Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy rzodkiew oleista w czystym siewie nadaje się na zakiszenie w bale? A jeśli tak to w jakim terminie najlepiej ją ściąć. Drugiego pokosu u mnie nie będzie więc chciałbym się wspomóc poplonem...

Opublikowano

Sluchajcie ja bede mial stanowisko po pszenzycie ziemia lekka i chcialbym cos ulepic z wyka , facelia , saradela , gryka. Ogolnie ma byc to skoszone dla krow w baliki. Myslalem wyka 15kg saradela 15kg gryka 10kg facelia 5kg co o tym myslicie? Albo co proponujecie.

Rok temu mialem rzodkiew, gorczyce i cos tam jeszcze i duzo krowy zostawialy bo badyle twarde. Rzodkiew mam z zeszlego roku z 25kg jeszcze ale chcialem gdzies pod qq wysiac w czystym siewie na zime

Opublikowano

Ja w tamtym roku siałem na poplon, mieszankę zbożowa, wyka , gryka, peluszka i proso to gryka strasznie wcześnie zakwitła więc chyba ją trzeba ją będzie wyrzucić i może grochu na to miejsce. 

Takie pytanie co posiać na poplon aby wzbogacić taką glebę? nowa dzierżawa , która obornika nie widziała i nawozów dużo też. Ma być tu kukurydza. Chciałbym aby było to pod pług bo nie mam talerzówki ni co więc tak aby przyorać to późną jesienią. 

spacer.png

• Sad 1
Opublikowano

zastanawiam się nad zasianiem mieszanki składającej się z wyki, słonecznika i żyta z przeznaczeniem na paszę dla bydła, tempo wzrostu będzie odpowiednie dla tych trzech roślin? proszę o jakieś sugestie odnośnie tej mieszanki bądź propozycje  innych

Opublikowano

Chcę zasiać rzodkiew po pszenicy pod jeczmień jary. Sloma zostaje na polu, gleba od ciężkiej gliny po żwir na górce. Polon ma zostać nieruszany do wiosny. Jak to zrobić, bo trzeba zlikwidować samosiewy można gruber płytko zaraz po siewie wapna.

Wrzesień pług dłutowy i siew rozsiewaczem?? Bez przykrycia skiełkuje jak trzeba? Jak dam przed dłutowcem to zagoni mi nasiona głęboko.

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Chcę zasiać rzodkiew po pszenicy pod jeczmień jary. Sloma zostaje na polu, gleba od ciężkiej gliny po żwir na górce. Polon ma zostać nieruszany do wiosny. Jak to zrobić, bo trzeba zlikwidować samosiewy można gruber płytko zaraz po siewie wapna.

Wrzesień pług dłutowy i siew rozsiewaczem?? Bez przykrycia skiełkuje jak trzeba? Jak dam przed dłutowcem to zagoni mi nasiona głęboko.

Tomek ja bym rozsiał nasiona na ściernisko + wapno i uprawa wiosenna 

Opublikowano
1 godzinę temu, aro1975 napisał:

Tomek ja bym rozsiał nasiona na ściernisko + wapno i uprawa wiosenna 

Jak wiosenna? Chyba jesienna :😛

No i jak bez spulchniania dlutem?? 

Na lekkiej glebie pod owies tak zrobię napewno.

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Im lepiej przylozysz sie do siewu teraz tym mniej roboty na wuosne bedziesz mial bo po rzodkwi nic nie zostanie praktycznie po zimie

Nie bardzo chce mi się jechać wirnikiem :/

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Ja w tamtym roku siałem na poplon, mieszankę zbożowa, wyka , gryka, peluszka i proso to gryka strasznie wcześnie zakwitła więc chyba ją trzeba ją będzie wyrzucić i może grochu na to miejsce. 

Takie pytanie co posiać na poplon aby wzbogacić taką glebę? nowa dzierżawa , która obornika nie widziała i nawozów dużo też. Ma być tu kukurydza. Chciałbym aby było to pod pług bo nie mam talerzówki ni co więc tak aby przyorać to późną jesienią. 

próboj Łubin tylko gorzki facelia i ja bym dorzucil ze 2 kg rzepaku

Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jak wiosenna? Chyba jesienna :😛

No i jak bez spulchniania dlutem?? 

Na lekkiej glebie pod owies tak zrobię napewno.

Nie bardzo chce mi się jechać wirnikiem :/

tak jak piszesz po rozsianiu talerzówka i drugi raz wiosną. w tym roku wszystkie oziminy mam tak zrobione - po żniwach talerzówka, NPK+talerzówka - siew

Opublikowano

do uprawy pod rzepak :)

i oziminy od tego roku również. 

wymyśliłem sobie że pola które zostawiam pod groch, zrobię agregatem bez wału lub głęboszem późną jesienią i taki "krajobraz księżycowy" zostawię do wiosny. 

Opublikowano

Witajcie. Nie mam duzego doswiadczenia w poplonach na przyoranie a zaplaniwalem sobie w tym roku posiac 3 ha. Zamowilem juz 50kg gorczycy, 30 kg slonecznika i 20 kg rzodkwi oleistej. Czy bedzie to dobra opcja wymieszac razem( lub dorzucic jeszcze owies np, i ile na ha posiac) czy lepiej osobno.

Opublikowano

witam jak to jest z tymi oswiadczeniami odnosnie poplonu zazieleniania ? otoz na jednym polu juz zasiałem poplon i bym go zgłosił zeby moc po 8 tygodniach go orac ale jeszcze czesc zazieleniania bd mial na innym polu i tamten tez bym zglosił to na jednym oswiadczeniu bym jtr zglosił a tamto pozniej , czy musi byc wszystko na 1 zgloszone ? 

Opublikowano

Panowie nakładkami do rzepaku jak poniżej sieje się też np gorczyce czy na zwykłych kółkach zbożowych bez nakładek? Oraz jaki poplon mogę prócz rzepaku na nich siać? Pytam gdyż nie znam wielkości ziaren innych roślin na poplon. 1563305300387_image001.jpg.61fe39e84882a70dfc64979c6edccb34.jpg

Opublikowano

Ja w tamtym roku miałem na poplon 100 kg łubinu gorzkiego i bodajże około 6 kg facelii i poplon był kapitalny. Dużo masy zielonej i w tym roku sieję podobnie. Chociaż wiadomo, że wszystko zależy od pogody. Co do gryki to ci co posiali na poplon zaraz po zbiorze plonu głównego to gryka ta nie dość, że urosła bardzo mała to szybko zakwitła więc nie wiem czy było z niej za dużo pożytku.  Może i jest dobrym przerywnikiem monokultury zbożowej ale jakoś nie mam do niej przekonania głównie ze względu, że jest rośliną można powiedzieć azoto żerną.