Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam pytanie dla ludzi którzy korzystali lub są W trakcie ofert na portalu
czy dużo otrzymujecie ofert od dilerów ?
czy próbują się kontaktować z wami by dogadać maszyny
czy dostajecie oferty na maszyny producentów słabych firm rzemieślników ?

Edytowane przez batim
Opublikowano

mam pytanie dla ludzi którzy korzystali lub są W trakcie ofert na portalu

czy dużo otrzymujecie ofert od dilerów ?

czy próbują się kontaktować z wami by dogadać maszyny

czy dostajecie oferty na maszyny producentów słabych firm rzemieślników ?

Zastrzegłem sobie, że oferty mają zostać dostarczone osobiście. Dodatkowo, nie podałem numeru telefonu oraz adresu mail, dzięki czemu ofert dostałem stosunkowo mało (na szczęście).

Oczywiście próby dogadania były, ofert "rzemieślniczych" brak.

Opublikowano

jestem z war maz.  umowa podpisana juz dawno. nawet juz zapomnialem kiedy to bylo.   tez dostalem punkty za ekologie.    o zadnym certyfikacie nie bylo mowy. dalem tylko zaswiadczenie ze jestem objety patronatem przez  jednostke certyfikujaca i to starczylo. w umowie nie jest napisane nic czy mam byc objety dalej tym patronatem i ile wiec niedlugo rezygnuje.  a certyfikatu nie moga zbytnio zadac bo certyfikat jest wydawany wlasnie jakos po 2-3 latach chyba .  nie wiem w sumie.  ale napewno nie odrazu

i swoja droga dosc duzo osob odpadlo bo niedawno sprawdzalem liste to przesunalem sie prawie o 100 miejsce wzgledem pierwszej listy

Opublikowano (edytowane)

kula07 zadowolony jesteś z ofert
dostałeś maszyny takie jakie chciałeś ?
jeśli to nie tajemnica to od ilu dilerów dostałeś oferty

szczypka dopiero będę podpisywał umowę ale już myślę i ciężko wybrać parametry aby wykluczyć jakaś grupę producentów A ty już masz login czy już dodałeś zapytanie

Edytowane przez batim
Opublikowano

Maszyn jeszcze nie dostałem, bo dopiero jeden protokół zawiozłem, a reszta się robi. Tak skonstruowałem zapytania, że dostałem większości oferty na sprzęt jaki chciałem, ewentualnie innych marek ale również z najwyższej półki (które też mi odpowiadały). W sumie dzięki portalowi zaoszczędziłem kilka tysieci.

Opublikowano

parametry do zapytań brałeś z opisu zadań ..? czy można było dopisać inne ? A i czy robiłeś wielki parametrów czy podałeś konkretny parametr na przykład szerokość podbieraka?

Opublikowano

Zastrzegłem sobie, że oferty mają zostać dostarczone osobiście. Dodatkowo, nie podałem numeru telefonu oraz adresu mail, dzięki czemu ofert dostałem stosunkowo mało (na szczęście).

Oczywiście próby dogadania były, ofert "rzemieślniczych" brak.

masz już sprawdzone i zatwierdzone to postępowanie?? bo zastanawiam się właśnie nad tym aby oferty przyjmować tylko osobiście, ale nie wiem czy ARiMR nie będzie miało zastrzeżeń co do tego....

Opublikowano

Tak jak wyżej napisałem, dopiero zawiozłem protokół do sprawdzenia, aczkolwiek w ARiMR przed wystawieniem zapytań powiedziano mi, że można zastrzec aby oferty były dostarczone osobiście.

Co do parametrów, to kilka dołożyłem od siebie. Zobaczymy co Oni na to.

Opublikowano

Też jestem ciekawy czy przejdą te dołożene parametry, bo też mam parę do dołożenia, a jak nie to trzeba pisać aneks.

Po ostatniej aktualizacji 287 miejsc w górę względem pierwszej listy w woj. Łódzkim :-D

Opublikowano

jestem z war maz.  umowa podpisana juz dawno. nawet juz zapomnialem kiedy to bylo.   tez dostalem punkty za ekologie.    o zadnym certyfikacie nie bylo mowy. dalem tylko zaswiadczenie ze jestem objety patronatem przez  jednostke certyfikujaca i to starczylo. w umowie nie jest napisane nic czy mam byc objety dalej tym patronatem i ile wiec niedlugo rezygnuje.  a certyfikatu nie moga zbytnio zadac bo certyfikat jest wydawany wlasnie jakos po 2-3 latach chyba .  nie wiem w sumie.  ale napewno nie odrazu

i swoja droga dosc duzo osob odpadlo bo niedawno sprawdzalem liste to przesunalem sie prawie o 100 miejsce wzgledem pierwszej listy

Jestem z mazowieckiego, w ekologii jestem od kilku lat. Jak dostałem poprawki to była informacja że muszę prowadzić ekologie przez min. 5 lat od płatności. Nawet musiałem przedstawić aktualny certyfikat, bo z wnioskiem złożyłem certyfikat z 2015r. 

Opublikowano

na portalu oglądałem kilka ogłoszeń i ludzie podają po 4 czy 5 danych i to podstawowych gdzie każdy jeden producent może brać udział w przetargu nie wiem czy nie zależy im na marce czy będą brać co im dadzą

Opublikowano

Jestem z mazowieckiego, w ekologii jestem od kilku lat. Jak dostałem poprawki to była informacja że muszę prowadzić ekologie przez min. 5 lat od płatności. Nawet musiałem przedstawić aktualny certyfikat, bo z wnioskiem złożyłem certyfikat z 2015r. 

Ja też właśnie z MAZ. i to tam usłyszałem opowieści o znamienitym i arcyważnym certyfikacje  EKO.

Trochę się tym zmartwiłem, ale koledzy tu powyżej mnie uspokoili, natomiast twoje słowa znów sieją zamęt, co by się nie okazało że warszafka chce być świętsza od Papierza.

Opublikowano (edytowane)

no ale tez w umowie jest jasno napisane że nie wolno wpisywac zbyt wiele bo wykluczymy inne marki. A bardzo mi się podoba pomysł gdzieś spotkałem na portalu że "Oferty do domu mogą składać firmy które są 3 lata na rynku" taki mały zapis a kosi 70% pseudo dealerów.

Edytowane przez Marco82
Opublikowano

kula07 zadowolony jesteś z ofert

dostałeś maszyny takie jakie chciałeś ?

jeśli to nie tajemnica to od ilu dilerów dostałeś oferty

szczypka dopiero będę podpisywał umowę ale już myślę i ciężko wybrać parametry aby wykluczyć jakaś grupę producentów A ty już masz login czy już dodałeś zapytanie

login i hasło już mam teraz kombinuje jak opisać sprzęt aby kupić to co chcę ale to nie jest takie proste rozmawiałem z babkami od postępowań i mi szczęka opadła praktycznie nie mogę opisać sprzętu tak jak chciałem ponieważ był by to opis wskazujący tylko na jeden model jak się wku.. to wrzucę podstawowe parametry i zobaczę co z tego wyjdzie 

Opublikowano

co do ekologii

przykro mi to stwierdzac ale duzo na tym forum w tym temacie jest fermenciarzy. ktos specjalnie wprowadza w blad, albo nie rozumie jasnych rzeczy i potem wychodza nie porozumienia.

co nie zmienia faktu ze pewnie kwestia z ekologia zalezy od oddzialu regionalnego.  tylko ze w rozporzadzeniu ktore obowiazywalo nas w tym naborze nie bylo zadnej informacji o tym ile trzeba byc w ekologii.  

ja zadnej takiej informacji przy poprawkach ani przy umowie nie dostalem

Opublikowano (edytowane)

Gość poleciał trochę po bandzie...

Ciągnik rolniczy Belarus Model: 952.5 moc znamionowa 70 KW/95KM/ silnik MMZ D-245.S3B turbodoładowany, chłodzony, 4-cylindrowy poj. 4750 cm3; emisja spalin TIER III B; napęd 4*4 załączany mechanicznie WOM Ładowacz czołowy METAL-FACH MODEL T229, udźwig max 1600kg, wys. podnoszenia do 4425 mm, wys. załadunku czerpakiem 3540 mm, wys. wyładunku czerpakiem 2990mm ; osprzęt: widło -krokodyl, widły do bel, łyżka do materiałów sypkich szer .2m. Wóz paszowy METAL - FACH MODEL: Bel-Mix T659. poj. 10m3 WOM, świder mieszający, okno poglądowe, norze na świdrze-8 sztuk, układ jezdny-jednoosiowy, przekładnia planetarna, nóż hydrauliczny.

Edytowane przez Marco82
Opublikowano

na zdrowy rozum certyfikatu nie moga wymagac.  jezeli ja przystapilem do ekologii przed zlozeniem wniosku to jak mam im pokazac certyfikat skoro okres konwersji to dwa lata?   przy kontroli moga wyjsc nie prawidlowosci i ten termin przesunie sie jeszcze dalej.   

w war maz bylo to zrobione logicznie . zreszta nie moge na ten oddzial narzekac bo tam mgr czy mlody rolnik zawsze jest rzeczowo prowadzony.  zawse mozna zadzwonic uzyskac konkretna informacje itp  

zanim zlozylem wniosek dzwonilem i pytalem jak to jest z ta ekologia. a potem to sie potwierdzilo

zaswiadczenie, dopisane punkty, w umowie brak informacji o okresie bycia w ekologii

nie wiem czy wg nowego rozporzadzenia juz nie jest to zapisane, ale nas obowiazywalo stare

Opublikowano

Wystarczy, że dany parametr ma w swojej ofercie dwóch różnych producentów.

Ja na 3 oferty mam 2 tej samej maszyny i mi Pani w poprawkach sugeruje ze to niezgodne z zasadami konkurencyjności i mam jakieś potwierdzenia od tych firm dać że inne marki jakie oni sprzedają też się łapią pod te kryteria  ...

Opublikowano

co do ekologii

przykro mi to stwierdzac ale duzo na tym forum w tym temacie jest fermenciarzy. ktos specjalnie wprowadza w blad, albo nie rozumie jasnych rzeczy i potem wychodza nie porozumienia.

co nie zmienia faktu ze pewnie kwestia z ekologia zalezy od oddzialu regionalnego.  tylko ze w rozporzadzeniu ktore obowiazywalo nas w tym naborze nie bylo zadnej informacji o tym ile trzeba byc w ekologii.  

ja zadnej takiej informacji przy poprawkach ani przy umowie nie dostalem

Oni dostali tajne wewnętrzne rozporządzenia. Czy tam wytyczne prostujące czy uściślające ogólne rozporządzenie.

Np. z przyczepami było kilka przypadków w skali kraju. Jak kupiłeś kiedyś przyczepę na PROW z burtami a wpisałeś że będziesz woził zboże nawóz, bele i wszelkie pierdoły to lawety na bele teraz nie dostaniesz. Jak wtedy wpisałeś przyczepa tylko do zboża to laweta jak malowana na klombie stanie.

Tak samo z tym eko mogą mieć jakieś tajne wytyczne. Na razie się nie orientowałem bo mi nie pilno, szczerze mówiąc zastanawiam się czy nie zrezygnować z tematu ewentualnie jak się uda podpisać umowę będę chciał aneksować aby sporo pozmieniać.

Opublikowano

Gość poleciał trochę po bandzie...

Wg wytycznych, to ostro przegiął, ale z drugiej strony tak powinno być

Koleś sobie upatrzył i wie, ze chce traktor Ruska do tego tura z osprzetem i wóz paszowy od metalfachu.

I dobrze, ma prawo tego chciec, tak jak ja pług pottingera, czy Ty traktor case (zupełnie hipotetycznie pisze teraz)

I po Napisaniu takiego ogłoszenia powinnni sie do niego odzywac tylko dealerzy, ktorzy maja taki sprzet w sprzedazy i konkurowac ceną.

JAk dla mnie idealna opcja, bo wszystko jest jasne i niczego nie trzeba sie domyslac/ ukrywać/ przeinaczać, byleby tylko eliminowac niechcianych.