Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy dostałem poprawkę i mam wpisany pług obrotowy jako punkty a musi być dłutowy czyli głębosz?? czy mogę zmienić pług obrotowy we wniosku na ten pług dłutowy czy tak nie można bo stracę pkt 

Opublikowano

Zostałem zaproszony na podpisanie umowy w środę. Małopolska. Numer 55X podobno jestem ostatni na liście dla kogo są pieniądze. Ale jaja. a już sobie odpuściłem i teraz muszę wszystko od nowa dogadywać. Jaki ciągnik radzicie za 200tyś netto. Case 115, NH 115, John 6115M,Zetor Forterra120(ups). 

John 115 to chyba ich już nie ma, chyba że jakiś stary z placu.

Opublikowano

Jak wiadomo pod koniec czerwca rusza nabór na obszary a, b, c.
Czy wiadomo coś o obszarze d? Będzie jeszcze w tym roku czy w następnym?
Czy w ogóle jeszcze będzie?

Opublikowano

będzie w 2018 roku

Jak wiadomo pod koniec czerwca rusza nabór na obszary a, b, c.
Czy wiadomo coś o obszarze d? Będzie jeszcze w tym roku czy w następnym?
Czy w ogóle jeszcze będzie?

Opublikowano

Wykonałem pare telefonów w ostatnim tygodniu w sprawie ciągnika. Dilerzy w okolicy Miechowa - Małopolskie

Case - szybka odpowiedź. Mozliwość "oglądniecia" ciągnika na placu. Oferta modelu 110. Stara skrzynia z 1 półbiegiem. Cena lekko ponad limit do przyjęcia

New Holand 1 - również szybka odpowiedź. Ciekawa propozycja na model t6 145(116KMz bostem. 16x16). Cena ponad limit do przyjęcia,

New Holand 2 - umówiony byłem mna przesłanie oferty mailem-niedostałem. Spotkanie umówione w czwartek lub piątek, zobaczymy.

Class - wcale nie zainteresowany spotkaniem. Otrzymałem krótką odpowiedź, że za 200tyś to nic u nich nie kupię :)

John Derr - przedstawiciel niesłowny. Umówione spotkanie w sobotę - nie pojawił się. Ciągnik oglądałem z serwisantem. kolejne umówione spotkanie wczoraj po południu w ich placówce - nie pojawił się. Pozdrawiam pana olka. Poprosiłem grzecznie o innego handlowca bardziej kompetentnego. Dostałem nr telefonu do nowej osoby z deklaracją, że dzisiaj się ze mną skontaktuje. Czekam na kontakt z firmy jednak od rana nikt się nie oddzywa... Chyba nie zależy im na sprzedaży. 

Zetor - 1 przedstawiciel, pracuje tylko w tygodniu do 16-17-tej i co druga sobotę. Nie ma chłop dla mnie czasu. Forterra najtańsza w całej ofercie bo mają upust 36900zł brutto i mieszcze się elegancko w limicie.

Co o tym sądzicie ? :)

Opublikowano

Ja bym była za CNH i skrzynia conajmniej 16x16 biegi w przyciskach  tylko zakres L-H dzwignia ( montowana takze w wiekszych mocach nie bedzie przeciażona) -   wygoda,  24x24  z jedneym pólbiegiem nie jest zła ale duzo wajchowania i to skrzynia bedzie na krancu mozliwosci ona jest głownie w mniejszych mocach montowana.

Fortera moze nie jest zła ale to nie jest ten dawny dobry zetor ( sprzegło i kilka innych elementów nie jest fajne )

Opublikowano (edytowane)

Jak masz kupować JD w takiej cenie jak New Holland to sobie od razu odpuść bo to będzie taki golas że zdecydowanie lepszą opcją będzie cnh

Tak apropo postępowań, znajomy jest na początku listy, umowę i postępowanie ofertowe na starych zasadach, wszystko mu zaakceptowali, złożył wniosek o płatność, miał kontrolę i teraz się nagle "dojrzeli" że przetarg był zbyt szczegółowo napisany i mu dyrektor agencji odrzucił to, ma się odwoływać bo maszyny na podwórku, zapłacone a oni każą od nowa przetarg mu robić...

Edytowane przez PATr
Opublikowano

weź jeszcze deutza pod uwage może

Deutza u nas mało jeździ. Ostatnio widziałem jednego gospodarza co ma dwa modele tej marki(mały i duży) i nawóz siał rozsiewaczem dwytalerzowym - uwaga - ursusem c360... Do tego diler jest ten sam co Zetora Forterry z Włoszczowy zapytałem go "na szybko" o Deutza to powiedział że będzie 50tyś droższy :) Kabaret. Chłopaki mają rejonizację i klienta w du.ie.

Myślę, że przeprowadzę zakup przez portal. W założeniach dam ciągnik ze skrzynią z co najmniej 3 półbiegami pod obciążeniem(uprawiam teren z górkami:), mała odległość do serwisu, rewers hydrauliczny. Założenia, aby wyeliminować ursusa, farmtraca, zetora. Zostanie CNH i John. John obrzydł mi i odpadnie przez cenę.

Opublikowano

Witam, szukam kogos kto przeprowadzil postepowanie ofertowe przez portal mam kilka pytan. Szczegulnie interesuje mnie oferta ciagnika(case steyr), rozsiewacza(rauch mds) talerzowki (mandam), brony zespolonej (kongskilde )

Opublikowano

frog. chempest zdziercy są ceny kosmiczne zwlaszcza pan michal z jaksic.juz go znam na wylot cwaniaczka. a malolepszy jeszcze lepsi cwaniaki. przy serwisie u brata olej wymienili a filtry zalozyli stare i fv na 2800zl pojechal i zerwal umowe tak ze olej se kupuje oryginalny jd i filtry a reszte mu obsluguje miejscowy macher i za czesci miesci sie w 500zl tak ze uwaga na darmozjadów.

Opublikowano

w Toruniu po około 2 tygodniach zadzwoniłem i pracownik rozpatrujkacy powiedział, ze przeszło, a pismo przyszło po kolejnym tygodniu z wyznaczoną datą na przyjazd za tydzien.

Wiec od wysłania aneksu do podpisania mineło koło miesiaca.

Opublikowano

Jeśli w 2018 roku będzie nabór na obszar D to będę składał wniosek o dofinansowanie na maszyny takie jak: agregat uprawowo siewny nadbudowany, opryskiwacz ciągany 1200/1500l/15m, rozsiewacz do nawozu, kosiarka dyskowa, zgrabiarka, przetrząsarka. I tutaj mam pytanie, bo nigdy wcześniej ani ja ani mój tato nie miał doczynienia z prowem. Czy trzeba spełniać jakieś konkretne wymagania żeby dostać sprzęt zielonkarski tzn mieć odpowiednią ilość bydła i analogicznie czy aby dostać dofinansowanie na agregat nadbudowany trzeba mieć ileś tam ha?

Dodam, że w 2015 otrzymałem premię młodego rolnika jeszcze po starych zasadach. Posiadam wykształcenie wyższe dzięki, któremu otrzymałem tą premię. W chwili składania wniosku o dofinansowanie nie będę miał 25 lat.

Opublikowano

koledzy dostałem poprawkę i mam wpisany pług obrotowy jako punkty a musi być dłutowy czyli głębosz?? czy mogę zmienić pług obrotowy we wniosku na ten pług dłutowy czy tak nie można bo stracę pkt

Mam podobną sytuację i też nie wiem jak to będzie.jutro jadę walczyć z poprawkami i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

frog. chempest zdziercy są ceny kosmiczne zwlaszcza pan michal z jaksic.juz go znam na wylot cwaniaczka. a malolepszy jeszcze lepsi cwaniaki. przy serwisie u brata olej wymienili a filtry zalozyli stare i fv na 2800zl pojechal i zerwal umowe tak ze olej se kupuje oryginalny jd i filtry a reszte mu obsluguje miejscowy macher i za czesci miesci sie w 500zl tak ze uwaga na darmozjadów.

Widzę, że mamy podobne spostrzeżenia. Serwis po 100h obowiązkowo wymiana oleju w silniku i 3 filtrów. Na pierwsze 100h silnik jest zalany innym olejem na dotarcie. Po 100h wlewają już "normalny" na następne 400h. Koszt filtrów do silnika 270+360zł+ceny trzeciego nie pamiętam. Olej w skrzyni wymienia się dopiero po 1600h. Cen olejów nie dopytałem. Ot całe koszty przeglądów. Z tego co mi mówili w Jaksicach małolepszy już nie współpracuje z John Derrem. Na razie najbardziej zainteresowany sprzedażą swojego ciągnika jest CASE Kisiel i oferuje mi "od ręki" Maxxuma 110tkę w full wersji z tuzem i cegłą z przodu. Holland nową 115tkę po wakacjach może będzie miał w dobrej cenie.

Wracając do John derra to napisałem oficjalnego maila do ich głownej siedziby z opisem całej sytuacji jaką miałem nieprzyjemność doświadczyć z handlowcami z Jaksic. Poprosiłem o odpowiedź zwrotną z ofertą na ciągnik z ich głównej siedziby. Poprosiłem oczywiście w formie mailowej. Na razie zero odzewu z ich strony :).  Marka Premium. Żeby się nie zesra.i... Już Korbanek pokazał ile daje szaleństwo cenowe...

Opublikowano

Widzę, że mamy podobne spostrzeżenia. Serwis po 100h obowiązkowo wymiana oleju w silniku i 3 filtrów. Na pierwsze 100h silnik jest zalany innym olejem na dotarcie. Po 100h wlewają już "normalny" na następne 400h. Koszt filtrów do silnika 270+360zł+ceny trzeciego nie pamiętam. Olej w skrzyni wymienia się dopiero po 1600h. Cen olejów nie dopytałem. Ot całe koszty przeglądów. Z tego co mi mówili w Jaksicach małolepszy już nie współpracuje z John Derrem. Na razie najbardziej zainteresowany sprzedażą swojego ciągnika jest CASE Kisiel i oferuje mi "od ręki" Maxxuma 110tkę w full wersji z tuzem i cegłą z przodu. Holland nową 115tkę po wakacjach może będzie miał w dobrej cenie.

Wracając do John derra to napisałem oficjalnego maila do ich głownej siedziby z opisem całej sytuacji jaką miałem nieprzyjemność doświadczyć z handlowcami z Jaksic. Poprosiłem o odpowiedź zwrotną z ofertą na ciągnik z ich głównej siedziby. Poprosiłem oczywiście w formie mailowej. Na razie zero odzewu z ich strony :). Marka Premium. Żeby się nie zesra.i... Już Korbanek pokazał ile daje szaleństwo cenowe...

kolego jaki model tego MF-a ?? A co do firmy Kisiel to Pan Adrian w Miechowie to konkretny człowiek, godny polecenia.
Opublikowano

Jeśli w 2018 roku będzie nabór na obszar D to będę składał wniosek o dofinansowanie na maszyny takie jak: agregat uprawowo siewny nadbudowany, opryskiwacz ciągany 1200/1500l/15m, rozsiewacz do nawozu, kosiarka dyskowa, zgrabiarka, przetrząsarka. I tutaj mam pytanie, bo nigdy wcześniej ani ja ani mój tato nie miał doczynienia z prowem. Czy trzeba spełniać jakieś konkretne wymagania żeby dostać sprzęt zielonkarski tzn mieć odpowiednią ilość bydła i analogicznie czy aby dostać dofinansowanie na agregat nadbudowany trzeba mieć ileś tam ha?

Dodam, że w 2015 otrzymałem premię młodego rolnika jeszcze po starych zasadach. Posiadam wykształcenie wyższe dzięki, któremu otrzymałem tą premię. W chwili składania wniosku o dofinansowanie nie będę miał 25 lat.

Trzeba mieć odpowiednią liczbę hektarów/bydła, wpisz sobie w Google "dobór maszyn prow 2014" i znajdziesz taki pdf że 200 stron, tam wszystko jest
Opublikowano

Welwos nic nie pisałem o MF-ie. Pan Adrian w Miechowie chciał mi wcisnąć model ze starą skrzynią 24x24(1półbieg), której już nie bedą produkować. Chcą wypchnąć stare modele bo wchodzą nowe maxxumy o mocy 116KM z bostem na 140KM. Silnik 4,5litra pojemności z fiata, który obecnie jest w Classach. Skrzynia będzie tylko 16x16 lub 17x16. Urson w Oswięcimiu ma Case Multikontrolera o mocy 110KM w podobnych pieniądzach tylko serwis daleko.

Na realizację środków mamy maksymalnie dwa lata. Nie ma się co spieszyć. Jak przejdzie pierwsza fala zakupów z tej modernizacji to w drugiej połowie roku kupie ciągnik może o 5-10% taniej. Np. New Holland T6 w poprzednim roku po żniwach był w cenie 200tyś zł netto(fakt że ze stara normą emisji). Diler mówił,że przyjeżdza do nich teraz w lipcu T6 145 o mocy 116KM z bostem i da na próbę. To już będzie kawał traktora i dlatego się zastanawiam i wstrzymuję z zakupami. John Derr dzwonił rano, ale nie miałem jak odebrać i poprosiłem smsem o ofertę na maila lub smsem. Czekam i czekam. Nic, zero odzewu :)  

Opublikowano

ponawiam pytanie czy parametry dane techniczne W postępowaniu ofertowym muszą być z opisu zadań czy można dodać jeszcze inne które nie są opisane W opisie zadań

Opublikowano

Welwos nic nie pisałem o MF-ie. Pan Adrian w Miechowie chciał mi wcisnąć model ze starą skrzynią 24x24(1półbieg), której już nie bedą produkować. Chcą wypchnąć stare modele bo wchodzą nowe maxxumy o mocy 116KM z bostem na 140KM. Silnik 4,5litra pojemności z fiata, który obecnie jest w Classach. Skrzynia będzie tylko 16x16 lub 17x16. Urson w Oswięcimiu ma Case Multikontrolera o mocy 110KM w podobnych pieniądzach tylko serwis daleko.

Na realizację środków mamy maksymalnie dwa lata. Nie ma się co spieszyć. Jak przejdzie pierwsza fala zakupów z tej modernizacji to w drugiej połowie roku kupie ciągnik może o 5-10% taniej. Np. New Holland T6 w poprzednim roku po żniwach był w cenie 200tyś zł netto(fakt że ze stara normą emisji). Diler mówił,że przyjeżdza do nich teraz w lipcu T6 145 o mocy 116KM z bostem i da na próbę. To już będzie kawał traktora i dlatego się zastanawiam i wstrzymuję z zakupami. John Derr dzwonił rano, ale nie miałem jak odebrać i poprosiłem smsem o ofertę na maila lub smsem. Czekam i czekam. Nic, zero odzewu :)  

U mnie również była olewka ze strony dealera  dzon dera .Ale inni nad podziw postarali się :)