Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie jest tam jeszcze dalej dopisane coś w stylu: w wypadku braku środków zostaną one przekazane w terminie gdy te środki będą dostepne? Tak przynajmniej było kiedys...

Opublikowano (edytowane)

W umowie z 2018r. jest zapis, że jeżeli Agencja nie dostanie kasy, to nie wypłaci jej rolnikowi. Także trzeba szybko składać wniosek o kaskę to może nam jeszcze jej za praworządność nie zabiorą :)

"W przypadku wystąpienia opóźnienia w otrzymaniu przez Agencję środków finansowych na wypłatę pomocy, Agencja dokona wypłaty pomocy niezwłocznie po ich otrzymaniu." Paragraf 9 punkt 9 umowy z Agencją jakby ktoś szukał

Czyli jak nie dostaną nigdy to i nigdy nie wypłacą :)

26 minut temu, MarekUA napisał:

W umowie jest termin po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku płatność w  okresie do 90 dni od otrzymania decyzji.

Zapis to jest, ale że Agencja ma 90 dni na rozpatrzenie wniosku o płatność po czym ma niezwłocznie wypłacić pieniądze.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Po co snuć te teorie  i czarne scenariusze. Te pieniądze są nie do ruszenia i jeśli robią nabory to kasa na ten cel jest zabezpieczona. Te pieniądze ,,są przecież już w Polsce''. I jeśli ich nie wykorzystamy ( będzie dużo mniej beneficjentów niż jest kasy) to trzeba będzie te pieniądze zwrócić do unii . Ot cała filozofia. Składając wniosek o płatność agencja nie wysyła pisma do Brukseli czy dla Jana Kowalskiego zostało jeszcze parę zł na zwrot do modernizacji tylko sprawdza go czy spełnił wymogi i jeśli jest postępowanie zakończone pozytywnie to wysyła mu pieniądze które zostały już mu przyznane w dniu ukazania listy. Te pieniądze są zabezpieczone i musza zostać wydane zgodnie z ich celem.  

Opublikowano

Już widzę jak unia ( makaron i merkelowa) zgodzą się na przekazanie pieniędzy Polsce w myśl ,,robta z nimi do chceta''. Niech pieniądze idą na podwojne wyplaty dla.lekarzy i pielęgniarek w szpitalach . Bądźmy poważni. 

W życiu się na to nie zgodzą bo te pieniądze głównie trafiają do Niemiec i Francji. Po pierwsze rolnicy kupują większość maszyn z tych państw a druga sprawa biorąc kredyt też bierze się z zachodnich banków. To nie leży w ich interesie żeby tracic miliony euro . Wystarczy logicznie pomyśleć a nie wymyślać jakieś historię 

Opublikowano

Zakonczenie 1 etapu mam do 12.2021.

Kupie maszyny 06.2021.

Rozliczyc/zlozyc wniosek o platnosc moge dopiero 01.2022? Cz tez moge zlozyc wniosek zaraz po zakupie 06.2021 ?

Jak mam zakonczenie 12.2021 to dopiero zwrot dostane po tym terminie ?

Opublikowano
15 godzin temu, ramzes10 napisał:

Już widzę jak unia ( makaron i merkelowa) zgodzą się na przekazanie pieniędzy Polsce w myśl ,,robta z nimi do chceta''. Niech pieniądze idą na podwojne wyplaty dla.lekarzy i pielęgniarek w szpitalach . Bądźmy poważni. 

W życiu się na to nie zgodzą bo te pieniądze głównie trafiają do Niemiec i Francji. Po pierwsze rolnicy kupują większość maszyn z tych państw a druga sprawa biorąc kredyt też bierze się z zachodnich banków. To nie leży w ich interesie żeby tracic miliony euro . Wystarczy logicznie pomyśleć a nie wymyślać jakieś historię 

To nie są wymyślone historie -- takie są zapisy w umowie z ARiMR, a nie jak pisał ktoś, że jak umowa podpisana to kasa pewna.

Teraz PE I KE mówią zgodnie, że zasady praworządności będą obowiązywać od 1 stycznia 2021 również w odniesieniu do starego budżetu...

Opublikowano

I myślisz że Unia ( czytaj Niemcy , Francja , Belgia ) pozbawia się takiego zastrzyku gotówki dla swoich gospodarek? Predzej obetną dopłaty ( która zdecydowana większość przejadą ) lub wstrzymaja pieniądze np na budowę dróg i mostów . Które w większości budują polskie firmy z polskich materiałów. Itd. Według mnie wstrzymanie dofinansowań nie leży w ich interesie ponieważ te dofinansowania przez Unię to w większości pieniądze wpłacone przez Polskę do budżetu unii.  A drugie tyle kasy   Polacy  wyciągają że swoich kieszeni ( kredyt w zachodnim banku ) które idą na te zachodnie maszyny.  

Opublikowano
17 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

W umowie z 2018r. jest zapis, że jeżeli Agencja nie dostanie kasy, to nie wypłaci jej rolnikowi. Także trzeba szybko składać wniosek o kaskę to może nam jeszcze jej za praworządność nie zabiorą :)

"W przypadku wystąpienia opóźnienia w otrzymaniu przez Agencję środków finansowych na wypłatę pomocy, Agencja dokona wypłaty pomocy niezwłocznie po ich otrzymaniu." Paragraf 9 punkt 9 umowy z Agencją jakby ktoś szukał

Czyli jak nie dostaną nigdy to i nigdy nie wypłacą :)

To tylko twoja interpretacja. Niekoniecznie sądy by zrobiły tak samo. Ta umowa ma charakter umowy cywilnoprawnej i jeśli ARiMR się z niej nie wywiąże to obowiązek przyjmuje na siebie skarb państwa. Gdyby było tak jak mówisz to zapis byłby taki: w przypadku braku środków finansowych na wypłatę pomocy pomoc ta nie zostanie udzielona. A nie ma takiego zapisu więc wydaje mi się że ubzdurałeś sobie coś co jest nierealne. Oczywiście to że ARiMR nie wypłaci pomocy zawsze jest możliwe ale przy tak skonstruowanej umowie wydaje mi się że w sadzie będzie z góry przegrana przez ARiMR gdyż nie ma żadnej klauzuli w umowie że ARiMR może nie wypłacić środków. Owszem może ta wypłatę opóźnić.

• Like 1
Opublikowano
Janekkowal napisał:

Gdybacie o niczym. Czy ktoś na przestrzeni ponad 15 lat funkcjonowania ARiMR miał podobne problemy? Z takim podejściem ludzkość by nigdy z jaskini nie wyszła.

W ciągu ostatnich 15 lat Unia nie groziła nam odcięciem pieniędzy w związku z brakiem praworządności ;) A teraz już nawet pieniądze z budżetu 2013-2020 moga być zatrzymane za brak praworządności ;)

Opublikowano

Graty zamówiłem, ale chyba pierdzielne te papiery daleko w kąt i kupię bez cioci Unii. Pierwsza prowadząca twierdziła, że poprawki ok i umowa listopad-grodzień. Po dobijaniu się cały tydzień do Lublina dowiedziałem się, że mój wniosek już ma nie drugiego, a trzeciego prowadzącego. Bajka. Nie ma co się dziwić, że to tak długo trwa u większości. 

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak kredyt na 0 %. Już w którymś temacie pisaliśmy o tym. Nie ma co patrzec na procenty tylko trzeba patrzeć na całkowity koszt kredytu. Czasami kredyt z większymi % jest dużo tańszy niż ten z małym %. A to dlatego że w każdym przypadku procent jest naliczany inaczej