Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Nikt nic na siłę nie wciska. Chyba lepiej jak wypowie się osoba, która wie co nie co na temat ciągnika niż ktoś kompletnie zielony.

czyżby? a twierdzenie, że Zetor kłamie odnośnie spalania? Ludzie zdecydujcie się czy wierzycie w DLG dla wszystkich marek czy tylko dla Fendta, DF i NH w starciu z JD.

Zetor podaję ,że najoszczędniejszy w swoim segmencie mocy, ciekawe ile w tym prawdy? Zetor praktycznie jest goły, większość sobie trzeba domówić.

wypowiedź handlowca Mc :) Ojciec miał na testach Mc jak jeszcze Roltex go miał. XTX145 jak dobrze pamiętam co ciekawe do teraz miał chociaż lifting? Nie wydaje Mi się. Z tego co wiem to dwóch mechaników którzy tam pracowali jakoś się nie wypowiadali o dużej sprzedaży tych ciągników a poczytaj ile to idzie teraz u Grzesia ;)

Taka jest idea G-Maxa. Prosty mechaniczny ciągnik, co daje nam niezawodność. Porównaj sobie serie MC, X60 lub MTX z Zetorem jak chcesz dobrze wyposażony traktor. W każdym z porównań Zetor wypadnie słabo.

wypowiedź użytkownika C85Max: Co do tego ciągnika nie ma zastrzeżeń od czasu kiedy jest na firmie wymieniona została tylko pompka paliwa, tak to ciągnik OK. Minusem jest duże spalanie i mały zbiornik paliwa. A co do Landini to chyba to samo co McCormick.

http://www.agrofoto....cormick-c85max/

Więc w spalaniu słabo nie wypadnie a może i bardzo dobrze :), w pozostałych musiał bym dokładnie sprawdzić, ale cenowo na pewno będzie tańszy.

No i jeszcze coś. Liczba sprzedanych maszyn, im ich więcej tym łatwiej o części eksploatacyjne, które ze względu na większy popyt są bardziej dostępne w większej liczbie punktów a co za tym idzie konkurencja w sprzedaży powoduje, że są tańsze. Tutaj należy zaznaczyć, że Romanowski ma naprawdę świetne zaplecze części. Dodatkowo taki ciągnik łatwiej później sprzedać (choć nie po to się kupuje aby sprzedać), Mc za Roltexu sprzedali z tego co wiem 6 sztuk, ile ich było więcej to nie wiem. Zetora w 2007 albo 8 roku sprzedali w liczbie 300 sztuk :D.

Skoro jeden dealer miał obie marki i oba ciągniki są proste. Klient mógł porównać obie je na jednym placu. Zetor przy Mc wg Ciebie wypada słabo to skąd tak porażająca klęska Mc ? Uważasz, że głupi rolnik kupować coś gorszego specjalnie? Czy może twoje założenie jest błędne?

Edytowane przez Lukasz1987
Opublikowano (edytowane)

jezeli chodzi o ciagniki o mocach rzedu 100km to z tymi polkami nie przesadzaj, tym bardziej jeseli chodzi o mc. To co rzeczywiscie jest potrzebne do pracy forterra ma, 2 polbiegi i ehr na te wielkie polacie jest za swiat ;)

ja tam bym wolal te 50-60 ktore mial bym dolozyc do ciagnika ktorego i tak nie wykorzystam na samochod z dobrym wyposazeniem lub zakup ziemi ;)

Edytowane przez mfmf
Opublikowano

@konny111,ostatnio przyjechał do nas chłopak zapytać o cenę MC C-Max 100 jak usłyszał cenę to powiedział "oj drogo w porównaniu do zetora". Ja jemu odpowiedziałem aby porównał wyposażenie obydwu ciągników. Jak się okazało dostał ofertę na Zetora Proxima gołego tzn. siedzenie standard jak 7211, bez obciążników, bez klimatyzacji , na skrzyni 10/2, bez przesuwnego zaczepu,bez zaczepu Piton Fix i na gorszym ogumieniu niż ma C-Max - Michelin, natomiast Zetor Mitas. Po podliczeniu opcji doposażenia zetora wyszło drożej.

Opublikowano
ja tam bym wolal te 50-60 ktore mial bym dolozyc do ciagnika ktorego i tak nie wykorzystam na samochod z dobrym wyposazeniem lub zakup ziemi ;)

albo jeszcze lkepiej na maszyny uprawne, bo to one zwiększają plon a nie ciągnik :)

Opublikowano

@konny111,ostatnio przyjechał do nas chłopak zapytać o cenę MC C-Max 100 jak usłyszał cenę to powiedział "oj drogo w porównaniu do zetora". Ja jemu odpowiedziałem aby porównał wyposażenie obydwu ciągników. Jak się okazało dostał ofertę na Zetora Proxima gołego tzn. siedzenie standard jak 7211, bez obciążników, bez klimatyzacji , na skrzyni 10/2, bez przesuwnego zaczepu,bez zaczepu Piton Fix i na gorszym ogumieniu niż ma C-Max - Michelin, natomiast Zetor Mitas. Po podliczeniu opcji doposażenia zetora wyszło drożej.

to tak z ciekawosci ile kosztuje ten c-max 100 i z jakim wyposazeniem, tylko podaj cene rzeczywista sprzedazy a nie twojego zakupu.

Opublikowano

Niestety przeprowadzka McCormicka z Doncaster do Włoch nie wyszła tej marce na dobrze. Dzięki jakości Landiniego marka dzisiaj traci wielu użytkowników. Polecam komentarze pod filmikiem:

Opublikowano
McCormick waży 6100kg, dzwiga z tyłu 7 ton, silnik 6 cyl, klima, obciążniki w std, kpl zaczepów w std, hydraulika 105 l/min,ogumienie Micheline. Natomiast Zetor ciągnik lekki waga 4600kg , krótki, 4 cylindry, udzwig max.5800 kg.

Mam przyjemność serwisowania G-maxa u nas w firmie i kilka zdań na jego temat mogę naskrobać.

Po pierwsze udźwig 7t to czysta abstrakcja, bo jest na siłowniku a nie na ramionach, Kvernelanda ED 100 5 skib nie podniósł, a waga 1900, udźwig potrzebny 6100 ( on z nim nie jeździ po prostu miał go przestawić.)

Dużym problemem tego ciągnika jest spalanie, ludzie piszą, że JD ciągnie ale ten to już przesadza. Ma mały zbiornik to fakt, ale ujdzie. Waga 5,9t w standardzie. Jakość spasowania elementów dość dobra ale z tego co wiem to zdarza się sporo niedoróbek, plastiki marne aby nie powiedzieć złe, ergonomia ujdzie takie 2,5/5. Jednak kilka elementów mogło by być lepiej rozwiązane. Z częściami niby są ale czasami denerwuje długi czas ich dotarcia do nas od Romanowskich, cena nie za specjalna czasami Fendowskie pierdoły są tańsze, już dwa razy latałem samochodem do nich, co w sumie nie jest żadną nowością bo do Korbanka też się zdarzało gonić.

P0 2 latach użytkowania i 4 tyś godzin jakie chłopaki na nim nabili, uważam, iż kabina mogła by być cichsza, plastiki mniej się ścierały, bardziej dokładnie by się go przydało zabezpieczyć antykorozyjnie,. staranniej poprowadzić i połączyć elektrykę. Hydraulika też raczej tych 100 l to nie ma albo są to jakieś inne litry.

Jeśli ciągnik ma robić w jakimś małym gospodarstwie to nie ma problemu, jednak dla firmy usługowej to za dużo pierdół siada a jest to niby ciągnik pozbawiony nadmiaru elektroniki

Opublikowano (edytowane)

wypowiedź handlowca Mc :) Ojciec miał na testach Mc jak jeszcze Roltex go miał. XTX145 jak dobrze pamiętam co ciekawe do teraz miał chociaż lifting? Nie wydaje Mi się. Z tego co wiem to dwóch mechaników którzy tam pracowali jakoś się nie wypowiadali o dużej sprzedaży tych ciągników a poczytaj ile to idzie teraz u Grzesia ;)

Nie wiem jak wyglądał w środku ten z 2007 roku XTX, ale zewnętrzny lifting był.

No i jeszcze coś. Liczba sprzedanych maszyn, im ich więcej tym łatwiej o części eksploatacyjne, które ze względu na większy popyt są bardziej dostępne w większej liczbie punktów a co za tym idzie konkurencja w sprzedaży powoduje, że są tańsze. Tutaj należy zaznaczyć, że Romanowski ma naprawdę świetne zaplecze części. Dodatkowo taki ciągnik łatwiej później sprzedać (choć nie po to się kupuje aby sprzedać), Mc za Roltexu sprzedali z tego co wiem 6 sztuk, ile ich było więcej to nie wiem. Zetora w 2007 albo 8 roku sprzedali w liczbie 300 sztuk :D.

Skoro jeden dealer miał obie marki i oba ciągniki są proste. Klient mógł porównać obie je na jednym placu. Zetor przy Mc wg Ciebie wypada słabo to skąd tak porażająca klęska Mc ? Uważasz, że głupi rolnik kupować coś gorszego specjalnie? Czy może twoje założenie jest błędne?

Byłem dwa razy u Romanowskiego i powiem, że baza część jest świetnie rozwinięta. Jak gadałem z jednym pracownikiem to mówił, że wartość części to kilka milinów złotych (nie pamiętam dokładnej wartości, a nie chcę skłamać, ale wydaje mi się że mówił 2mln, chodzi oczywiście o samego McC). Serwis też mają bardzo dobrze rozwinięty.

Co do Roltexu. Mój ojciec pracował tam jako handlowiec gdy mieli McC. Sprzedali chyba więcej niż 6 sztuk, ale wynik i tak był słaby. Przyczyna była jedna, PIENIĄDZE! Woleli sprzedać Zetora lub Pronara bo mieli większe marże na tych ciągnikach. McC mieli w ofercie bo chcieli mieć jakieś większe moce niż to co oferował Zetor. Teraz jak zajedziesz do nich i powiesz, że chcesz kupić ciągnik ok. 100KM, to co zaoferują? Na początek Claasa, a później dopiero Zetora. Gdyby im zależała na promowaniu i sprzedawaniu McC to myślę, że zamiast Zetora co dziesiąty czy co dwudziesty ciągnik sprzedać Kornika i wtedy sprzedaliby nie 6 sztuk tylko 30-40. Są dealerzy którzy w 2011 roku sprzedali po kilkadziesiąt sztuk McC.

Ludzie nie znają jeszcze dobrze McC dlatego boją się go kupować. Jeżeli jest kilku klientów to firma w której pracuje Grzesio organizuje wyjazdy do Romanowskiego. W grudniu 2011 zawieźli 3 klientów, efekt(?), dwóch kupiło. Pojechali zobaczyli całe zaplecze serwisowe oraz to, że na 12tys ha większość ciągników to McC. Porozmawiali z operatorami, sami pojeździli i się zdecydowali. Gdyby McC był taki wadliwy to czy opłacałoby się Romanowskiemu użytkować te maszyny na 12 tys ha? Wątpie..

Edytowane przez kony111
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Łukasz, @mfm, @akpil konny to też handlowiec Mc ;)

Są dealerzy którzy w 2011 roku sprzedali po kilkadziesiąt sztuk McC.

nie sprzedali ich więcej niż 200 sztuk ;)

Ludzie nie znają jeszcze dobrze McC dlatego boją się go kupować

Jak nie znają toż większość to stare Case :D ani po prostu jak ursus nie mają kasy na modernizację i tak klepią cały czas to samo

jakbym miał za 2 bańki części to nawet nh mógłbym jeździć a co :lol:, albo nie nimi nie. Case Magnum :rolleyes:

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano

Raczej pieniądze mieli ale jednak Włoskie szefostwo ma trochę inne priorytety, chociażby w 2004 chyba był już gotowy VTX z przekładnią bezstopniową ale do dziś nic nie widać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakby mieli to by je dopracowali. A nie przez tyle lat klepali to samo i "zmienili światła"

Na niemieckich, francuskich forach pozytywnej opinii to też nie za bardzo mają.

Opublikowano

No właśnie przeniesienie produkcji legendarnej serii Maxxum z Neuss do Doncaster już odbiło się na jakości. A produkcję we Włoszech lepiej przemilczeć.

@konny skoro Romanowscy są bezpośrednim importerem to dla nich te McCormicki są tanie jak barszcz gdyż nie muszą płacić żadnych marż to się nie ma co dziwić

Opublikowano

Witam. Panowie mógłby się ktoś wypowiedzieć, mam opcje wziąć DF Agrotron M610, przedni Tuz i WOM, klima ręczna, 140KM, w cenie 250tyś netto. Co myślicie o tej cenie...

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich po wizycie na skladnicach (caly poniedzialek na to poswiecilem z ojcem ) i dokladnych analizach wybralismy AGROTRONA K610 resorowana kabina , miekka os-tu ojciec zaszalal hehe i do tego wybralismy ladowacz Stoll FZ30 -powiedzieli ze najbardziej bedzie pasowal do tego ciagnika odbior na poczatku maja wszystkim dziekuje za rady bardzo sie przydaly

Edytowane przez KAPRAL1
Opublikowano

Czyli ProfiLine? Ile Ci za niego wycenili?

Witam. Panowie mógłby się ktoś wypowiedzieć, mam opcje wziąć DF Agrotron M610, przedni Tuz i WOM, klima ręczna, 140KM, w cenie 250tyś netto. Co myślicie o tej cenie...

w grudniu za Lamborghini R6 115 (odpowiednik K610) wstepnie zaśpiewali nam ponad 300 000zł brutto wiec myslę że całkiem przyzwoita cena za niemca ;)

Jeśli miałbym wybierac pomiedzy K a M to bez wachania wziąłbym M

Opublikowano

No to na 99% będzie nowy 8) .

Teraz tylko pozostaje wybrać markę.

W gre wchodzi Valtra, Same, Lamborghini. Ja jestem za Valtrą tylko że serwis daleko i było by trochę latania z papierami. Rodzice są za Laborghini ewentualnie Same. Bo mówią że blisko sprzedają i serwis blisko

Ja na twoi miejscu brał bym Same, wydaje mi się że w Valtrze Fendzie Deutzu płaci się za nazwę. Same z pługami kosztowało by pewnie tyle co Valtra do tego byś dorzucił na agregat i z głowy. Osobiście nie kupił bym dzisiaj nowej Valtry ani Fendta tylko właśnie Same. Decyzja należy do ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dobra robota, odkopałeś 6 letni post.

Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

no tak. Wydajac taka kase ciezko byc niezadowlonym, nawet jesli mialbys sobie to wmowic.

Wyzej nie napisales zadnego argumentu, ktory naklonilby mnie do wydania ponad 100 tys wiecej za ciagnik z takimi samymi funkcjami, robiacy ta sama czynosc tak samo.

Z ciekawosci zapytam ile robisz rocznie h tym ciagnikiem?