Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie przyczep to wszystko zależy i od uzasadnienia i od położenia gospodarstwa. Po pierwsze czy się ma przyczepy i jaki ma się ciągnik. Po drugie położenie działek, w ilu gminach, jaka odległość od siedliska, od jednej do drugiej najdalszej. Po mozalewskim trzeba lecieć. Dopisać że się sprzedaje na odległy skup i tak dalej. Zawsze przejdzie większa niż ta co wychodzi z tabelek.  

Opublikowano

Witam. Z jakiego programu mogę skorzystać w swoim gospodarstwie? Korzystałem już RMG i pytanie czy jeszcze z jakiejś pomocy mogę skorzystać? Młody rolnik odpada (ziemia stoi na rodziców a ja pracuje). Produkcja roślina 15ha. Liczę na wasza pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, mateusz16466 napisał:

Witam. Z jakiego programu mogę skorzystać w swoim gospodarstwie? Korzystałem już RMG i pytanie czy jeszcze z jakiejś pomocy mogę skorzystać? Młody rolnik odpada (ziemia stoi na rodziców a ja pracuje). Produkcja roślina 15ha. Liczę na wasza pomoc. Pozdrawiam

Z pewnością modernizacja i w sumie wszystko inne poza RMG i młodym.  

Opublikowano

Panowie ile czasu trzeba czekać na kontrol z agencji po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o płatność? I co będą chcieli sprawdzić na takiej kontroli obszar b budowa obory?

Opublikowano
Zanim wypłacą jest wizytacja/kontrola szczegółowa.Po wypłacie przez 5 lat w kaDej chwili mogą przyjechać również
Pawel29 napisał:

Panowie ile czasu trzeba czekać na kontrol z agencji po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o płatność? I co będą chcieli sprawdzić na takiej kontroli obszar b budowa obory?

Jak wizytacja to sprawdzą obiekt i dokumentację z nim związaną tj projekt,zgłoszenia,pozwolenia,protokoły,faktury itd Jeśli natomiast trafi na Ciebie kontrola szczegółowa jak u mnie 4 tyg temu to spędzą trochę u Ciebie 👀 akty notarialne ,umowy ,uprawy , paszporty,bydło budynki maszyny, Ogólnie RTG. gospodarstwa 🙀 PS. Kasa już na koncie więc mi się udało 🥳

Opublikowano
Kondominium napisał:

2 godziny temu, mateusz16466 napisał:

Z pewnością modernizacja i w sumie wszystko inne poza RMG i młodym.  

A jaki obszar i na jaką pomoc można liczyć??

Opublikowano
17 minut temu, mateusz16466 napisał:

A jaki obszar i na jaką pomoc można liczyć??

"Pomoc może być przyznana m.in. na operację:  zapewniającą poprawę ogólnych wyników gospodarstwa w obszarze: a) rozwój produkcji prosiąt, zwanym również „obszarem a”, lub b) rozwój produkcji mleka krowiego, zwanym również „obszarem b”, lub c) rozwój produkcji bydła mięsnego, zwanym również „obszarem c”, lub d) związanym z racjonalizacją technologii produkcji, wprowadzeniem innowacji, zmianą profilu produkcji, zwiększeniem skali produkcji, poprawą jakości produkcji lub zwiększeniem wartości dodanej produktu, zwanym również „obszarem d”;" 

"Maksymalny poziom pomocy, określany również mianem „intensywność pomocy”, jest zróżnicowany. Standardowo pomoc przyznaje się w wysokości do 50% kosztów kwalifikowalnych operacji, przy czym w przypadku operacji realizowanej przez osoby wspólnie wnioskujące lub „młodego rolnika” 3 wynosi ona 60% kosztów kwalifikowalnych i nie mniej niż 30% kosztów kwalifikowalnych. Pomoc przyznaje się i wypłaca do wysokości limitu, który w okresie realizacji Programu wynosi maksymalnie 500 tys. zł (900 tys. dla operacji realizowanej w obszarze rozwój produkcji prosiąt) na jednego Beneficjenta i jedno gospodarstwo, z zastrzeżeniem, że 200 tys. zł przyznawane jest dla operacji obejmującej inwestycje niezwiązane bezpośrednio z budową, modernizacją budynków inwentarskich, w tym ich wyposażaniem, lub adaptacją innych istniejących w gospodarstwie budynków na budynki inwentarskie, w tym ich wyposażaniem, lub budową lub modernizacją magazynów paszowych w gospodarstwach, w których jest prowadzona produkcja zwierzęca, w tym ich wyposażaniem."

Podsumowując każdy obszar i od kwoty pomocy nie odejmuje się RMG. 

Opublikowano
3 godziny temu, Kondominium napisał:

"Pomoc może być przyznana m.in. na operację:  zapewniającą poprawę ogólnych wyników gospodarstwa w obszarze: a) rozwój produkcji prosiąt, zwanym również „obszarem a”, lub b) rozwój produkcji mleka krowiego, zwanym również „obszarem b”, lub c) rozwój produkcji bydła mięsnego, zwanym również „obszarem c”, lub d) związanym z racjonalizacją technologii produkcji, wprowadzeniem innowacji, zmianą profilu produkcji, zwiększeniem skali produkcji, poprawą jakości produkcji lub zwiększeniem wartości dodanej produktu, zwanym również „obszarem d”;" 

"Maksymalny poziom pomocy, określany również mianem „intensywność pomocy”, jest zróżnicowany. Standardowo pomoc przyznaje się w wysokości do 50% kosztów kwalifikowalnych operacji, przy czym w przypadku operacji realizowanej przez osoby wspólnie wnioskujące lub „młodego rolnika” 3 wynosi ona 60% kosztów kwalifikowalnych i nie mniej niż 30% kosztów kwalifikowalnych. Pomoc przyznaje się i wypłaca do wysokości limitu, który w okresie realizacji Programu wynosi maksymalnie 500 tys. zł (900 tys. dla operacji realizowanej w obszarze rozwój produkcji prosiąt) na jednego Beneficjenta i jedno gospodarstwo, z zastrzeżeniem, że 200 tys. zł przyznawane jest dla operacji obejmującej inwestycje niezwiązane bezpośrednio z budową, modernizacją budynków inwentarskich, w tym ich wyposażaniem, lub adaptacją innych istniejących w gospodarstwie budynków na budynki inwentarskie, w tym ich wyposażaniem, lub budową lub modernizacją magazynów paszowych w gospodarstwach, w których jest prowadzona produkcja zwierzęca, w tym ich wyposażaniem."

Podsumowując każdy obszar i od kwoty pomocy nie odejmuje się RMG. 

oczywiscie ze odejmujesz rmg z obszarow abc

Dnia 1.03.2021 o 16:03, kuba24051 napisał:

Panowie podpowiedzcie bo mam wrażenie że doradca próbuje mnie w ciula zrobić. wniosek miałem złożony na ciągnik 110km i agregat talerzowy z siewnikiem talerzowym. teraz zmieniła się koncepcja i będę robił aneks na większy ciągnik 140km i on pochłonie mi całą kasę więc doradca wymyślił że muszę wziąć do niego rozsiewacz z komputerem bo inaczej nie wykaże wzrostu plonów?? pytałem to czy może być to np glebosz bo akurat ten by mi się przydał ale niechętnie pokiwal głowa i powiedział mi że nie daje głowy że to przejdzie a rozsiewacz z komputerem na bank przejdzie. nie wiem czy przypadkiem nie próbuje mi wcisnąć rozsiewacza od swojego znajomego dealera?? ktoś może coś podpowiedzieć ?

po prostu probuje ci uswiadomic ze jestes debilem i nawet nie wiesz co to wzrost gva a to warunek konieczny do podpisania umowy. Myslisz ze wrzucisz ciagnik bez powiekszenia arealu to jestes gosc?

Dnia 14.02.2021 o 18:56, adamn999 napisał:

chłopie co się czepiasz może jego rodzice mają jeszcze z 20 hektarów a jemu dychę odpalili.

sprawdź sobie jego galerię nie wygląda mi to na 10 hektarowca

to mogli mu dac 30 ha. Ma 10 ha wiec po ch*j ciagnik 120 km. Gora 70km

Opublikowano
Pawel29 napisał:

@DanielFarmer ile czasu u Ciebie trwało od złożenia wniosku o płatność do jego pozytywnej weryfikacji przez arimr i następnie po jakim czasie zjawili się na kontrol?

04.01 złożony wniosek , 05.03 kasa ,ogólnie to po tygodniu od złożenia trafił do prowadzącego,po rozmowie telefonicznej i ugadaniu chłopa w 3(TRZY!!!!) dni sprawdził wniosek i po następnych 4 zgłosił do kontroli.Po dwóch tyg gdzies kontrola i przed weekendem kasa.Ogolnie to był fuks i baaardzo w porządku ludzie się tym zajmowali.Na maszynach bywało 3-4 MSC a tu się trafiło 💪

Opublikowano
Dnia 25.02.2021 o 21:12, thefarmer napisał:

masz rację kolego, nadgorliwość pracowników agencji jest bezgraniczna, czasami to już jest traktowanie rolnika jak złodzieja czy oszusta, szkoda że im nie można dobrać się do d*py za to że rozpatrywanie wniosku trwa 2 lata... 

Nie rozpedzaj sie. Wam sie wszystko nalezy przeciez . I trzeba prowadzic was za raczke bo rzadnych instrukcji nie potraficie czytac

Opublikowano

Dostałem poprawki z modernizacji i chciałbym się upewnić czy mogę już kupić jedna maszynę. Potrzebuję jej czy dostanę zwrot czy nie. Bo chyba kwalifikują sie faktury wystawione po złożeniu wniosku? 

Oczywiście wiem że ryzykuje odrzuceniem maszyny chociaż w poprawkach nie czepieją się jej.

Opublikowano

mam pytanie, jestem w trakcie poprawek, I etap budowlanka, II etap maszyny. mam nowy kosztorys na wyższą kwotę. wycofałem dwie mniejsze maszyny i chciałem tę kwotę teraz przerzucić na budowę. osoba prowadząca wniosek twierdzi że mogę wnioskować o zmianę pierwszej kwoty po podpisaniu umowy aneksem pomimo że dolaczam zaktualizowany kosztorys.

Opublikowano

Może jakieś oświadczenie producenta rozsiewacza nawozów że nie nada się do nawozów wapniowych pylistych?

Może jakieś oświadczenie producenta rozsiewacza nawozów że nie nada się do nawozów wapniowych pylistych?

Opublikowano

Moze niskie ph i potrzeba duzej ilosci wapna do odkwaszenia oraz stosowanie dużej ilosci siarki a tam tez jest potrzebne wapno do odkwaszania. 

Opublikowano

jeśli zrezygnuje z ciągnika z turem na rzecz ładowarki to na jaka duża mogę liczyć? od czego zależy wielkość tej ładowarki? od hektarów czyli ilości opasow?

Opublikowano
Dnia 7.03.2021 o 17:14, Znafca napisał:

Nie rozpedzaj sie. Wam sie wszystko nalezy przeciez . I trzeba prowadzic was za raczke bo rzadnych instrukcji nie potraficie czytac

Póki co to chyba ciebie trzeba poprowadzić za raczke na lekcje języka Polskiego z zakresu ortografii. pozdrawówki.

• Like 2