Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kupujesz maszyny z 1 etapu - składasz wniosek o płatność pośrednią - otrzymujesz zwrot z 1 etapu

Kupujesz maszyny z 2 etapu (masz kasę ze zwrotu za 1 etap) - składasz wniosek opłatność końcową......................

Opublikowano
11 godzin temu, freetaxi napisał:

@reno82 wczytaj się dobrze w paragraf 6 rozporządzenia.

W rozporządzeniu w paragrafie 6 jest napisane: "Przy ustalaniu wielkości ekonomicznej gospodarstwa bierze się pod uwagę: 1) W przypadku produkcji zwierzęcej - stan średni zwierząt w roku, w którym przypada dzień rozpoczęcia terminu składania wniosków  o przyznanie pomocy"

Jest jasno napisane, że podać stan na dzień rozpoczęcia terminu składania wniosków czyli 19.02.18. Poza tym jak podać stan średni zwierząt w roku, który dopiero się zaczął? Co najwyżej mogę podać stan aktualny na dany dzień

Opublikowano

Nadal nie czytasz że zrozumieniem 

"Stan średni w roku w którym" przypada dzień rozpoczęcia składania wniosków,  dla przykładu:

Wnioski składa się od 15 grudnia 2016 do 15 stycznia 2017====dzień rozpoczęcia to 2016r więc stan średni z roku 2016

Natomiast obecnie masz wnioski od 20 lutego 2018 do 20 marca 2018===dzień rozpoczęcia to rok 2018 więc stan średni z roku 2018...

Ktoś kupował siewnik 6 rzędowy do kukurydzy i miał w granicach 20 hektarów qq lub mniej i przeszło mu to? Oczywiście nie mając żadnych buraków, słonecznika itd. 

Opublikowano
29 minut temu, PATr napisał:

Ktoś kupował siewnik 6 rzędowy do kukurydzy i miał w granicach 20 hektarów qq lub mniej i przeszło mu to? Oczywiście nie mając żadnych buraków, słonecznika itd. 

sąsiad ma ok 14-20 ha co roku QQ i nie dostał 4 rzędowego.

Opublikowano
8 godzin temu, MarekUA napisał:

Panowie nie mogę w arkuszu biznes plan robić żadnych zmian każe mi wpisać hasło .. Jak ten problem rozwiązać ? jak uzyskac punkty na zmianę profilu produkcji mając 30 ha pszenica ,rzepak, buraki , wprowadzić  nową uprawę fasola ile ha musi być minimum ?

Bo w biznesplanie nie wolno kopiować, wklejać, poszerzać lub zwężać komórek itp. Ten plik jest zabezpieczony przed zmianami.

3 godziny temu, czarny1211 napisał:

Kupujesz maszyny z 1 etapu - składasz wniosek o płatność pośrednią - otrzymujesz zwrot z 1 etapu

Kupujesz maszyny z 2 etapu (masz kasę ze zwrotu za 1 etap) - składasz wniosek opłatność końcową......................

Trzeba też pamiętać, żaden z etapów nie może być mniejszy niż 25% wartości operacji. Czyli np. I etap ciągnik za 320 tys. zł + II etap agregat upr.siewny za 80 tys. zł nie przejdzie.

Opublikowano
7 godzin temu, sumek666 napisał:

sąsiad ma ok 14-20 ha co roku QQ i nie dostał 4 rzędowego.

Ja dostałem 6-cio rzędowy. We wniosku miałem zadeklarowane 21 ha, jednak gdy okazało się że talerzówka z siewnikiem talerzowym do zboża nie przejdzie na siew bezorkowy, dali mi możliwość zmiany na siewnik do kukurydzy. 4 nie chciałem , więc aneksowaliśmy na 6 , jednak wyszło że za mało kukurydzy sieję, ale dopuścili możliwość zadeklarowania zwiększenia areału. Załatwiłem dwie umowy dzierżawy, zwiększyłem do 28 ha , z czego około 20 ha kukurydzy i przeszło :) Także wydaje mi się że kwestia na kogo się trafi .

Opublikowano
8 godzin temu, PATr napisał:

Nadal nie czytasz że zrozumieniem 

"Stan średni w roku w którym" przypada dzień rozpoczęcia składania wniosków,  dla przykładu:

Wnioski składa się od 15 grudnia 2016 do 15 stycznia 2017====dzień rozpoczęcia to 2016r więc stan średni z roku 2016

Natomiast obecnie masz wnioski od 20 lutego 2018 do 20 marca 2018===dzień rozpoczęcia to rok 2018 więc stan średni z roku 2018...

Żeby obliczyć stan średni z roku, to ten rok musi być zakończony, więc nie mogę obliczyć stanu średniorocznego z roku 2018

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek72511 napisał:

Ja dostałem 6-cio rzędowy. We wniosku miałem zadeklarowane 21 ha, jednak gdy okazało się że talerzówka z siewnikiem talerzowym do zboża nie przejdzie na siew bezorkowy, dali mi możliwość zmiany na siewnik do kukurydzy. 4 nie chciałem , więc aneksowaliśmy na 6 , jednak wyszło że za mało kukurydzy sieję, ale dopuścili możliwość zadeklarowania zwiększenia areału. Załatwiłem dwie umowy dzierżawy, zwiększyłem do 28 ha , z czego około 20 ha kukurydzy i przeszło :) Także wydaje mi się że kwestia na kogo się trafi .

Piszesz ze załatwiłes 28 ha z czego 20 to kukurydza, więc pozostałe 8 co miałeś zasiane? 

Opublikowano

Wiem że to pytanie było już zadawane wiele razy, czy za zestaw uprawowo siewny, czyli siewnik nabudowany mechaniczny na bronie aktywnej dostanę 13 pkt(tzn. do podstawienia do wzoru)? Mógłby się ktoś podzielić doświadczeniami z poprzedniego naboru.

Opublikowano
7 godzin temu, AS2 napisał:

Trzeba też pamiętać, żaden z etapów nie może być mniejszy niż 25% wartości operacji. Czyli np. I etap ciągnik za 320 tys. zł + II etap agregat upr.siewny za 80 tys. zł nie przejdzie.

A to ciekawe, dotyczy to tych którzy już podpisali umowy z ubiegłorocznego naboru? Bo ja sobie właśnie myślałem odłożyć całość inwestycji na za 2 lata, a teraz malutką część wykonać przed żniwami jako I etap. Tylko muszę pierw aneksować umowę na etapy.

Opublikowano

Zestaw talerzówka + siewnik talerzowy(zestaw uprawy bezorkowej) przejedzie razem z pługiem? Robią problemy że albo jedno albo drugie? na siebie mam 16ha więc prawdopodobieństwo że się nie zgodzą jest duże?

Opublikowano
1 godzinę temu, Laver napisał:

Wiem że to pytanie było już zadawane wiele razy, czy za zestaw uprawowo siewny, czyli siewnik nabudowany mechaniczny na bronie aktywnej dostanę 13 pkt(tzn. do podstawienia do wzoru)? Mógłby się ktoś podzielić doświadczeniami z poprzedniego naboru.

no pisane było wczesniej ze tak

1 godzinę temu, ewenement napisał:

Zestaw talerzówka + siewnik talerzowy(zestaw uprawy bezorkowej) przejedzie razem z pługiem? Robią problemy że albo jedno albo drugie? na siebie mam 16ha więc prawdopodobieństwo że się nie zgodzą jest duże?

tu zalezy, bo rozne wersje słyszałem, jeden doradca mowił że nie ma opcji, drugi ze jest możliwośc ale nie jest to takie proste. Podejrzewam ze rozchodzi sie o to ze na poprawkach bedziesz musiał okreslic ile zamierzasz uprawiać metodą uproszczona a ile konwencjonalną. I potem moze sie okazac ze nie dostaniesz zestawu 3m tylko np 2,5

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie problem jest taki że na 16ha przysługuje mi 2 obracalny, trzeba będzie się tłumaczyć na 3. Z tego co widziałem to siewnik Unii Polonez/Mazur jest punktowany? Więc dla bezpieczeństwa lepiej pewnie złożyć za sam siewnik i oddzielnie na talerzówkę?

Opublikowano

Witam wszystkich. Jeśli starałbym się tylko i wyłącznie o zestaw do uprawy i siewu bezpośredniego, to otrzymałbym 3,17pkt?

P= 13(pkt według tabeli * 1(udział inwestycji 100%) * 10 / 41

Dobrze kombinuje?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, TOME11 napisał:

A bierny, mechaniczny i  nabudowany też da 13 pkt czy musi być na bronie wirnikowej?

Bierny może być, ale na agregacie talerzowym. Nie wiem tylko czy muszą być redlice talerzowe, czy wystarczą stopkowe.

(taki zestaw miałem wpisany na MR i zostały przyznane mi za niego punkty)

Edytowane przez r7ryba
Opublikowano
3 godziny temu, r7ryba napisał:

Bierny może być, ale na agregacie talerzowym. Nie wiem tylko czy muszą być redlice talerzowe, czy wystarczą stopkowe.

(taki zestaw miałem wpisany na MR i zostały przyznane mi za niego punkty)

Ciekawe co by powiedzieli na taki z dwoma rzędami zębów, a nie talerzami, oczywiście redlica talerzowa, w jego prospektach pisze, że nadaje się do uprawy bezorkowej, konkretnie chodzi mi o biernego Kuhna Integrę

Opublikowano

Złożyłem w 2016 roku wniosek na ciągnik, i przyznali max 80 koni, wykonałem przetarg który ciągle jest w sprawdzaniu ale moje pytanie takie: miesiąc temu kupiłem 2 ha pola czy można teraz (rok od podpisania umowy )  aneksować  o podniesienie mocy ciągnika na 95 koni uzasadniając to zwiększeniem gruntu? Miał ktoś taki przypadek z góry dzięki.