Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za rok zamierzany zmodernizować oborę, powymieniać stanowiska, przedłużyć legowiska i założyć wyciąg. Zastanawiamy się nad wyciągiem typu "tandem", ponieważ usuwał by obornik z obu stron na raz. Jakie są wasze opinie na temat tego wyciągu, jeżeli możecie to pomóżcie.

Opublikowano

Wg. mnie lepiej zrobić 2 pojedyncze bo zimą gdy kanał zamarznie to będzie miał ciężko na dwóch kanałach.

Zimą nie musi przecież wyciągać obornika z całej długości obory. Może z połowy a dopiero resztę. Tandem raczej wyjdzie taniej niż 2 pojedyńcze.

Opublikowano

Mini ładowarka też jest dobrym o ile będzie używana jeszcze do innych prac. Wyciąg ma tą zaletę że jest nowy i można odliczyć 25% jego wartości w ramach ulgi inwestycyjnej.

Opublikowano

to ile taki wyciąg może kosztować? ja jednak wolał bym dołożyć i mieć ładowarkę którą można robić wiele rzeczy. Możesz nią przywieść bele do obory kukurydzę ładować obornik na rozrzutnik itp.

Opublikowano (edytowane)

http://allegro.pl/zg...1992880902.html 550zł/metr

Tak tylko że odpowiednio trzeba przeprojektować ganki gnojowe a w starym budownictwie różnie to bywa. Poza tym zobacz na 1. zdjęcie z linku. Do ładowarki by musiał zlikwidować korytarz a przez to obsługując krowy chodzić po gnoju.

Edytowane przez slaw17
Opublikowano

wszysto zalezy z jakim budynkiem mamy do czynienia:

-nowy/stary

-wymiary szer/dł/wysokosc

-ilosc stanowisk

Ale ogolnie jak dlamnie naprawde wyglada to solidnie bo co tam ma sie zepsuc?

-linka badz łancuch pęknie

Opublikowano

Zimą nie musi przecież wyciągać obornika z całej długości obory. Może z połowy a dopiero resztę.

To ile ta obora ma metrów długości że wszystko miałby zabrać na jeden raz? :blink: :blink:

Zakładając że lina nie miałaby poślizgu to jaki tam sinik musiałby być? 17kV? :blink:

Opublikowano

Do tego typu wyciągu krowy musza stać do siebie zadami? Jak tak to bardzo nieudanie. U nas po jednej stronie z 24 stanowisk wyciągamy obornik na 3/4 (jak wysokie mrozy to i na 6) razy dwa razy dziennie, jakoś nie mam chęci paplać się w smarze i gnoju zmieniając linę, dlatego taka zabawa.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz100
      Witam posiadam dojarę alfa laval konwiowa założyłęm niedawno i teraz taki problem dlaczego powietrze ulatouje w gornej części z regulatora cisnienia z tego zaworu co sie kreci nim prawo lewo? Ciągle syczy u góry i przez ten plastikowy z dziurkami korek czuć że leci powietrze cisnienie.. niby doić się da ciśnienie jest 0,5 ale pomimo to ucieka ono i syczy ciagle a wiem ze nie powinno tak być bo u innych jest tam cicho i nie ucieka do tego uważam ze myjnia do aparatów udojowych działa słabo słabo zaciaga wode troche ciagnie i tak stoi w przewodzie ta woda trzeba ten zawór u gory dociskać reką i potem zaciaga wiecej wody i tak mnie zastanawia czy czasem to nie jest połaczone z trym uciekającym powietrzem z zaworu dlatego słabe ciśnienie ma myjka ale głównie ten zawór dlaczego tym regulatorem ucieka powietrze nie mocno ale jednak? kupiłem nawet nowy niby orginałalfa laval załozyłem i co nadal ucieka cisnienie u góry i nawet wiekszego ciśnienia nie szło ustawić na nim niż 0.5 na starym idzie jdnak większe ustawić. Do tego ktos pisał ze dotrzec ten zaworek w środku trzeba pastą do tej rurki robiłem to założyłem i przez chwile przestało lkecieć powotrze ale za to ciśnienie wzrosło do ponad 0.7 czyli niebezpiecznie duzo nawet pon 0.8 wskazówka sie podniosła wyłaczyłem rozkreciłem zawór założyłem i dalje ucieka i ciśnienie jest 0.5 niby okej ciśnienei ale to ulatujące cisnienie denerwuje tak samo smarowanie ciagle siorpie olej słychac tro głośnie jak bu sie zapowietrzała wyczyszczone wszytsko przedmuchane a głośno siorpie olej u innych jest cicho.. proszę o porady pomoc jakąś z tym ustrojstwem głównie ten zawory dlaczego powietrze ucieka lekko tam?
    • Przez farmer_89
      Dzien dobry chcialem poznac wasza opinie, mam wiate wysoka 5m chcialem zrobic sciane z plandeki tir, zawiesic ja od gory czyli jakies 2,8m  myslicie za zda egzamin?
    • Przez 5714mf255
      witam wszystkich mam takie pytanie czym ogrzewacie domy zima stoję przed wymiana kotła i szukam wydajnego a zarazem w miarę taniego rozwiązania.
    • Przez Maniek02
      Witam. Mógłby ktoś zaproponować dobre oświetlenie do hali/garażu/magazynu 400m2 + jakieś lampy zewnętrzne nad bramę wjazdową. W internecie wybór duży, ale wolałbym jakieś sprawdzone rozwiązania. 
    • Przez Marcin133
      Witam. W związku z bardzo drogim opałem myślę nad ogrzewaniem domu pompa ciepła. Proszę użytkowników którzy już posiadają lub myślą o założeniu o wypowiedzenie się w temacie. Jakie pompy polecacie itd. 
  • Dodaj nową pozycję...
v