Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam identycznie jak u ciebie, siedlisko jest na ojca i on ma krowy i jałówki na siebie a ja mam opasy na siebie i mam użyczony budynek, wziołem młodego rolnika i dwa razy modernizację i nikt się przyczepiał do bydła które jest na ojca a też ma ponad 40 djp

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kondominium napisał:

jak chcesz pług obrotowy 4 skibowy, to nie powiedzą Ci o zwykłym, tylko powiedzą np. że max 3 skibowy obracany, a Ty wtedy zawsze możesz napisać że masz np. ciągnik dostosowany do 4 skibowego a mniejszy będzie nieekonomiczny, że zmniejszy się ilość przejazdów po polu, szybsza praca. Przy prasie już mogą zaproponować zmianę, patrz na mozalewskiego tabelkę. 

Macie osobne obory czy łączone? Z tego co wynika w piśmie to produkcja nie wzrasta tylko sugerują że gdyby wzrosła to masz zrobić to i tamto. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do prowadzącego i spytał się konkretnie kiedy musisz dać decyzje a kiedy nie. Przedstaw sytuacje dokładnie z tymi oborami i produkcją zwierzęcą to Cię pokieruje co masz dostarczyć albo co masz napisać w uzupełnieniach do wyjaśnienia. Podejrzewam że może się obyć bez decyzji. 

Przecież jest tam napisane jak wół, "w przypadku gdy Wnioskodawca wykaże skali produkcji bydła w okresie docelowym" także nie ma opcji by agencja teraz to odpuściła bo jest było wpisane zwiększenie obsady, ciekawe  czy zaakceptują zaświadczenie ewentualne z gminy, że nie ma potrzeby uzyskania decyzji środowiskowej( w ocenie gminy).

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
ukaszProcho napisał:

Ale miałeś takie wezwanie wogole?

No właśnie takiego czegoś nie miałem, choć tak jak u ciebie pod tym samym adresem jest 70-80szt bydła. Więc myślę że jeżeli w roku docelowym będziesz miał na siebie poniżej 40 djp to nie powinno być mowy o decyzji środowiskowej

Opublikowano

Co do rozrzutnika niech producent{diler} poda zalecaną moc ciągnika do tego rozrzutnika najlepiej żeby moc zalecana była niższą od posiadanego ciągnika, może masz oddalone daleko pola no to ekonomia bo szybciej zrobisz mniej paliwa itd. Pomyśleć nad dobrym uzasadnieniem a ceny nie zmniejszać

Opublikowano
8 godzin temu, Irek0219 napisał:

Wzrost gospodarstwa z pola musi być zrealizowany w momencie podpisywania umowy czy w ciągu 5 lat?

mój doradca powiedział, że potrzebujemy faktury na usługi np. orki i pryskania ( staram się o ciągnik pług i opryskiwacz ) na kwotę która będzie wynosiła 10% wzrostu później jak kupię maszyny to będzie że zaoszczędziłem na kosztach i jest wzrost. faktura z tej jesieni a wniosek z najnowszego naboru. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.12.2021 o 21:03, Unexpected napisał:

Przecież jest tam napisane jak wół, "w przypadku gdy Wnioskodawca wykaże skali produkcji bydła w okresie docelowym" także nie ma opcji by agencja teraz to odpuściła bo jest było wpisane zwiększenie obsady, ciekawe  czy zaakceptują zaświadczenie ewentualne z gminy, że nie ma potrzeby uzyskania decyzji środowiskowej( w ocenie gminy).

serio? 

12 godzin temu, ukaszProcho napisał:

Jakby kogoś interesowała moja sprawa to wystarczyło zmienić wzrost gospodarstwa z pola zamiast z bydła i nie potrzeba decyzji. Pozdrawiam i dzięki 

jak pisałem wystarczyło zadzwonić dopytać i decyzja nie będzie potrzebna, bo tak to najczęściej jest 

11 godzin temu, Irek0219 napisał:

Wzrost gospodarstwa z pola musi być zrealizowany w momencie podpisywania umowy czy w ciągu 5 lat?

w roku docelowym przed wnioskiem o płatność i musi być utrzymany przez 5 lat 

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano

Czy na modernizacje moge sobie kupic kazda maszyna z polski z innych wojewodztw niz mieszkam ???bo szukam rozsiewacz i jestem z wielkopolski a ten rozsiewacz co mnie interesuje jest w lubelskim .Przerabial ktos cos takiego ???

Opublikowano
pronto1984 napisał:

Czy na modernizacje moge sobie kupic kazda maszyna z polski z innych wojewodztw niz mieszkam ???bo szukam rozsiewacz i jestem z wielkopolski a ten rozsiewacz co mnie interesuje jest w lubelskim .Przerabial ktos cos takiego ???

O ile Ci sprzedadzą bo na niektóre maszyny jest rejonizacja i Ci nie sprzedadzą

Opublikowano
3 godziny temu, krystek1992 napisał:

Mam pytanie. Według zasady doboru maszyn nie wiem jak rozumieć tabele odnośnie mieszalników pasz. Chciałbym kupić mieszalnik 1.5t na obsadę 30 krów plus 15 młodzieży. Czy taki wyda? 

A zastanowiłeś się ile zachodu potrzeba by stał w takim miejscu i spełniając warunki jakie wymaga agencja? Już lepiej ugadaj się z dilerem by sprzedał ci jakąś maszynę "drożej" a mieszalnik dał gratis. Dla świętego spokoju.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, krystek1992 napisał:

Mam pytanie. Według zasady doboru maszyn nie wiem jak rozumieć tabele odnośnie mieszalników pasz. Chciałbym kupić mieszalnik 1.5t na obsadę 30 krów plus 15 młodzieży. Czy taki wyda? 

patrzysz na mieszalnik który chcesz kupić ile ma pojemności potem na tabele i obsadę zwierząt przy 30 sztukach bez problemu przejdzie taki jaki chcesz jeśli chodzi o "wielkość" maszyny

5 godzin temu, dzikidaniel napisał:

A zastanowiłeś się ile zachodu potrzeba by stał w takim miejscu i spełniając warunki jakie wymaga agencja? Już lepiej ugadaj się z dilerem by sprzedał ci jakąś maszynę "drożej" a mieszalnik dał gratis. Dla świętego spokoju.

standard jak przy operacji z wpływem na produkcje zwierzęcą 

Opublikowano
Dnia 19.11.2021 o 10:31, masa24 napisał:

Ja nie żyje z wniosków . Jestem tu bo lubię . Jezeki biore pieniądze to robię jak należy . Większość modernizacji które zrobiłem to są sąsiedzi którzy nie płaca mi nic  bo nie biore od nich pieniędzy a cześć potrafi nawet nie zapytać ile czy konus mnie zareklamować. Przyszedł gość za piec dwunasta , nie wie co chce kupić i czy wogole chce to wysłałem sam wniosek . I szczerze zapomniałem uzupełnić bo na tej pomocy mu zbytnio nie zależy . Jeżeli nie przepchne tego to niech ta sytuacja będzie nauczka dla innych . Bo często panowała tu opinia ze wysłać wniosek , zabezpieczyć limit i pkt potem uzupełniać . Jestem tu po to żeby wymieniać doświadczenia i służyć rada jeżeli coś wiem a tu widze każdy najmądrzejszy i jedyne co potraficie to pluc jadem i podkreślać swoją wyższość 

Jak chcesz to przepchnąć

Opublikowano

Mam pytanie składał ktoś wniosek z jakiegoś obszaru na budowę hali ?  głównie chodzi mi o magazyn na zboże . Bo z tego co się trochę zorientowałem przy obszarze D wniosek na budowę jest i owszem ale dotyczy magazynu paszowego a ja hodowli nie posiadam