Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, michal_xs napisał:

Forum nie forum, gdzieś muszę się dowiedzieć. Tylko teraz tak, cena zbytnio się nie zmieni bo nawet jeśli brałbym 1000 zamiast 1500 to tam różnica jest bodajże 3-4 tys bo rama koła wszystko to samo dopiero cena jest sporo większa przy 2000. Ale muszę coś wynyslec.. 

Ale Tobie czepiali sie do wielkości czy za drogie ?  Bo to nie to samo...

Sumek. Z kogoś kozła ofiarnego musza zrobić. U mnie po 2 poprawka w styczniu i tez jak widły ...... ;) byłem wczoraj w ARiMR i d*pa kazali czekać. Tylko powiedziałem ze moje zestawienie które zrobiłem na zakup to już moge sobie wsadzić w .... w tym roku .JD już druga podwyżkę robi od kwietnia. Będzie Aneks i znowu miesiąc czekania... jak podpisze w kwietniu umowę. Miała być w marcu ..teraz słyszę w kwietniu... to jak byk będzie w sierpniu... 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.03.2019 o 00:30, damianzbr napisał:

Agencja chce decyzję nie zależnie od tego na ile krów oborę się stawia, a tylko wtedy gdy dany rolnik ma w papierach agencyjnych stado powyżej 40DJP wtedy decyzji wymaga.

Można to zobrazować w ten sposób. Rolnik ma do 40 DJP i utrzymuje je w budynkach już istniejących. Teraz chce zwiększyć stado do 45 DJP i pobudować oborę tylko na nowe bydło, czyli na 5 DJP. W związku z tym będzie budował nową oborę tylko na 5 DJP, ale po zakończeniu inwestycji gospodarstwo będzie wielkości 45 DJP, konkretnie 40 DJP w starych budynkach + 5 DJP w nowym budynku, więc na tę nową oborę ARiMR będzie wymagała decyzji środowiskowej.

Kolega co w jego sprawie się dowiadywałem o dofinansowanie, przekraczał 40 DJP, ma 3 rodzaje zwierząt utrzymywane w 3 różnych budynkach, kombinowaliśmy że płyta z dotacji będzie obsługiwała tylko jeden rodzaj np. byki 15 DJP i że nie będzie potrzeba decyzji środowiskowej. Ale nie, liczy się całe gospodarstwo, przekracza 40 DJP stawiasz byle szopę na jedną krowę trzeba decyzję środowiskową, nie przekracza 40DJP, projektujesz wielki hangar, piszesz że będziesz tam utrzymywał max 40 DJP ( a tak na serio wejdzie tam drugie tyle) nie potrzeba decyzji środowiskowej.

Tak mi to wytłumaczono w ARiMR.

damianzbr jak najbardziej agencja Ci to dobrze wytłumaczyła, a Ty dobrze zrozumiałeś. Sytuacja, którą ja opisałem (bo tak zrozumiałem kolegę na forum), tyczy się przykładu gdy np. jest 20 DJP w gospodarstwie, zwiększamy o drugie tyle, czyli mamy 40 DJP i dla tych docelowych sztuk budujemy nowy budynek. 

Jeśli zaś chodzi o to, że np. już mamy 35 DJP i zwiększamy stado o 5 DJP robiąc dobudówkę do już istniejącego budynku to, tu taj i agencja i na dobrą sprawę gmina również powinna żądać decyzji środowiskowej, ponieważ przepis mówi o wielkościach 40 DJP i 60 DJP, nie dla poszczególnego budynku, ale dla obsady w całym gospodarstwie rolnym zlokalizowanym na danej działce ewidencyjnej, (przykład jak ktoś ma 20 świń i 10 krów, a zwiększa krowy do 38 DJP to świnie również powinny być liczone do łacznej wielkości DJP gospodarstwa). 

Jest dużo różnych możliwości i większość przypadków to sprawy indywidualne, nad którymi chwilę trzeba się pochylić i nie sposób w jednym poście wszystkiego opisać.

KIP czyli Karta Informacyjna Przedsięwzięcia również może być wykonywana przez projektanta, ja dla inwestycji prowadzonych przez mojego Biuro takie karty dla rolników (dla siebie również) robiłem, nie trzeba mieć do tego nawet szczególnych kwalifikacji (czyt. uprawnień). 

200 zł (chyba teraz 200 z groszami) płacimy nie za przyjęcie KIP, tylko za wydanie Decyzji Środowiskowej. 

ChiquitaB no to gmina nieźle się zagapiła, że wydała WZ bez DC. Starostwo raczej nie powinno mieć żadnych uwag, bo jeśli decyzja WZ (tak naprawdę niepoprawnie wystawiona, ale to już pomińmy) nie zawiera wzmianki o DC, to nie musi ono być dostarczone do starostwa. Tym bardziej, że tak naprawdę w tym przypadku pozytywna decyzja środowiskowa warunkuje wydanie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy, oczywiście ktoś napisze, że mimo negatywnej decyzji środowiskowej uzyska się warunki zabudowy. Tak, ale będą one również negatywne jak i decyzja środowiskowa.      

Opublikowano
17 godzin temu, rolreact napisał:

Prowadze gospodarstwo rolne o powierzchni 13ha, mam tylko produkcje roślinna nie ekologinczą, uprawiam, kukurydzę i buraki cukrowe. Nigdy nie korzystałem z PROW, czy mam szanse na uzyskanie środków z tego programu? Warto składać wniosek?

Idź wpierw do doradcy by wyliczył gva gospodarstwa. Jeśli powyżej 13 tyś euro to modernizacja, jeśli poniżej to tylko restrukturyzacja gospodarstw rolnych. 

Opublikowano

Na ilość DJP agencja patrzy na dzień składania wniosku czy np za 2 lata po złożeniu wniosku wezmą go w ręce i wtedy przy jakiś poprawkach wyjdzie ze juz tych DJP jest nie 35 jak na dzień składnia wniosku tylko jest 50 i będą wymagać? Dodam że nie planuje budowy ani rozbudowy która wpłynie na ilość DJP. Jedynie drobne modernizacje + maszyny 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Na ilość DJP agencja patrzy na dzień składania wniosku czy np za 2 lata po złożeniu wniosku wezmą go w ręce i wtedy przy jakiś poprawkach wyjdzie ze juz tych DJP jest nie 35 jak na dzień składnia wniosku tylko jest 50 i będą wymagać? Dodam że nie planuje budowy ani rozbudowy która wpłynie na ilość DJP. Jedynie drobne modernizacje + maszyny 

DJP końcowe podane we wniosku. 

Edytowane przez krystian000
Opublikowano
10 godzin temu, asmodan28 napisał:

Ale Tobie czepiali sie do wielkości czy za drogie ?  Bo to nie to samo...

Sumek. Z kogoś kozła ofiarnego musza zrobić. U mnie po 2 poprawka w styczniu i tez jak widły ...... ;) byłem wczoraj w ARiMR i d*pa kazali czekać. Tylko powiedziałem ze moje zestawienie które zrobiłem na zakup to już moge sobie wsadzić w .... w tym roku .JD już druga podwyżkę robi od kwietnia. Będzie Aneks i znowu miesiąc czekania... jak podpisze w kwietniu umowę. Miała być w marcu ..teraz słyszę w kwietniu... to jak byk będzie w sierpniu... 

Powiem Ci to i to, pług se zadrogi i zestaw też. Przyczepa i opryskiwacz za duży. A powiedz mi o jakim aneksie piszesz? Bo zrozumiałem to tak że nowe oferty im przyniesiesz? 

Opublikowano (edytowane)

Panowie. Ile czasu agencja ma na przelew pieniędzy od złożenia wniosku? Jest to gdzieś zapisane?  Potrzebne mi jest to do finansowania bo analityk próbuje mi jedną rzecz wcisnąć....

Już znalazłem- w umowie zapis że na rozpatrzenie płatności mają 3msc.

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano (edytowane)

Podkarpackie miejsce 12x ,mija 5 miesięcy od wysłania pierwszych poprawek ,ile można jeszcze czekać ? Ręce opadają :( Opieszałość grubymi nićmi szyta i skandal aby przez rok czasu od złożenia wniosku nie byli w stanie wydać decyzji !? Na kogo my płacimy te podatki ??? Za każdym razem kiedy dzwonię do prowadzącego to mówi mi ze za miesiąc i tak co trzy tygodnie dzwonię i zawsze jest za miesiąc....

Edytowane przez tomek15h
Opublikowano
10 godzin temu, adam0122 napisał:

damianzbr jak najbardziej agencja Ci to dobrze wytłumaczyła, a Ty dobrze zrozumiałeś. Sytuacja, którą ja opisałem (bo tak zrozumiałem kolegę na forum), tyczy się przykładu gdy np. jest 20 DJP w gospodarstwie, zwiększamy o drugie tyle, czyli mamy 40 DJP i dla tych docelowych sztuk budujemy nowy budynek. 

Jeśli zaś chodzi o to, że np. już mamy 35 DJP i zwiększamy stado o 5 DJP robiąc dobudówkę do już istniejącego budynku to, tu taj i agencja i na dobrą sprawę gmina również powinna żądać decyzji środowiskowej, ponieważ przepis mówi o wielkościach 40 DJP i 60 DJP, nie dla poszczególnego budynku, ale dla obsady w całym gospodarstwie rolnym zlokalizowanym na danej działce ewidencyjnej, (przykład jak ktoś ma 20 świń i 10 krów, a zwiększa krowy do 38 DJP to świnie również powinny być liczone do łacznej wielkości DJP gospodarstwa). 

Jest dużo różnych możliwości i większość przypadków to sprawy indywidualne, nad którymi chwilę trzeba się pochylić i nie sposób w jednym poście wszystkiego opisać.

KIP czyli Karta Informacyjna Przedsięwzięcia również może być wykonywana przez projektanta, ja dla inwestycji prowadzonych przez mojego Biuro takie karty dla rolników (dla siebie również) robiłem, nie trzeba mieć do tego nawet szczególnych kwalifikacji (czyt. uprawnień). 

200 zł (chyba teraz 200 z groszami) płacimy nie za przyjęcie KIP, tylko za wydanie Decyzji Środowiskowej. 

ChiquitaB no to gmina nieźle się zagapiła, że wydała WZ bez DC. Starostwo raczej nie powinno mieć żadnych uwag, bo jeśli decyzja WZ (tak naprawdę niepoprawnie wystawiona, ale to już pomińmy) nie zawiera wzmianki o DC, to nie musi ono być dostarczone do starostwa. Tym bardziej, że tak naprawdę w tym przypadku pozytywna decyzja środowiskowa warunkuje wydanie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy, oczywiście ktoś napisze, że mimo negatywnej decyzji środowiskowej uzyska się warunki zabudowy. Tak, ale będą one również negatywne jak i decyzja środowiskowa.      

Dokładnie, agencja wymaga decyzji środowiskowej na prowadzenie produkcji zwierzęcej powyżej 40djp a nie na budowę, więc można mieć 5 budynków po 10 djp a i tak agencja będzie wymagać takiej decyzji

Opublikowano

Ja składałem na wymiane pokryc dachowych, wózek do paszy i maszyny punktowane, początkowo miałem wpisany wzrost liczby szt o 10%, przy poprawce zmieniliśmy to na zwiekszenie wydajności mleka żeby nie zwiększać pogłowia bo na tych poprawkach też chcieli decyzje srodowiskową ode mnie. I jak myślicie przejdzie to czy nie, obędzie się bez decyzji? Dodam że obecnie 69DJP

Opublikowano
3 godziny temu, robertrolnik27 napisał:

Ja składałem na wymiane pokryc dachowych, wózek do paszy i maszyny punktowane, początkowo miałem wpisany wzrost liczby szt o 10%, przy poprawce zmieniliśmy to na zwiekszenie wydajności mleka żeby nie zwiększać pogłowia bo na tych poprawkach też chcieli decyzje srodowiskową ode mnie. I jak myślicie przejdzie to czy nie, obędzie się bez decyzji? Dodam że obecnie 69DJP

Powyżej masz wszystko wytłumaczone. 69 DJP i decyzja środowiskowa jest potrzebna.

Opublikowano

W takim razie i moje miejsce ktoś zajmie. Nie bede robił decyzji! 
Opryskiwacz 1500l (za mały) 65 netto - używany 2 tys l (czasem z lepszym wyposażeniem) 25 tyś
rozsiewacz 24 netto - używany 2 razy taki duży 12 tyś
jedynie szkoda mi rozrzutnika bo jednak on trochę towaru przerzuca i boję się kupic używke. 
MASAKRA! 

Opublikowano

No ja nawet mialem wpisane ze stary pudynek bedzie przeksztalcony na magazyn ale w gminie doszli do tego ze musza sumowac to co jest teraz plus to co bedzie , ale mniejsza o to kip sie robi i bedzie z glowy. Patrzac na projekt to szambo bedzie wieksze od starej obory🙄 602m3 zrobili z zapasem

Opublikowano

Po 2024 wszyscy będziemy rozliczani z płyt na obornik i pojemność zbiorników na gnojowicę. Do tego czasu jest okres przejściowy żeby to zrobić. Jeszcze nie wiem czy nie dochodzi do tego miejsce na pryzmy beton i ścieki. Dobrodziejstwo osn

Więc lepiej rób z zapasem

Opublikowano (edytowane)

nie wiem wklejam link bo na topagrar pisza o modernizacji a ciagle błędny link wyskakuje 

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/co-dzieje-sie-z-wnioskami-na-modernizacje-gospodarstw-rolnych-ciag-dalszy-historii/?fbclid=IwAR0d-vkgFgyKlGw2l76I6RIaOdbcwpIsLBaSpsOOqsSW6R2djcvsgngmyXY

Edytowane przez Mohyl
Opublikowano

Wiadomo coś o majowym naborze na restrukturyzacje małych gospodarstw rolnych? Czy mogą składać osoby ubezpieczone w krusie oraz czy trzeba mieć gospodarstwo na własność?(całe siedlisko)

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś wie coś na temat modernizacji obszar D w województwie śląskim. Pierwsze poprawki złożone chyba w listopadzie i cisza do tej pory. 

Opublikowano
12 godzin temu, alvaroalvaro78 napisał:

Panowie. Ile czasu agencja ma na przelew pieniędzy od złożenia wniosku? Jest to gdzieś zapisane?  Potrzebne mi jest to do finansowania bo analityk próbuje mi jedną rzecz wcisnąć....

Już znalazłem- w umowie zapis że na rozpatrzenie płatności mają 3msc.

Tylko te 3 miesiące należy wziąć w cudzysłów. W finansowaniach przyjmują zazwyczaj pół roku, jednak już teraz wiem , że dla agencji to i tyle jest za mało. Sytuacja z Wlkp. Wniosek o płatność złożony koniec grudnia/ początek stycznia , w finansowaniu przyjęte 6 miesięcy , a kasa po 9 miesiącach. Bank chciał już sprawę oddać do windykacji, dzwonienie do agencji nic nie pomagało, a bo to pani od wniosku na urlopie, jak wróciła zatwierdziła to się okazało że naczelnik na urlopie, a jak wrócił to i tak miał to w d*pie. Także te 3 miesiące można wsadzić między bajki. Chory kraj, chory system. A weź Ty się JEDEN dzień spóźnij. Na drugi wniosek na rozwój usług "szybko" poszło, 5 miesięcy i kasa na koncie.