Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chodzi o to, że wewnętrzna część opony ma inny promień toczenia po okręgu niż zewnętrzna. Z racji tego, że opona stanowi całość, to nie zależnie od promienia toczenia ma taką samą prędkość, więc siłą rzeczy opona się będzie nie równo zdzierać. Zwłaszcza, jeżeli zwrotnica ma nie zerowy kąt zwrotnicy i na zakręcie się kładzie, wtedy szeroka opona nie przylega całkowicie do podłoża. Powinienem napisać, że ogólnie szerokie będą się nierównomiernie zdzierać, a zjawisko to bardziej zauważalne jest na oponach przednich. Mój błąd.

Opublikowano

Te nowe pługi to chyba jakieś dziwne...w naszym traktorze są opony 600 z tyłu i ciągaliśmy Fortschritta B200, teraz B173(te pługi nie biorą na pewno wiecej jak 40cm/korpus) i nie ma żadnego problemu, nikt sie nawet nie zastanawiał przy kupnie pługa, że opony 600 i dobrze, bo problemów brak...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do 600 to pasuje bruzda 50cm...

Opublikowano

A z tego co czytałem w dziale o szerokościach opon a orce , to więkrzość z was zgodnie twierdziła że nie tak szerokość pracy korpusu sie liczy jak sposób w jaki odkładnica układa ziemie .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Też, zawsze można dołożyć większy lemiesz i bardziej wyrzuci ziemie. :)

Opublikowano

Mam zamiar kupić ciągnik o mocy ok 110 Km. i zastanawiam się pomiędzy ciągnikiem Valtra n101 a Claas Arion 510 oba te ciągniki spełniają moje oczekiwania lecz nie wiem co mam wybrać. Proszę o jakieś sugestie i opinie o tych ciągnikach.

Opublikowano

Cena jest bardzo podobna Claas kosztuje ok. 225tys.a Valtra 215tys. Teoretycznie skrzynia przemawia za Claas-em lecz obawiam się czy nie zepsuje się po kilku latach.

Opublikowano

Myslenie ze sie zepsuje jest mylne. Sa owszem skrzynie bardzo trwale jak i mniej ale moim zdaniem przy odpowiedniej, zaznaczam odpowiedniej eksploatacji skrzynie o tym standardzie technicznym powinny wytrzymać naprawde kilka tysiecy godzin pracy.

To ze komuś pada to efekt albo zaniedbania, (głównie mieszanie olejów i ich jakość) wady fabrycznej lub braku "właściwej techniki jazdy". Mamy teraz okazje zauważyc jak bardzo duży skok techniczny wnosi sie wraz z dotacjami UE.

Niestety ale nie wszyscy a w zasadzie wiekszość rolników bierze rady serwisantów jako " a tam c360 chodziła 10 lat na jednym oleju" to i nowy pochodzi. Oszczedny dwa razy traci.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Niestety ale nie wszyscy a w zasadzie wiekszość rolników bierze rady serwisantów jako " a tam c360 chodziła 10 lat na jednym oleju" to i nowy pochodzi. Oszczedny dwa razy traci.

Takie podejście do tematu mają zachodni farmerzy, jak Unia dopłaca nie ma się co za bardzo pchać w tanie marki. Wziąć nawet o model niższy z lepszej firmy i z może ciut słabszym wypasem, niżeli jakiś wyrób niszowy o nieliczonej ilości dodatków. :lol:

Opublikowano

witam. niedawno nabyłem case mx 120 z 2000r z niecałymi 5000mth. sprowadziłem go z Niemiec. wyszło mnie to 23200euro netto. bez kosztów transportu. co do rad odnośnie zakupu używanych ciągników. w kwestii marki case polecam serię mx. silniki cumis'a(nie wiem czy poprawnie wpisałem nazwę) są to sprawdzone silniki pracujące przy wielu ładowarkach, koparkach i ciągnikach. opinie maja bez awaryjnych. nie ma problemu z częściami zamiennymi. odradzam zakup serii cs mechanik pracujący w serwisie case mówił ze awaryjne i dużo elektroniki maja która nawala. mało kto je naprawia w pl. pompa wtryskowa rzędowa sprawdzona konstrukcja nie boi się różnych paliw. co do awarii to najpoważniejszym problemem jest awaria pompy hydraulicznej. dzieje się tak gdy jedziemy z zaciągniętym hamulcem ręcznym, dostają się wtedy opiłki żelaza do pompy i skutecznie nam ja rozwala. jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania odnośnie sprowadzenia ciągnika z zagranicy chętnie opowiem. pozdrawiam

Opublikowano

czy sie to opłacał?

http://www.allegro.pl/item1035871249_case_mx_120_2000r_pneumatyka_resorowana_os.html

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B179360

http://www.allegro.pl/item1024496169_case_mx_135_2001r_135km_ladny_dobry_traktor.html

http://www.allegro.pl/item1040243623_case_mx_135_z_niemiec.html

Ludzie do polski tyle tego nawieźli kupili wczesniej po nizszym kursie że teraz praktycznie interes nie warty zachodu to tylko kilka przykładów.

W tym pierwszym cieawie wygląda ta oś resorowana wachacze jak w aucie sportowym ciekawe jak długo półosie i przeguby wytrzymują.

Opublikowano

tego 2 linka widziałem osobiście i po tym co zobaczyłem zdecydowałem sie na zakup ciągnika zagranicą. po 1 licznik stanął na 7000mth ale na moje ma grubo ponad 10000. po odpaleniu łożyska przy pompie hydraulicznej napierd..., orbit rol nie działa dopiero na przeciążeniu gniazda wywrotu kierownica zaczyna reagować. po porównaniu z moim to widzę ze pompa hydrauliczna ma się ku końcowi. oczywiście można kupić taniej w pl,ale trzeba się nieźle naszukać no i poza tym z przedni tuz i wałek trzeba dopłacić,a osi resorowanej bym nie kupował nie jest to trwały wynalazek.

Opublikowano

od czwartku widać ;) byłem po niego z emilem 3 dni nam zleciało. ciągnik ładowaliśmy na końcu, wcześniej 2 ładowarki z holandii. no ale juz jest. czeka mnie jeszcze Strzelno instrukcja w pl, wymiana oleju w silniku i filtrów olej paliwo, a co do wymiany hydrauliki to muszę kasę nazbierać 80l*15zł/l

Opublikowano

Witam. Mam podobny problem co założyciel tematu tylko chodzi mi o ciagnik okolo 110KM.Prosze was o pomoc forumowicze w dokonaniu dobrego wyboru. Mam 40ha: 8ha łak, 10ha kukurydzy(caly czas areał sie zwieksza) reszta zboża. Zajmuje sie produkcja mleka.

Interesują mnie nastepujace modele:

-Valtra N101 HiTech

-McCormick MC 115(4 cyl) lub MC 120 Power6 (6 cyl) <-- tu interesuje mnie jaka jest roznica cenowa

-New Holland moc okolo 110KM bo niewiem jaki model

Chciałbym abyście je opisali i mi poradzili który jest najtrwalszy, najmniej spala i jakie sa ich ceny lub poradzili jakąś inna marke:)

Z góry dziękuje i pozdrawiam