Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.01.2012 o 10:32, volvo napisał:

1.Tak jak kolega wcześniej napisał do silnika ok.7 litrów.Jest bagnet do sprawdzenia stanu.

Olej polecam Turdus.Przy wymianie w silniku wymień w pompie wtryskowej.

2.Skrzynia ok.10 litrów

3.Hipol 15f

Poza tym olej masz w filtrze powietrza-0.8 litra silnikowego,przekładni kierowniczej-przekładniowy pod korek,

napędzie pompy hydraulicznej,też przekładniowy pod korek i w zbiorniku podnośnika z tyłu silnikowy.

A do podnośnika z tyłu nie idzie hydrauliczny? 

Opublikowano (edytowane)

Który Superol do T-25 jest lepszy klacy CC czy CD 15W40 - do silnika

Dotychczas stosowałem Superol CC 15W40 Milvus z Lotosa lub Orlenu, olej wymieniam co ok. 2 lata.

Edytowane przez Sipma79
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Sipma79 napisał:

Dotychczas stosowałem Superol CC 15W40 Milvus z Lotosa lub Orlenu, olej wymieniam co ok. 2 lata.

superol to nie jest olej

Edytowane przez krzysiek131286
Opublikowano

To czym zalać jak od nowości był zalewany Superolem oryginalnym firmowym z Lotosu lub Orlenu. Podobno Turdusa nie wolno bo jest rzadszy i rozpuści całe świństwo, Turdus ewnentualnie tylko po kapitalnym remoncie, jak jest czysty silnik. Proponują mi Superol taki sam jak miałem ostatnio czyli CC Milvus 15W40 z Lotosa w oryginalnych banieczkach 5 litrowych. By przejść na Superol CD 15W40 Falco z Lotosu to musiałbym przepłukać silnik preparatem do https://allegro.pl/oferta/k2-t371-motor-flush-plukanka-silnika-250-ml-8975812762#

Opublikowano

Kto Ci radzi płukać silnik pod Falco ? Lałem i Milvusa i Turdusa i Falco i nie płukałem silnika. Być może coś źle robiłem ale ciągnik jeździ. Olej w silniku wymieniam przynajmniej raz na rok, zależy od ilości nabitych motogodzin.

15 godzin temu, Sipma79 napisał:

Ile robisz motogodzin rocznie ?

Opublikowano
Dnia 30.12.2012 o 18:19, Witek2010 napisał:

Mi też się wydaje, że jak na władka to te minimum 1000 mtg można robić na jednym oleju w skrzyni pewnie większość ma olej od nowości do póki nic w skrzyni nie siądzie. Ja w tym roku pozmieniałem wszystko co się tylko dało wszędzie: silnik co 100 mtg, pompa wtryskowa co 40- 50, hydraulika, kolumna kierownicza, przystawka pompy hydraulicznej, zwolnice , skrzynia biegów,

Jaki olej do hydrauliki a jaki do pompy hydraulicznej? 

Opublikowano

Panowie ma ktoś  opinię na temat oleju MILVUS 15W40. Wcześniej silnik był zalewany superolem ale strasznie dużo zbiera sie tego nagaru w silniku, dlatego chciałbym zalać go teraz czymś innym, a słyszałem gdzieś że ktoś zalewał t-25 właśnie tym olejem.

Opublikowano
11 minut temu, ROLNIK500 napisał:

Nie spada ci ciśnienie po rozgrzaniu  bo kolega zalewał turdusem to mu spadało jak trochę porobił na polu

na każdym spadnie.

Opublikowano
16 minut temu, ROLNIK500 napisał:

Nie spada ci ciśnienie po rozgrzaniu  bo kolega zalewał turdusem to mu spadało jak trochę porobił na polu

Jak olej się rozgrzeje to w każdym spadnie.😉Olej wymieniam co 100-120mtg i filtr oleju tylko przecieram szmatką i jest czysty bez żadnych nagarów itp.

Opublikowano

Ja też chyba wrócę do superol alanda czy milvus 15w40 mam teraz mobil delvac 15w40 i ubywa widzę go. Turdus rok temu był zalany zero kłopotu a tu widzę niby droższy a moim zdaniem gorszy niż turdus 

Opublikowano

Po zmianie z tanich superoli na cos z większą liczbą substancji czyszczących cisnienie moze spasc z racji wyplukania ukladu. Ja teraz wlewam olej od specolu i widać różnice w czystości silnika. Nie ma tyle szlamu. Cisnienie 0.5bara w dol.

Opublikowano (edytowane)

Ja zgodnie z tym artykułem w T25 przeszedłem z Superolu CC Milvus na Superol CD Falco, kupowany w oryginalnych 5 litrowych banieczkach z Lotosu. Ciśnienie jest OK. 

Cytat

Do naszych starszych ciągników dziś w zupełności wystarczą dobre mineralne oleje do ciągników rolniczych typu CC i CD. Właściwie CD można uznać za najlepszy wybór, bo jest to olej mineralny i jego właściwości nie powodują wypłukiwania osadów w komorze spalania. Stosowanie w starych ciągnikach olejów półsyntetycznych i syntetycznych mija się z celem i doprowadzić może do poważnych awarii.

https://www.agrofakt.pl/jakie-stosowac-oleje-do-ciagnikow-rolniczych/

Edytowane przez Sipma79
Opublikowano

Uszczelkę pod głowicą mi wydmuchało można tak jeździć czy może coś się stać? Władek tylko do oprysków. Olej trochę wycieka z pod tej uszczelki przedmuchanej ale siłę ma. Dużo to roboty z wymianą uszczelki?