Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Panów nowy tu jestem. wie ktoś może ile pkt było w woj Opolskim na MGR? Drugie moje pytanie czy przejdzie Ciągnik 90km na 20ha UR mając już Ciągnik z 2015r 106km kupiony za własne pieniądze. Dodam ze mam tez trzode chlewną. 

Opublikowano

z punktacją bym się łapał. wiek do 40lat i młody rolnik 2015 to juz mam 4pkt. do tego zestaw na bezorkowo. ciągnik z ładowaczem miałby byc równiez załadunek obornika i załadunek rozładunek nawozu.  mysle ze jeszcze punkty jakies były by za wzrost plus zmiane profilu. chyba zeby nie podać Ciągnika w mgr ze posiadam tylko przepisac na Ojca ?

Opublikowano

widze ze kazdy tworzy kombinacje byle punktów duzo. patrzac po moich okolicach to wnioskow bedzie składało o wiele mniej osob niz w naborze który był w 2016 roku, a ci co nie dostali wtedy to teraz nie chca skladac nawet bo maja powyzej 40 lat i punktow za wiek nie beda miec wiec stwierdzili ze nie ma sensu.

to 

1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Łódzkie 

skoro nie masz punktów za wiek to marne szanse. 3,5 pkt uwazam ze to stanowczo za mało w łodzkim. ja liczylem takie minimum u mnie to 5,65 pkt w łodzkim i tez nie jestem pewny czy dostane chodz mam nadzieje jak kazdy

Opublikowano

ktoś mi odpowie czy zwiększenie skali produkcji poprzez zwiększenie powierzchni areału gospodarstwa musi nastąpić juz w pierwszym roku po roku bazowym(czyli w tym przypadku w roku 2019)  czy może ten wzrost byc dopiero w roku docelowym?

Opublikowano
Chce wyremontować magazyny paszowe i kupic maszyny. Facet od wniosku powiedział mi ze na obie inwestyce moge dostac maksymalnie zwrotu 200 tys. Dobrze mi powiedzial? bo myślałem ze magazyny paszowe podchodza pod obszar abc i moge dostac wiekszy zwrot.
Opublikowano

Hodujesz bydło bądź  trzodę  chlewną ???   Jeśli nie to w  rozumieniu agencji masz magazyny zbożowe  a nie paszowe  i   tylko 200 tyś  z  działania D się Tobie nalezy

Opublikowano
17 godzin temu, Mich9 napisał:

A czy to zwiększenie o 10 % daje od razu 1 punkt za zwiększenie skali produkcji?

Nie.

7 godzin temu, Fugeo napisał:

Czy zwiększenie skali produkcji jednocześnie wiąże się ze wzrostem skali produkcji czy nie? 

Załóżmy że we wniosku mam profil roślinny (produkcja rzepaku, pszenicy) biorę maszyny takie jak siewnik, opryskiwacz, rozsiewacz. Wszystko jest ok bo te maszyny wiążą się z tym profilem produkcji. A jak to jest jeśli mając profil zwierzęcy biorę zgrabiarkę i owijarkę? Te dwie maszyny nie wiążą się z tym profilem. Jak to jest w takiej sytuacji? Mogę je wziąć (te dwie maszyny) czy tylko i wyłącznie te związane z profilem produkcji?

Zwiększenie skali produkcji i GVA to dwie różne rzeczy.

1 godzinę temu, tomekpiehu napisał:

ktoś mi odpowie czy zwiększenie skali produkcji poprzez zwiększenie powierzchni areału gospodarstwa musi nastąpić juz w pierwszym roku po roku bazowym(czyli w tym przypadku w roku 2019)  czy może ten wzrost byc dopiero w roku docelowym?

Musi nastąpić po dokonaniu całej inwestycji, ale przed złożeniem wniosku o płatność końcową.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, AS2 napisał:

Musi nastąpić po dokonaniu całej inwestycji, ale przed złożeniem wniosku o płatność końcową.

ok a o ile ten wzrost ma być? ja z 46 ha chce zwiekszyc do 50 ha to oznacza ze skala produkcji sie zwiekszyla?

Opublikowano
5 godzin temu, Baarth napisał:

Hodujesz bydło bądź  trzodę  chlewną ???   Jeśli nie to w  rozumieniu agencji masz magazyny zbożowe  a nie paszowe  i   tylko 200 tyś  z  działania D się Tobie nalezy

Hoduje bydło. A gosciu od wniosku powiedzial mi ze 500 tys. dają tylko do budynkow inwentarskich a na magazyny juz nie. 

Opublikowano

panowie mam pytanie czy przejdzie coś takiego siewnik z redlicami talerzowymi i agregatem pazurowym  jako zestaw do uprawy bez orkowej ?? bo chce jeszcze siewnik do poplonów z agregatem talerzowym wziął bym tylko zestaw agregat talerzowy z siewnikiem z redlicami talerzowymi ale chce 3m zestaw a nie mam odpowiedniego ciągnika na taki zestaw a w takiej konfiguracji jak by przeszło to miał bym punkty i to co chce chyba że dało by sie to jakoś inaczej rozwiązać żeby były punkty i taki zestaw  chyba że argumentować w taki sposób że narazie będe używał osobno a w przyszłości planuje zakup wiekszego ciągnika  żeby ten cały zestaw talerzowy przeszedł

Opublikowano
22 godziny temu, pedro2 napisał:

2 tyś ze wszystkim, postępowanie i rozliczenie do konca czy tylko sam wniosek? Robisz u nich? 

z tego co pamietam to mówił że wypełnienie wniosku to 2 tyś a reszta to nie wiem. tak

Opublikowano
9 godzin temu, BartlomiejMOW napisał:

Chce wyremontować magazyny paszowe i kupic maszyny. Facet od wniosku powiedział mi ze na obie inwestyce moge dostac maksymalnie zwrotu 200 tys. Dobrze mi powiedzial? bo myślałem ze magazyny paszowe podchodza pod obszar abc i moge dostac wiekszy zwrot.

Jak masz produkcję zwierzęcą do możesz to dofinansować z puli na budynki. Ja tak kupiłem silos na paszę oraz silos na zboże. Oczywiście wielkość musi odpowiadać zapotrzebowaniu z produkcji zwierzęcej.

Opublikowano
21 godzin temu, ursusek1614 napisał:

Masz zainstalowany Microsoft Excel i włączony makr? 

Tak, wszystko mi sie otwiera, ale nic nie wklepuje. Wyskakuje klikając na komórkę TAK/NIE wybieram TAK i nic się nie zmienia

Opublikowano
55 minut temu, Macius napisał:

Ja mam ten sam problem z Biznesplanem ;/ Chciałem zobaczyć jak zrobić zmiane profilu produkcji i nie moge

w jaki sposob chcesz zrobic zmiane profilu? jaka uprawe nowa i jaka maszyne zwiazana z ta nowa produkcja?