Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz kupować JD w takiej cenie jak New Holland to sobie od razu odpuść bo to będzie taki golas że zdecydowanie lepszą opcją będzie cnh

Tak apropo postępowań, znajomy jest na początku listy, umowę i postępowanie ofertowe na starych zasadach, wszystko mu zaakceptowali, złożył wniosek o płatność, miał kontrolę i teraz się nagle "dojrzeli" że przetarg był zbyt szczegółowo napisany i mu dyrektor agencji odrzucił to, ma się odwoływać bo maszyny na podwórku, zapłacone a oni każą od nowa przetarg mu robić...

jakie województwo?

Opublikowano

ponawiam pytanie czy parametry dane techniczne W postępowaniu ofertowym muszą być z opisu zadań czy można dodać jeszcze inne które nie są opisane W opisie zadań

możesz napisać mniej niz w opisie zadań ale nie więcej bo agencja się zgodziła na to tylko co tam jest, co innego jeśli będzie na ofercie od sprzedawcy więcej napisane niż w zapytaniu bo to nie problem

Opublikowano

@Artureczek

To Twoja interpretacja, czy pewne info?

Bo mi mocno nie pasuje

Jakim niby cudem mozesz napisac mniej?

Skoro w opisie zadań wymysliles, ze jakas maszyna ma miec daną opcje wyposażenia, a w zapytaniu jej nie napiszesz, to potem moze sie okazac, ze wygra oferta bez tej opcji i agencja jej nie zaakceptuje, bo przeciez nie bedzie spełniała wymagań z opisu zadań.

A z drugiej strony jak napiszesz nawet deko wiecej (ale nie az tyle, zeby tylko jedna marka wygrywałą), to z kolei nikt nie powinien sie czepiac, bo wszystkie wymogi, ktore stawiałeś maszynie bedą spełnione. Plus jeszcze kilka gratis.

Opublikowano (edytowane)

drugie pytanie czy można wcześniej złoży oferty portal niż przed podpisaniem umowy ? podpisanie mam za 10 dni A chciałem przyspieszyć sytuację

A czy agencja ma możliwość sprawdzenia ilości ofert dostarczonych do mnie chodzi mi o to że jeśli nie spasuje mi oferta od dilera mogą ją .. przez przypadek zgubić "wiecie o co chodzi nie musiał by człowiek głównć jak zrobić by dostać taką maszynE jaką chce

Edytowane przez batim
Opublikowano

TAk, mozna robić postepowanie ofertowe prędzej

Z doświadczenia

JAk bedziesz wystawiał te oferty, to napisz, zeby dostarczac tylko osobiście do gospodarstwa (ja tak zrobiłem), ale napisz tez swój nr telefonu (tego nie zrobiłem i z perspektywy czasu załuje)

Wówczas zanim ktos przyjedzie z ofertami to zadzwoni i wybada co chcesz (a i Ty bedziesz miał szanse mu powiedzieć, ze jak ma maszyny, ktore Cie wcale nie interesują, zeby sobie odpuścił i nie tracił czasu.

Opublikowano

@nunu85 dużo przyjechało do Ciebie  takich niepowołanych oferentów ?  Jesteś pewien, że przez telefon byś ich przekonał aby nie tracili czasu? Mieli gotowe oferty czy tworzyli przy Tobie zgodnie z tym wyposażeniem co sobie zażyczyłeś ?

Opublikowano

nerwicy można dostać postepowanie ofertowe złożone w agencji prawie miesiąc temu i cisza mój diler się denerwuje chce zamawiać maszyny  a tu nic

ciekawe czy tylko w mazowieckim się tak śpieszą?

Opublikowano

Czy przy pierwszych poprawkach mogę zamienić brone wirnikową na rozsiewacz do nawozów?w ODR Pani kierownik powiedziała że można

nie sądzę

aczkolwiek zadzwon do osoby, ktora rozpatruje twój wniosek i pogadaj. Dowiesz sie z pierwszej ręki.

W tym piśmie z poprawkami jest nr telefonu.

Pewnie zalezy kto akurat Twoj wniosek rozpatruje, ale coś na pewno doradzi.

Mi sie trafił spoko gosc i przy poprawkach pare razy do niego dzwoniłem i podpytywałem jak robic, zeby było dobrze, a on nie stękał, tylko tłumaczył i pomagał.

@nunu85 dużo przyjechało do Ciebie  takich niepowołanych oferentów ?  Jesteś pewien, że przez telefon byś ich przekonał aby nie tracili czasu? Mieli gotowe oferty czy tworzyli przy Tobie zgodnie z tym wyposażeniem co sobie zażyczyłeś ?

Paru było takich (i to z firm oddalonych niejednokrotnie o 100 czy nawet 200 km.

Co za problem przekonac- mówissz, ze nie ma po co jechac, bo i tak celujesz w inna maszyne i jestes do niej przekonany, a jego oferta nie ma szans. Wówczas 99% myslacych ludzi da sobie spokój.

Opublikowano

aczkolwiek zadzwon do osoby, ktora rozpatruje twój wniosek i pogadaj. Dowiesz sie z pierwszej ręki.

W tym piśmie z poprawkami jest nr telefonu.

Pewnie zalezy kto akurat Twoj wniosek rozpatruje, ale coś na pewno doradzi.

Mi sie trafił spoko gosc i przy poprawkach pare razy do niego dzwoniłem i podpytywałem jak robic, zeby było dobrze, a on nie stękał, tylko tłumaczył i pomagał.

Dokładnie tak samo u mnie było więc najlepiej zadzwonić do prowadzącego/prowadzącej wniosek bo z tymi doradcami to różnie bywa.

Opublikowano

Podawanie numeru tel to błąd, znam takich co przez ilość dzwoniacych oferentów wyłączali telefony bo nerwowo nie mogli wytrzymać.

Co do czasu oczekiwania to w pomorskim również mają ludzi w poważaniu. Prawie 40 dni minęło od złożenia protokołów z postępowania ofertowego a tam dalej cisza. i wez tu zamów maszyny na żniwa.

Opublikowano

Co do dostarczenia ofert to muszą być dwa sposoby, bo agencja odrzuci. Rozmawiałem z dilerem któremu odrzuciła w ten sposób sformułowane dostarczenie ofert czyli tylko osobiście. A ci co przyjeżądają wiedzą o co chodzi.

Opublikowano

Dokładnie tak samo u mnie było więc najlepiej zadzwonić do prowadzącego/prowadzącej wniosek bo z tymi doradcami to różnie bywa.

Wczoraj dzwoniłem w innej sprawie to się dowiedziałem że Pani jest na zwolnieniu do poniedziałku A ja w poniedziałek muszę już zawieść poprawki więc kto inny może pomoże .będę dzwonił i zobaczymy.

Opublikowano

Co do dostarczenia ofert to muszą być dwa sposoby, bo agencja odrzuci. Rozmawiałem z dilerem któremu odrzuciła w ten sposób sformułowane dostarczenie ofert czyli tylko osobiście.

Nieprawda. Dowiadywałem się w ARiMR Gdańsk i powiedziano mi że wystarczy jeden ze sposobów dostarczenia ofert.

Opublikowano

Nieprawda. Dowiadywałem się w ARiMR Gdańsk i powiedziano mi że wystarczy jeden ze sposobów dostarczenia ofert.[/quote

Informacja od przedstawiciela któremu cofneli z powodu jednego sposobu dostarczenia oferty potwierdzona w agencji w Lublinie przez prowadzącego mój wniosek i postępowanie przetargowe na portalu więc co województwo to obyczaj
Opublikowano (edytowane)

Co do dostarczenia ofert to muszą być dwa sposoby, bo agencja odrzuci. Rozmawiałem z dilerem któremu odrzuciła w ten sposób sformułowane dostarczenie ofert czyli tylko osobiście. A ci co przyjeżądają wiedzą o co chodzi.

Nie, nie musza być dwa sposoby.

Specjalnie przed wystawieniem zrobiłem telefon do agencji do tego działu gdzie rozpatrują pi sie ich pytałem, czy jak napisze, ze oferty tylko osobiście przynosić to bedzie ok, i mi potwierdziły pracownice, ze bedzie ok i nikt nie wymaga innych sposobów.

Oddział Toruń

ps

ale nie zsziwiłbym sie, gdyby było tak, ze kazdy oddział ma jakies swoje dziwne zasady, bo juz raz tu sie z jakims kolegą spierałem o to, ze mi kazali przy każdej maszynie dopisywać "około 2500l, około 3m szerokosci itp, a jemu z kolei w innym oddziale w poprawkach kazali ze wszystkich sformułowań słówko około wyrzucać.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano

Ale co mieli przedstawicielowi cofnąć? Przedstawiciel czyli oferent, dobrze zorumiem?

Powiedział mi to przedstawiciel handlowy który przyjechał ze mną pogadać w sprawie maszyn bo jestem ogłoszony na portalu i miałem napisane tylko oferty dostarczone osobiście. On pomagał w przetargu swojemu klientowi i miał napisane tylko oferty osobiście i agencja to zakwestionował. To ja za telefon i do człowieka który mi robi postępo a on zdziwiony i mówi że był na szkoleniu i tam nic nie mówili że dwa sposoby muszą być dostarczenia ofert ale mówi że zadzwoni. No i okazało się że jednak dwa. Więc korekta na portalu i dłużej 3 dni. Więc pewnie co oddział to inne wymagania,ale w tym kraju już tak jest.

Opublikowano (edytowane)

Kolego ja także robiłem postępowanie przez portal w oddziale Toruń i mi kazali przynajmniej 2 sposoby dostarczenia.

JA juz nauczony doświadczeniem każda rozmowe telefoniczną nagrywam

I jakby sie czepiali, to bede chociaz miał jakis dowód, ze mi na takie działanie pozwolili.

właśnie przejrzałem telefon i jest.

10 maja była jeszcze wersja, ze jeden sposób dostarczania ofert wystarczy.

I to ta pracownica, z która rozmawiałem jeszcze sie upewniała starszej koleżanki, i tamta jej potwierdziła, ze mozna.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano

@Artureczek

To Twoja interpretacja, czy pewne info?

Bo mi mocno nie pasuje

Jakim niby cudem mozesz napisac mniej?

Skoro w opisie zadań wymysliles, ze jakas maszyna ma miec daną opcje wyposażenia, a w zapytaniu jej nie napiszesz, to potem moze sie okazac, ze wygra oferta bez tej opcji i agencja jej nie zaakceptuje, bo przeciez nie bedzie spełniała wymagań z opisu zadań.

A z drugiej strony jak napiszesz nawet deko wiecej (ale nie az tyle, zeby tylko jedna marka wygrywałą), to z kolei nikt nie powinien sie czepiac, bo wszystkie wymogi, ktore stawiałeś maszynie bedą spełnione. Plus jeszcze kilka gratis.

Możesz mniej napisać w sensie że agencja się o to nie doczepi no chyba ,że będą to elementy punktowane ale nie znaczy ze musisz mniej dopisac a wiecej nie mozna bo tak moja prowadzaca mi powiedziala

Opublikowano

Możesz mniej napisać w sensie że agencja się o to nie doczepi no chyba ,że będą to elementy punktowane ale nie znaczy ze musisz mniej dopisac a wiecej nie mozna bo tak moja prowadzaca mi powiedziala

Zapytaj sie prowadzącej czy jest wstanie wskazać punkt/rozporządzenie z którego to wynika.

Opublikowano

Umowa podpisana:) Małopolska nr 56X według ostatniej aktualizacji listy. Tak naprawdę, na dzień dzisiejszy na liście w bazie jestem na 55X i byłem ostatnim rolnikiem u tej konkretnie osoby, która prowadziła modernizację. Szczerze to miałem już pismo z rezygnacją napisane, ale nie odpuściłem i udało się :) Ile jeszcze rolników w Małopolsce jeszcze dostanie to trudno powiedzieć. Życzę wszystkim powodzenia.

Opublikowano

Kolego ja także robiłem postępowanie przez portal w oddziale Toruń i mi kazali przynajmniej 2 sposoby dostarczenia.

Dzwoniłem dziś do OR w Toruniu i mi pani powiedziała, że wystarczy jeden sposób dostarczenia oferty.

Ogólnie to jeszcze, ze czas na złożenie oferty to 7 dni kalendarzowych w przypadku maszyn, min dwa kryteria. Opis przedmiotu zgodny z zestawieniem rzeczowo - finansowym umowy bo za to są punkty i parametrami wg opisu zadań, może być bardziej szczegółowo tylko tak aby nie wskazywało na konkretną maszynę danego producenta i oczywiście bez nazw własnych.

Bądź tu mądry,  kto tu ma racje ?