Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech wskaże z którego konkretnie punktu/paragrafu to wynika.

Mi mówiono, że wystarczą tylko dwie maszyny (nie tego samego producenta), które mogą być wyposażone w dany parametr aby mógł on być zamieszczony w zapytaniu ofertowym.

Opublikowano

na zdrowy rozum certyfikatu nie moga wymagac.  jezeli ja przystapilem do ekologii przed zlozeniem wniosku to jak mam im pokazac certyfikat skoro okres konwersji to dwa lata?   przy kontroli moga wyjsc nie prawidlowosci i ten termin przesunie sie jeszcze dalej.   

w war maz bylo to zrobione logicznie . zreszta nie moge na ten oddzial narzekac bo tam mgr czy mlody rolnik zawsze jest rzeczowo prowadzony.  zawse mozna zadzwonic uzyskac konkretna informacje itp  

zanim zlozylem wniosek dzwonilem i pytalem jak to jest z ta ekologia. a potem to sie potwierdzilo

zaswiadczenie, dopisane punkty, w umowie brak informacji o okresie bycia w ekologii

nie wiem czy wg nowego rozporzadzenia juz nie jest to zapisane, ale nas obowiazywalo stare

mi na pierwszych poprawkach zakwestionowali, że w roku bazowym mam eko, a później już nie. mówili, ze jak w docelowym nie będę w eko, to tracę 4 pkt i wypadam z listy, musiałem także przedłożyć ceryfikat eko. także chciał, nie chciał muszę teraz wejść znowu w eko...

Opublikowano (edytowane)

No właśnie? Ja nie składam o dopłaty na działkę EKO więc wcale we wniosku nie ma mowy o niej.

Oj widzę co parafia to inne wymagania. Poj...bany kraj i jego urzędy.

PS: Już  nie kupię kompletu tych opon wymienionych poniżej. Coś się trafiło w między czasie, więc nie aktualne..

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Ja na 3 oferty mam 2 tej samej maszyny i mi Pani w poprawkach sugeruje ze to niezgodne z zasadami konkurencyjności i mam jakieś potwierdzenia od tych firm dać że inne marki jakie oni sprzedają też się łapią pod te kryteria  ...

jaja. ja miałem 8 maszyn. na wszystkich ofertach były dokładnie te same modele i przeszło. skoro chcę maszynę o prametrach X to niby dlaczego 3 niezależnych oferentów miałoby nie złożyć na te same modele skoro spełniają kryteria. paranoja te zasady konkurencyjności, a raczej interpretacja przez niektórych pracowników.  

Opublikowano

Koledzy z ekologią jest jak z punktami za zwiększenie skali predukcji musowo ją mieć przez 5 lat od płatności i tyle. Ja w umowie też nie mam nic o ekologii ale w poprawkach miałem napisane że muszę 5 lat trzymać. Zresztą cytowanej te poprawki na forum. U mnie firma od eko po pierwszej kontroli przysłała mi certyfikat że jestem w trakcie konwersji na ekologię i jego kopimię musiałem dołączyć do wniosku w trakcie poprawek. Więc życzę powodzenia wszystkim którzy zrezygnują z ekologii w trakcie kontroli.

Opublikowano

login i hasło już mam teraz kombinuje jak opisać sprzęt aby kupić to co chcę ale to nie jest takie proste rozmawiałem z babkami od postępowań i mi szczęka opadła praktycznie nie mogę opisać sprzętu tak jak chciałem ponieważ był by to opis wskazujący tylko na jeden model jak się wku.. to wrzucę podstawowe parametry i zobaczę co z tego wyjdzie

nie wiesz czy można podać parametry które nie są podane w opisie zadań ? bo co województwo to inne zasady taka jest Polska

Opublikowano

Ja na 3 oferty mam 2 tej samej maszyny i mi Pani w poprawkach sugeruje ze to niezgodne z zasadami konkurencyjności i mam jakieś potwierdzenia od tych firm dać że inne marki jakie oni sprzedają też się łapią pod te kryteria  ...

U mnie podobnie, tyle że w ten sposób czepili się do Lemkena i Holarasa, a Krukowiaka zostawili w spokoju. Z moich rozmów i jednego z oferentów z prowadzącą wniosek wynika, oczywiście nieoficjalnie, że arimr próbuje zmusić do kupna polskich maszyn.

Opublikowano

W sumie to nie byłby głupi pomysł, tylko należałoby o tym powiedzieć głośno i na samym początku. Ten co chce JD wcale by nie składał wniosku, a ten który myślał o krukowiaku ale pomyślał że jest za cienki w uszach na takie dotacje i nie złożył wniosku teraz miał by swoje marzenia na wyciągnięcie ręki.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem, portal dla Nas miałby sens, gdyby rolnik miał możliwość wyboru powiedzmy 3 marek produkujących dana maszynę i niech wtedy dealerzy konkurują między soba. Jeżeli chce opryskiwacz, zgłaszam 3 firmy np Amazone, JD i Agrio i tak naprawdę która firma by nie wygrała to i tak byłbym zadowolony. Wtedy naprawdę moglibyśmy zaoszczędzić na porządnej maszynie.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

nie wiesz czy można podać parametry które nie są podane w opisie zadań ? bo co województwo to inne zasady taka jest Polska

wiem tylko że musi być napisane to co jest w zestawieniu rzeczowo-finansowym a poza tym można opisać tak aby opis nie wskazywał tylko na jednego producenta tyle się dowiedziałem w agenci 

Opublikowano

Jest nowa aktualizacja

Najlepsze skok jak na razie ponad 60 miejsc do przodu ;) ogolnie od samego początku ponad 200 ;) ale i tak poza limitem dalej. Podlaskie troche ponad 1100 jestem. Jeszcze ze dwie takie aktualizacje po 60 miejsc i pierwszym 1000 sie znajdę i moze juz by cos bylo ;)) trzeba czekać. To tez pokazuje ze sporo ludzi jednak sie wycofuje

Opublikowano (edytowane)

Najlepsze skok jak na razie ponad 60 miejsc do przodu ;) ogolnie od samego początku ponad 200 ;) ale i tak poza limitem dalej. Podlaskie troche ponad 1100 jestem. Jeszcze ze dwie takie aktualizacje po 60 miejsc i pierwszym 1000 sie znajdę i moze juz by cos bylo ;)) trzeba czekać. To tez pokazuje ze sporo ludzi jednak sie wycofuje

Wycofuje bo kurwicy z nimi można dostać.

Nie martw się, starczy i dla Ciebie ; )

A powracając do tematu. Co jak  na dany typ  maszyny/czegokolwiek będzie tylko jeden oferent lub w ogóle?

Edytowane przez pupeq
Opublikowano

zaraz zaraz

a jak ty we wniosku niby pokazales to czy jestes w docelowym roku w eko badz nie?

w jednej z tabel biznesplanu nie miałem kosztu certyfikacji w roku docelowym, a tylko w bazowym i przy poprawkach kazali zmienić.

Opublikowano

0 ofert, raczej nie realne choć  możliwe ale w takiej sytuacji jedziesz do wybranego producenta  i wypisuje ci ofertę jaka chcesz w innym wypadku agencja zleci przeprowadzenie postępowania jeszcze raz. Mam pytanie do was, patrząc na zestawienie rzeczowo finansowe prawdopodobnie  zostanie mi około 60 tyś netto kosztów kwalifikowanych (z powodu wyboru innego ciągnika) czy można to jakoś zagospodarować/ dopisać jakąś maszynę czy już przepada ta (resztka) ?.

Opublikowano (edytowane)

Jak nie? Po zakupie i realizacji całej inwestycji musisz aneksować umowe, napisać ładne pisemko i dodać maszynki. Dowiedz się wszystkiego u osoby prowadzącej wniosek w agencji.

P.S. Mały błąd popełniłem, aneksować umowe trzeba po przeprowadzeniu postępowań ofertowych i dodać maszyny z pozostałej kwoty pomocy. Czyli tak jak kolega powyżej pisał po przedstawieniu ofert ze wszystkich maszyn zostało mu się 60tys i może dodać kolejne za tą kase, ale tak aby kwota pomocy(zwrotu) się nie zwiększyła bo agencja już nie dorzuci więcej.

Edytowane przez rafalo6200
Opublikowano

ok dzięki pocieszyłeś mnie trochę :) składałem na pełną pulę ale areał nie pozwolił na większe maszyny dlatego wiem ze zostanie kasy. A muszę kupować maszyny takie jak sortownik do ziemniaków czy wagopakowarka więc fajnie by było.