Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mohyl napisał:

Gdzieś w top agrar był wlog że składali zapytanie czy jest wymagana decyzja środowiskowa do hodowli która już jest w starych budynkach i dostali odp że według ustawy decyzja jest wymagana przy budowie lub rozbudowie natomiast nie wymaga przy starych budynkach nawet jeśli zwiększa się djp i że ARiMR wymaga tych decyzji nie zgodnie z obowiązującymi przepisami nie wiem jak to ugryźć 

Też to czytałem ale w tym kraju jak to bywa jeden urzędnik chce być mądrzejszy od drugiego. 

Deklarowany wzrost zmieszczę w tych budynkach co mam, nie będę rozbudowywał. 

Jak czytam temat i dobrze pamiętam to @tay29 chyba tylko jakieś zaświadczenie z gminy przedstawił

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Panowie a jak mam w zestawieniu rzeczowo finansowym tylko przyczepa 12 ton balkon i plandeka to ich nie interesuje to jaki np rozmiar opon czy ma zaczep z tyłu itp? Oczywiście na fakturze bd tylko przyczepa 12 ton balkon i plandeka. 

Opublikowano

Robiłem rok temu w łódzkim  wniosek rolnikowi na dużą dojarkę do już istniejącego budynku pow.40 DJP .Dopiero przy drugiej poprawce upomnieli się o pozwolenie środowiskowe  i niestety wniosek  poszedł do kosza.Nic nie dało się zrobić.Jeżeli wniosek jest powiązany w jakikolwiek sposób  z produkcją zwierzęcą to na 100% upomni się agencja o pozwolenie środowiskowe.

• Confused 1
Opublikowano
30 minut temu, michal_xs napisał:

Panowie a jak mam w zestawieniu rzeczowo finansowym tylko przyczepa 12 ton balkon i plandeka to ich nie interesuje to jaki np rozmiar opon czy ma zaczep z tyłu itp? Oczywiście na fakturze bd tylko przyczepa 12 ton balkon i plandeka. 

Wymagają tego co podawałeś i ewentualnie co mocno wpływa na cenę zakupu (np. u mnie kazali dopisać komputer do rozsiewacza bo cena im nie pasowała), im mniej w wniosku tym lepiej dla wszystkich.

Opublikowano (edytowane)

Rozuniem, 

Edytowane przez michal_xs
K
Opublikowano

Ja już kupiłem jedną maszynę do 30tys euro. Według doradcy nawet nie muszę mieć teraz kontrofert tylko przy wniosku o płatność będę wyjaśniał dlaczego wybrałem taką maszynę i wtedy można się opiniować ofertą konkurencji. Na fakturze mam napisaną nazwę maszyny i jej numer seryjny oraz to że jest nowa, do faktury będzie dołączony opis/charakterystyka maszyny. Niektórzy po prostu załączają treść oferty a zamiast oferta handlowa jest napisane charakterystyka techniczna..

Opublikowano
michal_xs napisał:

Rozuniem, opryskiwacz i siewnik mam dokładnie opisany, przyczepa rylko to co pisałem, jeszcze ta kwestia tego pługa mnie nurtuje, na fv będzie 3 na tabliczce 3 ale pług typowo 4 bez możliwości odkrecenia kawalka ramy ze skiba jedynie sama ostatnia skibe. Tyle czy podczas kontroli6ktos sie poprostu zwyczajnie nie dopatrzy alr zawsze można powiedzieć ze taki stal na placu i kuoipem. 

a we wniosku jak miałeś ?

bo robiłeś jakiś przetarg zapewne na to

Opublikowano

Nie robiłem, nie muszę. We wniosku miałem pług 3 skibowy szerokość orki 40 45 50cm. Ale starałem sie o 4 ale nie dostałem dlatego jest teraz kompinacja. Pług to overum model 31080h we wniosku a kupuje 41080h

Opublikowano

Bardziej new holland czyli overum ale jak kto woli. Ja mam overum 

Opublikowano
55 minut temu, michal_xs napisał:

Rozuniem, opryskiwacz i siewnik mam dokładnie opisany, przyczepa rylko to co pisałem, jeszcze ta kwestia tego pługa mnie nurtuje, na fv będzie 3 na tabliczce 3 ale pług typowo 4 bez możliwości odkrecenia kawalka ramy ze skiba jedynie sama ostatnia skibe. Tyle czy podczas kontroli6ktos sie poprostu zwyczajnie nie dopatrzy alr zawsze można powiedzieć ze taki stal na placu i kuoipem. 

Przy tym ukladzie moim zdaniem niema szansy przepchnac tego pluga bo dostales 3 i taki mozesz kupic. Musisz szukac 3+ wtedy w specyfykacji która napewno ktoś sprawdzi bedzie napisane plug 3 skibowy. 

Teraz na wniosku mam np beczke do szamba takze maszyna związana z produkcją i nikt decyzji nie chciał. 

Co do samej decyzji to expresowo można to w gminie ogarnąć jak masz trochę znajomosci

Opublikowano

Na moje to możesz się wpedzic w kłopoty w cenie overuma kupisz RABE /gregoire-besson kuhna kverneland i cała masę innych do wyboru i spać spokojnie. 

Zastanawiam się jak wy to macie niby opisane u mnie mam zestawienie rzeczowo-finansowe wpisane pług 4 skibowy obrotowy i cenę i na tym koniec analogicznie inne maszyny też tak jedynie opcje w maszynach które są punktowane muszą być wpisane i takie kupione reszta to wolna ręka raczej... 

U mnie do wniosku o płatność chcą zdjęcia tabliczek oraz do maszyn specyfikację (musi być zgodne z tym co na portalu ogłoszeń) 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam beczke, paszowoz, wozek do tresciwych i tez decyzji nie musze bo mam we wniosku  zwiekszenie pola i wydajnosci krow chyba, a bydlo ilosc  bez zmian.

40 minut temu, michal_xs napisał:

Nie robiłem, nie muszę. We wniosku miałem pług 3 skibowy szerokość orki 40 45 50cm. Ale starałem sie o 4 ale nie dostałem dlatego jest teraz kompinacja. Pług to overum model 31080h we wniosku a kupuje 41080h

Ile ha trzeba na takie 3 pługi?

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano
15 minut temu, Patryk1222 napisał:

Na moje to możesz się wpedzic w kłopoty w cenie overuma kupisz RABE /gregoire-besson kuhna kverneland i cała masę innych do wyboru i spać spokojnie. 

Zastanawiam się jak wy to macie niby opisane u mnie mam zestawienie rzeczowo-finansowe wpisane pług 4 skibowy obrotowy i cenę i na tym koniec analogicznie inne maszyny też tak jedynie opcje w maszynach które są punktowane muszą być wpisane i takie kupione reszta to wolna ręka raczej... 

U mnie do wniosku o płatność chcą zdjęcia tabliczek oraz do maszyn specyfikację (musi być zgodne z tym co na portalu ogłoszeń) 

Wiem, ale niby na fv i tabliczce będzie właśnie 3 skibowy. Tylko model będzie 4 skibowy a 4 skiba na czas kontroli odkrecona, wiec w sumie pracownik z arimr musiałby sie bardzo dorbse znac na pługu ze cos za długi na 3 skibowy. 

Opublikowano

Rozmawiałem z dealerem mówił żebym sie nie przejmował, na tabliczce i fv bd 3 skibowy na kontroli bd 3 skibowy a ramy nikt jie bd mi mierzył. Jego słowa, mówi ze juz to przerabial nie raz bo często biera overumy 4 a na wniosku 3. I teraz bądź mądry. Jesli nie bd kontroli tylko jw mam zrobić zdjęcia tabliczek to bez problemu. 

Opublikowano

Sprawozdanie z 2018 r. i w 2020 chyba będą dawać każdemu kto będzie chciał :P

Zatwierdzono do realizacji 3 mln 138,7 tys.operacji. Do końca 2018r. zakontraktowano blisko 47% budżetu Programu.

Do końca okresu sprawozdawczego zrealizowano płatności w kwocie 16 mld 494,4 mln (3 mld 860,2 mln euro), co stanowi ponad28% budżetu Programu.

Opublikowano

Umowa podpisana w Poznaniu w tamtym tygodniu. Ogólnie bałagan, bo przyjęli nas dopiero po 16 na jakiejś salce gdzie cała agencja była już zamknięta. Podobno Pan z którym podpisywalismy umowę się nie wyrobił! Ale do rzeczy-chciałbym aneksowac teraz umowę, a tak naprawdę nie wiem jak to się dowiedzieć, wiem że z którym podpisałem umowę nie był prowadzącym. Wcześniej mój wniosek był w innej agencji i tam go poprawiał Pan, ale teraz mówi, że po podpisaniu umowy to tylko Poznań. A tu w Poznaniu nikt nie odbiera telefonów i skąd się czegoś dowiedzieć!?