Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Około 70ha było we wniosku, rozsiewacz z Agromaszu czyli 8200l. Wapna ok. 100t rocznie. Jeszcze trzeba było pisać wyjaśnienia, bo pojemność w litrach, a ilość w tonach, ale jakoś się udało. Chociaż i tak później była rezygnacja z wniosku 😅

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, forterra11441 napisał:

Około 70ha było we wniosku, rozsiewacz z Agromaszu czyli 8200l. Wapna ok. 100t rocznie. Jeszcze trzeba było pisać wyjaśnienia, bo pojemność w litrach, a ilość w tonach, ale jakoś się udało. Chociaż i tak później była rezygnacja z wniosku 😅

dlaczego rezygnacja ?

W skrócie ktoś napisze jakie są najważniejsze rzeczy w umowie na modernizację ? Pojutrze idę podpisywać a jeszcze nie czytałem 

Opublikowano

pewnie nabrane maszyn na punkty a potem rezygnacja i start w następnym naborze z maszynami potrzebnymi w gospodarstwie. Też wpadłem w ten owczy pęd i rezygnowałem. 

muszą Ci się hektary zgadzać i maszyny co kupisz, 

Opublikowano
3 godziny temu, Marekk91 napisał:

Możesz kupić, obyś się nie przejechał. Coś ruszyło się w unii z dodatkową kasą 50 tys?

dzisiaj pytałem jak podpisywałem umowę to mówili że jest pewne tylko mają to ogłosić we wrześniu 

Opublikowano
3 godziny temu, seba836 napisał:

dzisiaj pytałem jak podpisywałem umowę to mówili że jest pewne tylko mają to ogłosić we wrześniu 

Poruszyłeś może temat czy można dokładać maszyny aneksem?

Opublikowano
12 godzin temu, Maches napisał:

Odrzucili komuś wniosek po drugich poprawkach? Bo mi właśnie tak...

słyszałem takie przypadki ale to bardzo możliwe, że maszyny miałeś na wyrost mocno+brak konkretnego uzasadnienia i nie było podstaw do przyznania wsparcia 

Opublikowano

Nie odwołuje się. Powód to mini ładowarka która nie przysługuje na 35ha bez hodowli.  Pisałem różne uzasadnienia ale trafiłem na nieprzyjemna osobę, prow 2020 sama kobitka dzwoniła co mam poprawić żeby szybciej było teraz też myślałem że tak będzie a tu taka niespodzianka

Opublikowano

ciekawe. Mam w jednym wniosku miniładowarke ale z wysięgnikiem teleskopowym w dopłatach ujęte 42 ha bez hodowli. Miałem 3 poprawki pisemne i jedną telefoniczną. Przez telefon byłem zapewniany że następne kontakt to będzie podpisanie umowy. Prowadząca nie ma bladego pojęcia o rolnictwie. Trochę mnie wystraszyłeś. Ja bym się odwoływał napisz pare zdań dobre uzasadnienie i tyle. Może się uda

Drugi wniosek trafił na prowadzącego co zna się na rzeczy i ciężko jest przeskoczyć widełki z rozporządzenia. Może właśnie na takiego trafiłeś.

Opublikowano

Ktoś z was bierze albo brał bronę wiorowa z siewnikiem jaki areał musi być na wniosku?

Dnia 19.07.2022 o 16:29, Darek8787 napisał:

Poruszyłeś może temat czy można dokładać maszyny aneksem?

tak można ale trzeba czekać do września na te 50 tys 

Dnia 19.07.2022 o 15:22, forterra11441 napisał:

W międzyczasie założyłem swoje gospodarstwo i złożyliśmy w zeszłym roku wspólny wniosek na ciągnik, który jest nam bardziej potrzebny.

aha na wspólnym jest większa szansa na dostanie pozytywnej decyzji ?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.07.2022 o 09:54, Marekk91 napisał:

Możesz kupić, obyś się nie przejechał. Coś ruszyło się w unii z dodatkową kasą 50 tys?

Czy na wały posiewne są jakieś ograniczenia areału? W tabelkach agencyjnych nie ma tej maszyny.

Edytowane przez arti17cf
Opublikowano
2 godziny temu, seba836 napisał:

Ktoś z was bierze albo brał bronę wiorowa z siewnikiem jaki areał musi być na wniosku?

tak można ale trzeba czekać do września na te 50 tys 

aha na wspólnym jest większa szansa na dostanie pozytywnej decyzji ?

Nie wiem czy większe, ale ciągnik nie jest punktowany i tata nie miał skąd wziąć punktów, a razem punkty się uzbierały.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kibix napisał:

ciekawe. Mam w jednym wniosku miniładowarke ale z wysięgnikiem teleskopowym w dopłatach ujęte 42 ha bez hodowli. Miałem 3 poprawki pisemne i jedną telefoniczną. Przez telefon byłem zapewniany że następne kontakt to będzie podpisanie umowy. Prowadząca nie ma bladego pojęcia o rolnictwie. Trochę mnie wystraszyłeś. Ja bym się odwoływał napisz pare zdań dobre uzasadnienie i tyle. Może się uda

Drugi wniosek trafił na prowadzącego co zna się na rzeczy i ciężko jest przeskoczyć widełki z rozporządzenia. Może właśnie na takiego trafiłeś.

Ja brałem Kramer 12.5 wniosek z 2020 i bez problemu dali mi do 35 km bez hodowli 24 ha

Edytowane przez Mohyl
Opublikowano

Większość z was na modernizację idzie w maszyny czy ciągnik bo mam dylemat czy brać nowy ciągnik który mam zaliczkowany?

Czekacie do września na 250 czy kupujecie teraz po podpisaniu umowy bo podobno jak się teraz kupi to nie dostanie się tych 50 tys 

Opublikowano
17 minut temu, seba836 napisał:

Większość z was na modernizację idzie w maszyny czy ciągnik bo mam dylemat czy brać nowy ciągnik który mam zaliczkowany?

Bierz co Ci potrzebne, co ułatwia życie i wprowadza usprawnienia pracy, nie patrz ma innych :)

17 minut temu, seba836 napisał:

Czekacie do września na 250 czy kupujecie teraz po podpisaniu umowy bo podobno jak się teraz kupi to nie dostanie się tych 50 tys 

Ja kupuję teraz, z tego co wiem nie ma żadnych przeciwwskazań do kupna teraz jak już mam umowę. Nie dostaniesz dodatkowej kasy jak zamkniesz i rozliczysz wniosek na 200 tyś zamiast na 250 tyś czyli złożysz wniosek o płatność na 200 tyś zł. wtedy kasa przepada jedynie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Darek8787 napisał:

Bierz co Ci potrzebne, co ułatwia życie i wprowadza usprawnienia pracy, nie patrz ma innych :)

Ja kupuję teraz, z tego co wiem nie ma żadnych przeciwwskazań do kupna teraz jak już mam umowę. Nie dostaniesz dodatkowej kasy jak zamkniesz i rozliczysz wniosek na 200 tyś zamiast na 250 tyś czyli złożysz wniosek o płatność na 200 tyś zł. wtedy kasa przepada jedynie.

Z jednej strony maszyny używki mogę za zwrot sobie kupić a z drugiej niby mam sprawny ciągnik drugi i to jest ten dylemat. 

Właśnie pytałem o te 250 tys w agencji przy podpisaniu umowy i też myślałem że jak się rozliczy dopiero nie można a tak normalnie można kupić tylko nie składać wniosku o zwrot a powiedzieli mi że dopiero we wrześniu można kupić jeżeli się chce te 50 tys dostać 

Opublikowano

@seba836 to by w sumie przeczyło całemu rozporządzeniu że maszyny można kupić już od dnia złożenia wniosku o modernizację. a chodzi tylko o zwiększenie kwoty pomocy pozostałe zasady powinny być w zasadzie bez zmian. A co jak ktoś według zasad kupił ciagnik za 500 tysi zaraz po podpisaniu umowy na przykład? też dostanie tylko 200 zwrotu? na jednym z portali branżowych pisali cytujac arimr że podnoszą kwotę również przez wzrost cen maszyn bo rolnicy się wycofywali z inwestycji lub części inwestycji. sprawa jest zawiła i nikt nie wie z czym wyskoczy jeszcze agencja ale sądzę że przejdą zakupy sprzed września :)

Opublikowano

19 godzin temu, Darek8787 napisał:

@seba836 to by w sumie przeczyło całemu rozporządzeniu że maszyny można kupić już od dnia złożenia wniosku o modernizację. a chodzi tylko o zwiększenie kwoty pomocy pozostałe zasady powinny być w zasadzie bez zmian. A co jak ktoś według zasad kupił ciagnik za 500 tysi zaraz po podpisaniu umowy na przykład? też dostanie tylko 200 zwrotu? na jednym z portali branżowych pisali cytujac arimr że podnoszą kwotę również przez wzrost cen maszyn bo rolnicy się wycofywali z inwestycji lub części inwestycji. sprawa jest zawiła i nikt nie wie z czym wyskoczy jeszcze agencja ale sądzę że przejdą zakupy sprzed września :)

ciekawi mnie czy wisząca cesja na maszynie w agencji nie będzie przeszkadzała w późniejszym aneksowaniu umowy na wyższą kwotę 250 tys. Spłatę raty z unii mogę przesunąć o kilka miesięcy, finansowanie fabrycznie niby też nie wymaga podpisanej cesji przez agencję przed rozpoczęciem kredytu