Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ładowarka teleskopowa bez hodowli przeszła komuś? na ile hektarów? Jeśli wyjaśniłbym im że: będę zdejmował i ładował nią bb z nawozem, zboże siewne zdejmował, ładował nią zboże na tira, ładował obornik który kupię, ładował słomę na polu, hmm?

Opublikowano

a ja mam kombinacje ;)

mam z 40 ha i 20 krów planowałem sprzedać 6 ha bo daleko ,

No i jak to się ma do PROWu (obszar D) wiadomo zwiększył bym produkcję na krowach i zmniejszył pola czy nie da rady i trzeba normalnie zwiększać na krowach i nie sprzedawać ziemi

Opublikowano

czy ktos mi powie jak zdobyć punkt za zmiane profilu produkcji? czy nalezy wprowadzic nowa uprawe w strukturze zasiewów i jednoczesnie kupic maszyne dostosowana tylko do tej uprawy np. wprowadzenie do stanu upraw cebuli i zakup siewnika do cebuli... czy moze byc taki przykład zakup przyczep opryskiwacza pługa i rozsiewacza nawozu które uzasadnie w odpowiedni sposób ze beda równiez mi potrzebne przy prowadzeniu uprawy cebuli która chce zasiac pierwszy raz...  Jak zasięgam kilku opinii to nikt nie jest w stanie jednoznacznie powiedziec w jakich przypadkach ten pkt sie przyznaje a kiedy nie przyznaje.

Opublikowano
10 godzin temu, tomekpiehu napisał:

czy ktos mi powie jak zdobyć punkt za zmiane profilu produkcji? czy nalezy wprowadzic nowa uprawe w strukturze zasiewów i jednoczesnie kupic maszyne dostosowana tylko do tej uprawy np. wprowadzenie do stanu upraw cebuli i zakup siewnika do cebuli... czy moze byc taki przykład zakup przyczep opryskiwacza pługa i rozsiewacza nawozu które uzasadnie w odpowiedni sposób ze beda równiez mi potrzebne przy prowadzeniu uprawy cebuli która chce zasiac pierwszy raz...  Jak zasięgam kilku opinii to nikt nie jest w stanie jednoznacznie powiedziec w jakich przypadkach ten pkt sie przyznaje a kiedy nie przyznaje.

Ta pierwsza opcja.

Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Ta pierwsza opcja.

no dobrze a co w przypadku jezeli kupie ten siewnik do cebuli i pozostałe maszyny wymienione czyli przyczepy pług rozsiewacz i opryskiwacz? czyli jezeli chodzi o ten pkt to albo dostanie wiekszosc albo nikt bo nie wierze ze ktos nie mając jakiejs uprawy nagle  kupi wszystkie maszyny pod nowy kierunek produkcji np do warzyw.

Opublikowano

Kolega sołtys zrobił zmianę posadził 2ha ziemniaka, wziął obsypnik akpila za kilkaset zł i mu przeszło. Przecież wykorzystasz te maszyny do cebuli więc nie wiem w czym szukasz problemu.

Jedna maszyna musi być koniecznie minimum 50% kosztów kwalifikowalnych? Mam mega lipe całość 480tyś z czego 320 maszyny i 160 wyposażenie z budowlanki.

rozumiem że 50% z tych 480tys? ciągnik bez ladowacza wyjdzie 200-210tys bo podobno ładowacz to osobną maszyna. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Kolega sołtys zrobił zmianę posadził 2ha ziemniaka, wziął obsypnik akpila za kilkaset zł i mu przeszło. Przecież wykorzystasz te maszyny do cebuli więc nie wiem w czym szukasz problemu.

Jedna maszyna musi być koniecznie minimum 50% kosztów kwalifikowalnych? Mam mega lipe całość 480tyś z czego 320 maszyny i 160 wyposażenie z budowlanki.

rozumiem że 50% z tych 480tys? ciągnik bez ladowacza wyjdzie 200-210tys bo podobno ładowacz to osobną maszyna. 

Skąd to wytrzasnąłeś że musi być jedna na 50% ? Nie ma  takiego przepisu nigdzie. 

• Like 1
Opublikowano

Witam. Panowie czy użytki zielone nie są liczone  do sumy hektarów przy doborze opryskiwacza? Jeśli chciałbym lać RSM na łąki to sie nie liczy? Mam ponad 20 ha łąk dlatego wiec miałbym wiecej ha przy doborze pojemności.  Czy jeżeli mam  prase zwijająca bez noży ( kilkuletnia) a chciałbym  wziąc nowa z nozami i rotorem to bedą sie czepiać ze po co mi prasa skoro  już ją mam . I jak to jest czy  trzeba będzie wziąść ta maszyne która jest na ofercie czy mozna wziąsc potem inna marke i wyposażenie? 

Jeżeli dobrze wyliczyłe sobie punkty to wychodzi mi ponad 6 pkt ( kujawsko -pomorskie) czy jest sens składać, za zrobienie wniosku wołają u mnie 3% od wartości zwrotu. 

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
7 minut temu, slawekr6 napisał:

Witam. Panowie czy użytki zielone nie są liczone  do sumy hektarów przy doborze opryskiwacza? Jeśli chciałbym lać RSM na łąki to sie nie liczy? Mam ponad 20 ha łąk dlatego wiec miałbym wiecej ha przy doborze pojemności.  Czy jeżeli mam  prase zwijająca bez noży ( kilkuletnia) a chciałbym  wziąc nowa z nozami i rotorem to bedą sie czepiać ze po co mi prasa skoro  już ją mam . I jak to jest czy  trzeba będzie wziąść ta maszyne która jest na ofercie czy mozna wziąsc potem inna marke i wyposażenie? 

Jeżeli dobrze wyliczyłe sobie punkty to wychodzi mi ponad 6 pkt ( kujawsko -pomorskie) czy jest sens składać, za zrobienie wniosku wołają u mnie 3% od wartości zwrotu. 

Łapało się na ostatnim od 4.60 z groszem w górę wiec masz szanse.  Skąd jesteś mogę polecic ci w dobrej cenie bez od ceny wartości zwrotu 

Opublikowano
Dnia 15.02.2018 o 23:40, fieldshunter napisał:

Ktoś ma doświadczenie z doborem wału posiewnego pod MGR? W rozporządzeniu dotyczącym doboru sprzętu nic o tych maszynach nie jest napisane. Chciałbym wnioskować o hydraulicznego jacka lub tytana z expomu. Bez hydrauliki to jakieś nieporozumienie bo jak z tym się przemieszczać.

Ponawiam pytanie. Na 10ha z hakiem + plus planowane zwiększenie o 8ha w przyszłości (oddalone 10km). Hydrauliczne zaczynają się od 5m jednak 6.2m najlepiej by mi pasował. Ktoś ma jakieś doświadczenie z doborem tego sprzętu?

Opublikowano

Koledzy czy agregat uprawowo siewny talerzowy wraz z siewnikiem na redlicach talerzowych można liczyć jako Zestaw do uprawy i siewu bezpośrdniego (bezorkowa uprawa gleby) ???

Opublikowano

Witam. Nie jestem w stanie przeczytać teraz już wszystkiego co napisaliście więc wybaczcie jak już to pytanie było. Czy prowadzenie równoległe GPS do ciągika podnosi punktację? Ile za to jest punktów bo z tabeli nie to rozumiem . I czy w Dolnośląskim wystarczy mi 5.07 pkt.

Opublikowano

A ja mam jeszcze jedno pytanie, pokombinowałem troche w bp i dostałem pkt za zwięszenie produkcji i za jej zróżnicowanie, ponieważ w docelowym wpisałem sobie w uprawie 3 ha grochu siewnego, którego teraz nie uprawiam i dzięki temu dało mi i wzrost i zróżnicowanie, niemniej z maszyn które tyczą się tylko grochu kupuję jedynie agregat uprawowy, inne maszyny i inwestycje nie dotyczą zupełnie tego grochu, ,i jak sądzicie czy Agencja może się tego czepnąć?