Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FAO i suma temperatur efektywnych też nie do końca się pokrywa. są odmiany o FAO 270 które mają sumę temperatur efektywnych niższą niż inna odmiana o FAO 250. tak na prawdę ciężko jednoznacznie ocenić, najlepiej u siebie na polu widać gdy są obok siebie różne odmiany.

Opublikowano

W załączeniu zdjęcia kolb i ziarniaków z wczoraj (niedziela), jak nacisnę z czubka wychodzi jeszcze mleko. Sieczkarnia zamówiona na środę. Zastanawiam się czy nie odwołać bo może być trochę za wcześnie. W poniedziałek-środa temperatura ma być powyżej 25 stopni, dużo nie pomoże ale troszkę jeszcze dojdzie. Co myślicie?

119240570_778566496253800_5187632406402285666_n.jpg

119273536_966140827235960_1441056557271182691_n.jpg

Opublikowano
Dnia 14.09.2020 o 07:23, rafal9999 napisał:

W załączeniu zdjęcia kolb i ziarniaków z wczoraj (niedziela), jak nacisnę z czubka wychodzi jeszcze mleko. Sieczkarnia zamówiona na środę. Zastanawiam się czy nie odwołać bo może być trochę za wcześnie. W poniedziałek-środa temperatura ma być powyżej 25 stopni, dużo nie pomoże ale troszkę jeszcze dojdzie. Co myślicie?

119240570_778566496253800_5187632406402285666_n.jpg

119273536_966140827235960_1441056557271182691_n.jpg

Tnij żebym ja miał taką to bym ciał :) na pół suche to już skrobi będzie w miarę i strawnwosc dobra 

Opublikowano
1 godzinę temu, solek01 napisał:

No polifoska 6 lub Ultra 8 około 350kg. Teraz będę próbował z polifoską krzem jak dobrze pamiętam i jak uda mi się kupić

i poza tym dajesz jeszcze coś pod agregat, czy ty;lp te 350 kg w podsiewacz?

Opublikowano

mi jak z ręki wychodziło 29 to w polu skali brakło na mierniku, to znaczy pokazał że ponad 43 więc mogło być 44 a mogło 50... ostatnio jak kosiłem najwcześniejsze odmiany to łapałem 35-40 późne odmiany to chyba do grudnia w polu a mieszkam na południu kraju.

Opublikowano

Witam. Mam pytanie. Czy opłaca się zaczynać uprawiać kukurydzę jeżeli nie posiadam własnego siewnika, kombajnu oraz przyczep do transportu? Dodam że mowa tu o sprzedaży kukurydzy na mokro Nie brakuje w mojej okolicy firm które zajmują się koszeniem plus do tego odwòz do skupu. I tak sobię liczę wszystkie koszty to mi wychodzi że przy plonie 8 ton z hektara to wyjdę na minusie nie wliczając dopłat. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie masz sprzetu to kuku jest najlepszym wyborem. A propos kosztów to już nie jeden tu kopię skruszyl. Ok 2,5÷3,5 tyś. Wiele ludzi obsiewa wszystko QQ i idzie do pracy. Najmniej roboty ir raczej  zawsze coś zostaje. A w lato baja bongo 😎 Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Temat rzeka ale w tym temacie znajdziesz wystarczająco wiedzy. Polecam też dni pola i wykłady organizowane przez sprzedawców nasion. Bardzo ważne jest by współpracować z poważnymi firmami skupowymi. Zdazaja sie przypadki oszustwa na % wilgotności. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
1 godzinę temu, adamson330 napisał:

Jeśli nie masz sprzetu to kuku jest najlepszym wyborem. A propos kosztów to już nie jeden tu kopię skruszyl. Ok 2,5÷3,5 tyś. Wiele ludzi obsiewa wszystko QQ i idzie do pracy. Najmniej roboty ir raczej  zawsze coś zostaje. A w lato baja bongo 😎 Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Temat rzeka ale w tym temacie znajdziesz wystarczająco wiedzy. Polecam też dni pola i wykłady organizowane przez sprzedawców nasion. Bardzo ważne jest by współpracować z poważnymi firmami skupowymi. Zdazaja sie przypadki oszustwa na % wilgotności. 

Masz rację. Jeśli nie spróbujesz to się nie dowiem. Może źle zrobiłem że w swoich obliczeniach kosztów obliczałem nawozy według potrzeb pokarmowych. A może lepiej by było zrobić analizę gleby niż walić nawozy na tak zwaną "pałę". A jak u Ciebie wygląda nawożenie pod qq? Jeśli można wiedzieć. Ja myślałem nad zastosowaniem rsm-u, Korn kali, kiseryt oraz polidap w podsiewacz. Czy może lepiej jakiś wieloskładnikowy typu polifoska oto?

Opublikowano

Badania gleby to podstawa, zwłaszcza pH. Jednak żeby nawiesć QQ książkowo to chyba by się nie kalkulowało. Nie ma co przesadzać, choć niektórzy powiedzą ze i tak za dużo daję. Kukurydza głeboko się kozeni i czerpie składniki równiez z głebszych warstw profilu glebowego, a kto wie ci tam jest. Maksymalny plon miałem 12,5 t na mokro, ale bywało też 5 t. Centrum kraju, gleby srednie i słabe.

W tym roku chce zastosować 0,4 t KornKali, 0,3 t Mocznika i Polidap 0,15 t w podsiewacz. Rozsiewam i zapominam o nawożeniu. Oczywiście staram się dbać o wapnowanie, choć to długi proces. Z moich obserwacji wynika ze głównym czynnikiem plonotwórczym jest woda.

Opublikowano (edytowane)

Zazwyczaj w momencie 6-8 lisci własciwych QQ jest susza. Wtedy powinno sie dawac druga dawkę N. KWS zaleca dawać azot na raz. Kiedyś dzieliłem dawkę mocznika i zazwyczaj bardzo długo lezał nierozłozony (straty N). Znowu Saletrą poprzypałałem koncówki lisci. Najbezpieczniej wg mnie dac wszystko przedsiewnie. Z RSM nie mam doswiadczenia choć ludzie sobie go chwalą.

Jeśli da sie KornKali to już bez Kizerytu. No chyba że Sól potasowa i Kizeryt ale to raczej zawsze wychodziło drozej.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
2 godziny temu, adamson330 napisał:

W tym roku chce zastosować 0,4 t KornKali, 0,3 t Mocznika i Polidap 0,15 t w podsiewacz. Rozsiewam i zapominam o nawożeniu. Oczywiście staram się dbać o wapnowanie, choć to długi proces. Z moich obserwacji wynika ze głównym czynnikiem plonotwórczym jest woda.

Dobre nawożenie, może nawet Korn Kali trochę na bogato. Zależy od zasobności potasu i od tego czy słoma z przedplonu zostaje. Ja w tym roku planuję 275kg mocznika stabilizowanego, 275kg czegoś kornkali podobnego właśnie 150kg czegoś polidapopodobnego w siewnik. Do tego jeden raz mikro i temat zamknięty. Jeżeli potas z chlorkami to wysiać wcześniej, mocznik tuż przed uprawą. Uważałbym z azotem w formie saletrzanej bo może powodować krzewienie się kukurydzy. RSM dobra rzecz, ale ze stabilizatorami. No i woda, temperatura i słonko.

Opublikowano

Przedplonem w większości była facelia i trochę QQ ziarnowej. Zasobności K2O niskie do średnich. Myślisz że te 160 kg K2O to za dużo? Już nie pamiętam ale chyba na tonę ziarna że słoma QQ zużywa 30 kg K20. 

Jak bym miał nawozy to nawet teraz bym siłę kornkali. Mocznik  7-10 dni przed siewem.  Też uważam że właśnie mocznik jest najlepszym nawozem azotowym pod QQ. Rozkłada się powoli do formy amonowej i azotanowej. Jest dostępny przez cały okres wegetacji. A nawet jak woda go wmyje głębiej to i tak roślinę po niego sięgnie.

Stosowales już ten licznik stabilizowany? Jest sens? 

Opublikowano

przy takiej zasobności spokojnie daj te 400 kali, kukurydza to wciągnie nosem... myślę że zwykły mocznik wystarczy, stabilizowany warto jak wrzucasz całość przed siewem i masz bardzo wysokie FAO.