Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Ja dałem tysiąc ze wszystkim miejsce w 1 setce

Opublikowano

Ja ze wzgledu na brak czasu  tez posiłkuje sie doradca w tym naborze i za poprawki doprowadzenie do podpisania umowy bez  przetargu 2tys. Mówi ze kompleksowo z pozniejszym rozliczeniem GVA  4,5tys. Wiec u ciebie widze podbna stawka. Podobno stawki wzrosły przez bardziej upierdliwe podejscie agencji i sam patrzac na poprawki jakie otrzymałem potwierdzam ten nabór w porównaniu z poprzednimi jet o wiele bardziej meczacy duzo pisania, oswiadczania, udowadniania itp. 

Opublikowano

Ja też ze względu na brak czasu korzystam z usług doradczyni. U mnie stawka za napisanie i wszelkie poprawki z tym związane to 1tys., a po podpisaniu umowy kolejne 3tys (zakres obejmuje przetarg i prowadzenie wniosku przez 5 lat)

Opublikowano

On też brał chyba po półtora jak ktoś chciał tylko wniosek i poprawki, ale potem przychodzili z postępowaniem i było "darcie" ze trzeba dopłacać. Więc teraz kompleksowo przez 5 lat wszystkim robi.
3 tyś oczywiście netto, a właśnie ile % jest od tego podatku? Zgasił mnie trochę ta ceną ale widzę że podobnie macie.
Ja mam budowlanke, chociaż w sumie typowej budowlanki jest 1/4 kwoty wymiana pokrycia.
A co do naboru na D obstawia jesienią 2018 i najprawdopodobniej pula będzie z 3 lat

Opublikowano

No włąsnie u mnie tez budowalnka na jakieś 40% KWOTY - DACH I UTWARDZENIE. Wniosek czesciowo zrobiłem sam on tylko go podrasował 500zł wział za złozenie i dokonczenie.  teraz robie tylko mapki gospodarstwa i  załatwiam potrzebne doki reszta to juz jego robota.

Opublikowano (edytowane)

Na ile % kredyt na maszyny dostaliscie? Jesli mozna wiedziec?

Obecnie prawie każdy jeden bank niżej niż 2,8%+wibor3m nie zejdzie, także około 4,5%,oczywiście na start ci wyjadą z 8-9%...

U mnie wniosek 3 tysiące, płatne wszystko po podpisaniu umowy, kompleksowe załatwienie i prowadzenie aż do końca okresu zobowiązania, biorą na wszystko upoważnienia więc ty jedynie dostarczasz dane o sobie i umowy dzierżawy oraz wniosek o dopłaty

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Sa moze jakies plotki co z osobami z poza limitu??
W wlkp. Okupuje koniec listy i jak do tej pory zero odzewu odnośnie MGR. A wiec ewentualnie kiedy bedzie wiadomo czy jest szansa na dotacje czy koniec.

Opublikowano

Obecnie prawie każdy jeden bank niżej niż 2,8%+wibor3m nie zejdzie, także około 4,5%,oczywiście na start ci wyjadą z 8-9%...

U mnie wniosek 3 tysiące, płatne wszystko po podpisaniu umowy, kompleksowe załatwienie i prowadzenie aż do końca okresu zobowiązania, biorą na wszystko upoważnienia więc ty jedynie dostarczasz dane o sobie i umowy dzierżawy oraz wniosek o dopłaty

Nieprawda z tymi krefytami Bank Spoldzielczy u mnie w miescie daje na 3,8% koszt całkowity wiec jak by dobrze ktos poszukam to mysle ze i na 3,5% tez znalazl

Opublikowano

Nieprawda z tymi krefytami Bank Spoldzielczy u mnie w miescie daje na 3,8% koszt całkowity wiec jak by dobrze ktos poszukam to mysle ze i na 3,5% tez znalazl

To u kolegi dobry ten bank .Bo ze mnie chciał zedrzeć ostatnią koszulę .O 30% więcej liczyli sobie niż BGZ .Do tego jeszcze prowizję ładną też chcieli .

Opublikowano

Kredyt nazywa się agrokredyt. Ja wzielem na 15lat udział własny od 10% do tego dochodzi 1% prowizji i odsetki 3,8%. Ja wzielem akurat na zakup pola ale na takich samych zasadach można kupic nowa maszyne

Opublikowano (edytowane)

A no tak myślałem.
Nie kupisz na takich samych zasadach maszyn.

Powiedz jeszcze jakie masz zabezpieczenie i ile jest to % zaciągniętego kredytu.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

to jest kredyt z dofinansowaniem ARiMR w ramach pomocy deminimis ( dopłata do oprocentowania lub częściowa spłata kapitału ), a więc jeśli maszyny z MGR to nie można ich kredytować w ramach kredytu z dofinansowaniem - bo to jest chyba tak zwane podwójne finansowanie

Opublikowano

Dokładnie, u mnie spółdzielczy oferuje kredyt na kupno ziemi bez dopłaty agencji na 3%+wibor3m, prowizja 1,5%, wkład własny 10% i niżej nie chcą zejść, a i cena ziemi maksymalnie do 30 tys/ha lub jak więcej to trzeba dać im innej niż kupowaną pod hipotekę

Natomiast na maszyny bez żadnych dopłat agencji każdy jeden bank po dobrych negocjacjach schodzili do 2,8-2,9%+wibor3m, zabezpieczeniem tylko kupowana maszyna, prowizja 0%,udział własny 0%,

Jak ktoś ma pieniądze na 20-40% wkładu własnego to najlepsze są fabryczne finansowania, wtedy wychodzą grosze za odsetki

Opublikowano

finansowanie fabryczne w moim przypadku na prase 100tys brutto oferta była skierawona tylko dla VATowców

tj. opłata mianipulacyjna 1600zł

do tego dochodzi wkład własny o ile dobrze pamiętam 25%

po 3msc VAT do oddania i co 6msc spłata rat przez 3lata 

reasumując:

Wkład Własny 25%

Po 3msc VAT do oddania

po kolejnych 3msc I rata

i kolejne raty co 6msc 

Pożyczka na 3lata!

Oczywiście nalezy pamietać o obowiązkowym AC maszyny kwota rzędu 1%

Ogólnie licząc koszt łacznie ok 3500zł z maszyną mam wiecej łacznie z opłatą manipulacyjną (1600) i AC+ochrona prawna jak to oni nazywają (2x950zł i ostatnia składka AC w 3roku 400zł) (z którego zawsze moge skorzystać w razie wypadku)

Opublikowano (edytowane)

oprocentowanie 0?

to w banku spoldzielczym mi zaproponowali 10% wkladu, 2% przez rok  a potem reszta na 2.1 + WIBOR

(jakas promocja na xlecie banku)

Edytowane przez Plagrafi
Opublikowano

agromix kredyt(fabryczne krone) miałem na wkład własny 10%, prowizja 0%, ubezpieczenie ac bardzo tanie(0,3% wartości), odsetki wyniosły 3% sumy kredytu(nie oprocentowanie roczne...) jeśli kredyt do 3 lat, jak maszyna za 100 tys. to koszt około 3000 na max 3 lata, druga opcja to kredyt do 4 lat ale wtedy koszt kredytu to 4,5%(kompletnie nieopłacalne, zdecydowanie lepiej na 3 lata)

Tylko to są kredyty krótkoterminowe, jak ktoś chce na 5-10 lat to niestety nie za takie oprocentowanie, lub trzeba duży wkład własny szykować