Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ludzie myśla jak nie dopuścić do zbytniego wzrostu samosiewow rzepaku walcza chemicznie i mechanicznie, a ty chcesz po rapsie poplon? Oczywiscie zakladam ze ozime idzie po rzepaku bo na jare szkoda stanowiska.

Opublikowano

Ludzie myśla jak nie dopuścić do zbytniego wzrostu samosiewow rzepaku walcza chemicznie i mechanicznie, a ty chcesz po rapsie poplon? Oczywiscie zakladam ze ozime idzie po rzepaku bo na jare szkoda stanowiska.

dokładnie tak  :D

Opublikowano

Jeśli nie nastawiasz się na orkę zimową nie ma sensu tego ruszać. Z gorczycy na wiosnę byle co zostanie. Zapewnie i tak liczysz się z stosowaniem gligosatu na wiosnę. A tempo ogrzewania gleby wiosną będzie bez znaczenia czy wymieszasz gorczycę z glebo jesienio czy ją zostawisz. Pod waruniem że gorczyca o której mowa nie zrośnie ci po pas bo to odmienia sytuacje.

Opublikowano

na ppr wywiązała się ciekawa dyskusja na temat poplonów, jej wynikiem jest ograniczona liczba argumentów przemawiająca za stosowaniem poplonów, oczywiście zielone nawozy wnoszą dużo masy organicznej i ograniczają erozję lecz odbywa się to kosztem NPK i wody, które zostaną bezpowrotnie utracone i nie będą dostępne przez roślinę następczą

w obecnym sezonie w kuj-pom mamy spore problemy z suszą, poplony wytworzyły niewiele masy zielonej i zużyły w 100% zapas wody z gleby, takie stanowiska trudno jest zaorać, stąd należy postawić pytanie cz w warunkach stresowych poplony w ogóle mają sens oraz czy korzyści z wysiewania poplonów pokrywają straty NPK i wody nawet w optymalnych warunkach?

Opublikowano

Npk nie zostaje bezpiwrotnie utracone. Zostana one stopniowo uwolnione. Za to wzrasta poziom próchnicy. Pojemnok KS i wodna gleby.

A w tym roku to czy byl poplon czy nie to i tak ciężko. Poprostu jest susza.

Opublikowano

Jak nic nie ma na polu to pierwiastki zostaja wypłukane poza zasieg systemu korzeniowego, dzieki poplonom sa one przenoszone ku gurze i po przyoraniu dzieje sie tak jak napisał kolega wyzej

Opublikowano

Witam, siał ktoś może aksamitkę? W jakim terminie siać i po jakim czasie przyorać. Tak się zastanawiam czy by tego pod truskawkę nie dać. Sadzona by była przełom sierpnia i września

Opublikowano

Witam, chciałbym odświeżyć temat, mam ponad hektar pola w klasie od 4b do 5 , i z tąd pytanie co mógłbym zasiać na powiedzmy przedplon przed jakąśpszenicą ,czy żytem? ziemia jest orana 2razy roku ale nie było na niej siane nic od ok 5lat doradzcie co mógłbym zrobić  na takim kawałku? i jeśli można daty do których dane "przedplony" można posiać:PP z górydziękujętongue.png

Pisałem o tym w innym temacie ale nie ma żadnego odezwu więc ponawiam tutaj:D

Opublikowano

Witam, chciałbym odświeżyć temat, mam ponad hektar pola w klasie od 4b do 5 , i z tąd pytanie co mógłbym zasiać na powiedzmy przedplon przed jakąśpszenicą ,czy żytem? ziemia jest orana 2razy roku ale nie było na niej siane nic od ok 5lat doradzcie co mógłbym zrobić  na takim kawałku? i jeśli można daty do których dane "przedplony" można posiać:PP z górydziękujętongue.png

Pisałem o tym w innym temacie ale nie ma żadnego odezwu więc ponawiam tutaj:D

Na takiej ziemi to siej łubin możesz przy okazji dopłaty wziąść do wysokobiałkowych pewnie cos koło 150 euro bedzie.

Opublikowano

łubin żółby fioletowy??, myślicie,żeopłaci się coś zasiać zeby nie wtopic dużó?, potem chciałbym coś z ozimych posiać, a po tym zasiewie i przyoraniu można jeszczeraz to posiac iznowprzyorać??

Opublikowano

Witam

Ja do EFA planuję międzyplon po rzepaku, w/g wymagań potrzebne są dwa gatunki roślin. Po rzepaku powstaną samosiewy które potraktujemy jako pierwszą roślinę, a jaką drugą? Przyjmując że jesienią będzie orka i siew pszenicy ozimej.