, następnie realizujesz drugi etap inwestycji i składasz wniosek o płatność końcową. Ze złożeniem wniosku o płatność końcową musisz się wyrobić do 36 miesięcy od dnia podpisania umowy z agencją.

Natomiast wzrost i utrzymanie wzrostu wartości dodanej brutto (GVA) o 10% w stosunku do roku bazowego należy osiągnąć i utrzymać w okresie 5 lat od dnia otrzymania płatności końcowej. W przypadku, gdy płatność końcową dostaniesz przed 15 maja wzrost GVA liczony jest z roku poprzedniego, natomiast po 15 maja - z roku bieżącego.

A z tych zakupionych 2,5 ha osiągniesz wzrost GVA o 10%?

Opublikowano
10 godzin temu, arti17cf napisał:

Dostałem poprawki do aneksu takiego typu, o co tu chodzi, jak to poprawić?

1.jpg

2.jpg

Wg mnie chodzi o to że w pierwszej transzy wypłaty możesz wziąć nie więcej niż 75% całego dofinansowania

Opublikowano
20 godzin temu, fulton napisał:

I jak macie jakieś informacje odnośnie tych dodatkowych 50 tyś? kupujecie teraz czy czekacie na oficjalne informacje?

Kupić możesz ale o płatności wystąpić trzeba później. A wcześniej aneks o zwiększenie kwoty. O ile oczywiście to pyknie że tak powiem.

Opublikowano
20 godzin temu, fulton napisał:

I jak macie jakieś informacje odnośnie tych dodatkowych 50 tyś? kupujecie teraz czy czekacie na oficjalne informacje?

A wiec tak info z przed chwili Komisja europejska za opiniowała zmiany pozytywnie. W MRiRW jest gotowe robocze rozporządzenie na temat zmian. Więc wszystko na dobrej drodze 

Opublikowano

Mam takie pytanie we wniosku mam wpisany ciągnik 130-150 km. Co w przypadku gdy ciągnik ma 124 km i 131 z doładowaniem trzeba będzie robić aneks czy agencja bierze pod uwagę moc z bost?