Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Screenshot_2018-02-02-00-34-08.png

ODR, 2 doradców wszyscy mowia ze mozna

Zastanawia mnje jeszcze jak wy liczycie punkty np za opryskiwacz ze wychodI wam np 13 punktow. Do wzoru nie podstawiacie? Przeciez np opryskiwacz kosztujacy 55000 zl a inwestycja 350000zł

55000/350000=0,1574

17x0,1574x10/41=0.65

Za opryskiwacz wynosi 0.65 pkt. Nie wiem skad wam wychodza wyniki 20; 20 pare

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
9 godzin temu, Maksu napisał:

Kwalifikujesz się na wspólny wniosek, dostajesz 3 punkty tak samo jak brat, o ile macie poniżej 40 lat, zwrot macie 60 %, bo wspólny wniosek.

Głupoty piszesz jeśli brat ma wykształcenie a drugi nie to otrzymują po 1.5 pkt każdy a nie po 3 

Opublikowano
47 minut temu, Damian1994rolnik napisał:

Głupoty piszesz jeśli brat ma wykształcenie a drugi nie to otrzymują po 1.5 pkt każdy a nie po 3 

Szkoda gadać, sam źle piszę, a innego co dobrze tłumaczy głupotę zarzuca. Doucz się, nie mieszaj innym.

WG Rozporządzenia punkt za WIEK "5) jeżeli w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy podmiot ubiegający się o jej przyznanie ma nie więcej niż 40 lat, przyznaje się 3 punkty;"

więc jeśli obaj bracie mają poniżej 40 lat to obaj dostają po 3 pkt i jak wiadomo do naliczania pkt należy zastosować średnią arytmetyczną, czyli 3+3/2= 3 pkt

To samo dotyczy innych pkt np. jeden wykazuję zmianę profilu produkcji, wtedy 1+0 (ten co nie wykazuję)/2= 0.5 pkt

Wszystko sprowadza się do jednego, że mieszacie pojęcia i nie czytacie ze zrozumieniem. 

Kim innym jest osoba:  Młody Rolnik w dopłatach bezpośrednich, co innego w Premii dla Młodych Rolników, co innego Młody Rolnik za który nalicza się 60% w MGR i co innego osoba która ma poniżej 40 lat za które przyznano punkty w MGR. Każdy ma inne kryteria i trzeba wiedzieć, że w przypadku jednym należy spełnić np. czas posiadania gospodarstwa, wiek, oraz wykształcenie w innym tylko wiek itp. itd.

Także jeśli ktoś nie jest pewny co do definicji niech się nie udziela, bo już było ze 100 stron, komu jak i kiedy naliczane są pkt, a tu dalej reformatorzy piszą swoje. 

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano (edytowane)

Mówię tylko jak było w moim oddziale i jak składali moi sąsiedzi jeden miał wykszt drugi nie i punktacja była na pół jak widać co oddzial to inny obyczaj może gdzie indziej jest inaczej 

Edytowane przez Damian1994rolnik
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

@ ventura

Bo niektórzy biorą porządny sprzęt nie jakieś polskie ulepy. Za200tyś 100% inwestycji wyjdzie ponad 4 pkt a gdzie Ty wyczytales 20 to nie wiem

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
2 godziny temu, ventura94 napisał:

Screenshot_2018-02-02-00-34-08.png

ODR, 2 doradców wszyscy mowia ze mozna

Zastanawia mnje jeszcze jak wy liczycie punkty np za opryskiwacz ze wychodI wam np 13 punktow. Do wzoru nie podstawiacie? Przeciez np opryskiwacz kosztujacy 55000 zl a inwestycja 350000zł

55000/350000=0,1574

17x0,1574x10/41=0.65

Za opryskiwacz wynosi 0.65 pkt. Nie wiem skad wam wychodza wyniki 20; 20 pare

możną wziac w jednym roku. Ale tak jak w tym roku weżmiesz najpierw modernizacje to juz wykluczasz sie z młodego

Opublikowano
2 godziny temu, dabrowskit napisał:

możną wziac w jednym roku. Ale tak jak w tym roku weżmiesz najpierw modernizacje to juz wykluczasz sie z młodego

koledze dwóch doradców też tak powiedzieli gdyby najpierw składał na młody rolnik a później na modernizacje to by przeszło ale nie w tym roku bo wcześniej jest nabór na modernizacje. 

Opublikowano
3 godziny temu, dabrowskit napisał:

Podobno zmienili rozporządzenie i możesz normalnie składać na MR. 

Kiedyś wykluczalo. Teraz ani dopłaty ani MGR nie wyklucza we wzięciu MR

Podpowie ktoś jeśli w tym roku się składa wniosek do końca marca to w rzeczywistości w praktyce kiedy można się spodziewać ruszyć z inwestycją?

Liczyłem maj 2019 A ktoś tu się wypowiadał że minęło 2lata i maszyn nie kupił jeszcze

Ktoś podpowie gdzie w mazowieckim można szybko zrobić zintegrowaną produkcję żeby się wyrobić?

Dnia 31.01.2018 o 23:59, poosa21 napisał:

Możesz brać od jednego tylko niebierz najniższych cen bo u mnie to już 2 lata a maszyn jeszcze na podwórzu nie mam, a ceny już poszły do góry. Jak podpiszesz umowe wrzucasz oferty ma portal wtedy wygrywa odpowiednia a jak nie to anulujesz i robisz jeszcze raz aż wygra odpowiednia.

Kolego to jaki czas od złożenia w praktyce musi minąć żeby najwcześniej zrealizować inwestycje?

9+3 czyli 12 mg sprawdzają. Co dalej

Opublikowano
15 minut temu, ventura94 napisał:

Dzwonilem do Arimr w Lodzi i mozna skladac na MR i MGR razem

To żadna informacja ;)

Najlepiej napisać do nich e-mail I wtedy jak masz czarno na białym to będzie jakiś dowód. A tak to pewnie nawet nazwiska nie masz osoby, która udzieliła informacji nie wspominając o nagraniu ;)

Opublikowano

Rozporzadzenie sie zmienilo. Zreszta przeciez jesli skladam wniosek na modernizacje to skladam tylko wniosek nie otrzymuje jej wiec jak to moze zablokowac. A pokazcie mi gdzie to jest napisane ze nie mozna jednoczesnie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Artur432 napisał:

Ktoś podpowie gdzie w mazowieckim można szybko zrobić zintegrowaną produkcję żeby się wyrobić?

Kolega co rozumiesz poprzez "wyrobienie się z integrowaną"? Otrzymanie certyfikatu? Zobacz na wytyczne  jednostek certyfikujących kiedy otrzymuje się certyfikat i ile czynności trzeba wcześniej spełnić(m.in kontrole i próbki ziemi, badanie poziomu azotanów itp). Certyfikat wydają na końcu...

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

@ ventura

Bo niektórzy biorą porządny sprzęt nie jakieś polskie ulepy. Za200tyś 100% inwestycji wyjdzie ponad 4 pkt a gdzie Ty wyczytales 20 to nie wiem

20 to byl przyklad. Poczytaj posty kilkanascie stron wczesniej. Tam liczac wypisywali ze za opryskiwacz 17 punktow tylko ze nie brali do wzoru

Opublikowano

Że co!? 

Opryskiwacz może mieć mac 17 pkt bezwzględnej ochrony środowiska i to podstawiasz do wzoru. Kwestia tego jaki udział finansowy ma opryskiwacz w całym biznesplanie. 

P.S. mam nadzieję, że na prawdę przeczytałeś kilkanaście stron wstecz ;) 

Opublikowano
51 minut temu, ventura94 napisał:

Dzwonilem do Arimr w Lodzi i mozna skladac na MR i MGR razem

tak się składa że rozmawiałem przed chwilą z kolegą i też dzwonił do arimr do łodzi i jedna pani powiedziała że można, zadzwonił później za 5 min. i połączył się z inną panią i powiedziała że nie można. w arimr sami nie wiedzą, jedna pani powie że można a druga że nie można

Opublikowano
w moim przypadku 3msc od złożenia jest lista, potem od listy do pierwszych poprawek 6msc, kolejne po 5msc, do umowy jeszcze 1,5 MSC, potem wynik z postępowania prawie 6msc,(i to za pierwszym razem się udało) teraz kupno i wniosek o płatność będzie.... maszyny do końca lutego na podwórku. czyli 3+6+5+1,5+6=21,5 MSC od złożenia do maszyn na podwórku
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, sumek666 napisał:

Że co!? 

Opryskiwacz może mieć mac 17 pkt bezwzględnej ochrony środowiska i to podstawiasz do wzoru. Kwestia tego jaki udział finansowy ma opryskiwacz w całym biznesplanie. 

P.S. mam nadzieję, że na prawdę przeczytałeś kilkanaście stron wstecz ;) 

No wlasnie. Zgadzam sie. Moze miec i o tym pisalem ze mozna ale to trzeba do wzoru podstawic a nie ze to 17 to juz punkty do otrzymania  modernizacji

Edytowane przez ventura94
.