Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

po dzisiejszej wizycie u dilera DFa, kandydatura Zetora raczej odpadła, AgroFarm 430 - 109km jest tylko minimalnie droższy od frotki 125km, za to ma wom eko i podobno duzo mniejsze zuzycie paliwa w sredniej i lekkiej pracy - słyszałem opinie ze ten DFik może wziąść 6l/godzine przy lekkiej robocie.

na pozycję faworyta w tym momencie powoli wychodzi Agrotron K420 - 112/4, cena 50tyś E przy E liczonym po 4zł.

Co ciekawe taki DFik waży już 5.5 tony (łącznie z obciążnikami 1060kg), myśle ze taki brysiu by już sobie w zupełności poradził z moimi maszynkami

zobaczymy co bedzie dalej, czekam na kontr ofertę z NH na T6020Plus

• Root Admin
Opublikowano

ciekawe, większość ciągników sredniej klasy jakie teraz ogladałem - case maxxum 112/4, nh t6020 112/4, df agrotron k420 112/4, zetor 125/4 wszystkie oscylowały w przedziale 4.4-4.7 tony na pusto, dilerzy oferują obciązniki w zakresie 700-1000kg.

szczerze powiem to nawet nie wiem gdzie mam dilera valtry na dolnym sląsku czy też moze na opolszczyźnie, poza tym w okolicy nie ma zadnej, słownie zadnej valtry więc chyba tą markę sobie odpuszczę

Opublikowano

Ja w żadnym razie nie namawiam na Valtrę :D . Zdziwiłem się że DF tak mało waży i N-kę podałem za przykład. Chociaż w dowodzie też ma bite 4,8t.... A ważyłem na dwóch wagach przejazdowych i miała na obu prawie 5,5t bez obciążników. U DF to też pewnie masa z katalogu?

Jak Byś chciał mogę się dowiedzieć gdzie jest najbliższy diler.. U nas też nie było żadnej Valtry w okolicy :)

Opublikowano
N-ka ma na pewno większy gabaryt o większości konkurentów w 4 cyl.

@yacenty bierz 6 cyl żebyś później nie przeklinał na polu, że nie idzie... :D

Tak Tak, bierz, zeby potem nie było linczu na mnie za ten pomysł z 4...

Bo widze ze zeszło na 4, a wszystko swiadczy o tym ze to ja byłem za 4. Nie chce miec potem przechlapane...

Pozdro!

Opublikowano
N-ka ma na pewno większy gabaryt o większości konkurentów w 4 cyl.

@yacenty bierz 6 cyl żebyś później nie przeklinał na polu, że nie idzie... :)

N141 pójdzie bez problemu :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano
@yacenty bierz 6 cyl żebyś później nie przeklinał na polu, że nie idzie... :D

Też tak uważam, poza tym obciążniki nie nadrobią rozkładu masy jaki masz w sześciogarowcach.

Opublikowano

Sledze uważnie ten temat już od dłuższego czasu ponieważ jestem w podobnej sytuacji jak użytkownik yacent lecz wszystko w moim przypadku zależy od wyników PROW-u. Posiadam podobne gospodarstwo i zamierzam kupic ciagnik ok 120 KM i wiem tylko jedno ze nei chce 4 cyl ponieważ mam już 1014 on docelowo zostanie w gospodarstwie lecz do ciezkich prac nieoceniona jest moim zdaniem "6" . Interesuje mnie właśnie Deutz Agroton K 610 . Moim zdaniem jest on wart ceny i jezeli tylko PROW sie powiedzie to najbardziej wolałbym właśnie ten ciągnik ponieważ jest to "słaba" szóstka , z ładnym udżwigiem i dobra skrzynia a deutz jest juz dosc uznana marka wiec mysle ze nie bedzie to zły wybór :D

Opublikowano

class ma malo miejsc w srodku w Minikowie wsiadlem do jednego i mialem problemy zeby wyjsc a gruby nie jestem ..

kuzyn ma dylemat czy wziasc Valtre czy JD 120 konnego .. jesli sie uda PROW dobrze zalatwic i poprawic ..co byscie doradzali w gre wchodzi tylko JD i Valtra . w okolicy nikt nie ma valtry .. ale mysle ze N111 by byla odpowiednia ma dosc mocy zeby byc glownym ciagniekiem w gospodarstwie i w dodatku mniej pali od JD .. a jakie sa wasze opinie

Opublikowano

claas ma mlo miejsca w srodku??? a na pewno siedziales w arionie nie zadnym mniejszym? ilosc miejsca w srodku to jak najbardziej subiektywna opinia, ale na pisanie takich rzeczy nie moge przyzwolic, bo ta kabina jest nardzo przestronna i oprocz kierowcy pasazer rowniez podrozuje w 100% komfortowych warunkach. fendt i jd nie maja czego szukac pod tym wzgledem

Opublikowano

nie powiem czy to byl arion .. ale napewno mial cos ponad 100 koni .. i jak wsiadlem to wyjsc nie moglem .. w MF 5455 bylo pelno luzu w JD tez bylo swobodnie .. nie wiem jak ty ale dla mnie w classie jest ciasno .. podlug innych ciagnikow . a czy on byl maly czy nie to chyba bez ruznicy bo nawet w malym fastracu bylo dosyc luznie ..

Opublikowano

ale koledzy po co wam dużo miejca w kabinie, trendy się znieniają teraz chodzi tylko o to zeby było wygodnie kierowcy, dla ewentualnego "pomagiera" jest krzesełko, kiedyś jak się słome w kostkach woziło to miejsce było potrzedne bo wiecej "pomagierów" było, stare zetory na ten przykład, kabine miały po sam brzeg błotnika, a światła zawieszone na słupkach.....

Opublikowano

@aadams7 no co ty chcesz Zetor 5320 co widac u mnie na zdjeciach ciagnik ma 10-11 lat i sie w nim wyspalem w nocy jak stalem z rzepakiem a w tych nowych miali tak samo jak w C-360 musieli siedziec albo spac na przyczepach .. a ja sie na nadkolu polozylem i jakos spalem .. duzo miejsca moze nie ale nogi bym chcial swobodnie przelozyc jako kierowca .. a nie nad kierownica bo pod nie ra rady a nie ma zadnych dzwigni bo wszystko ma z boku .. ja nie mowie zeby sie po nim gonic zaraz no ale troche luzu by sie przydalo a nie sie kisic ..

a co do wozenie slomy kostki ile ty ludzi chciales? 10? dwoch styka jeden podaje drugi uklada a ciagnik sam jedzie i robota idzie a nie w nie wiadomo ilu