Skocz do zawartości

Jak zwiększyć moc w TD5010 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam.Posiadam td-ka od dwóch lat,właśnie skończyła mi się na niego gwarancja.I dlatego chciałbym się trochę z nim pobawić w podnoszenie mocy. Stąd właśnie moje pytanie czy zwiększenie mocy w tym typie ciągnika jest możliwe? Czy ktoś się z tym spotkał, czy ktoś z was to robił? Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w tego typu operacjach :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ta firma zwiększa moce w ciągnikach new holland, ale tylko w silnikach od 120km. Tak więc nic mi to nie daję.

Opublikowano

Czytalem na ten temat w Poradniku Rolniczym,bylo tam opisane podnoszenie mocy przez firmę, ale nie polegające na sprzedaży jakiegoś szajsu do samodzielnego montarzu . Sami wgrywaja nowe oprogramowanie i mierzą moc.Opisane bylo,że może to trwac kilka godzin ,zeby było jak się należy. Co ważne -wczesniej sprawdzają czy wszystko z traktorem OK. Koszt chyba z 4 tysie.

Opublikowano

Tylko że to się sprawdza przy układach wtryskowych typu CR gdzie za pomocą komputera można zmieniać mapy paliwowe.

TD'ek ma mechaniczną pompę i jedyna ingerencja jaka może być tutaj wykonana to przestawienie/przeszczep układu wtryskowego z modelu 5020 lub 5030 ponieważ modele wyższe posiadają inne już silniki.

Opublikowano

Teraz takie czasy że nikt nie chce brudzić sobie rąk i krecić coś przy pompie. Wszyscy tylko "tuning" elektroniczny by robili, tak jest z tymi firmami wymienionymi wyżej.

Chcąc zwiększyć moc masz dwa wyjścia: wymontować pompę i w serwisie wyregulować tak jak przy modelach z większą mocą lub zaprosić jakiegoś prawdziwgo fachowca z hamownią i zrobić to przy ciągniku. Tylko skąd teraz znależć takiego ? Oto jest pytanie.

Swoją drogą, to oszukanstwo firm produkujących sprzęt jest okropne, jak można za inne ustawienia pompy żądać tyle pieniedzy, mówię tutaj o róznicach między 5010 a 5020.

Jest chyba gość w Słupsku który dojeżdża na miejsce i może wyregulować pompę, poszukaj w necie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Cały tuning ograniczy się pewnie do zmiany nastaw regulatora w pompie, zmiany ciśnienia doładowania(bo chyba jest doładowany? jeśli nie to nie da się zwiększyć znacząco mocy) i ewentualnie wyprzedzenia wtrysku.

Opublikowano

Nikt się nie zastanawiał nad wywaleniem tłumika?? :D Przecie w tym ciągniku prawie dźwięku silnika nie słychać jest tak stłumiony, wyciszony, tylko zasówający wentylator na obrotach słychać

Opublikowano

wystarczy 3/4 obrotu bo przerabiałem to w case jx 60 i tak jest najlepiej bo mam wskaźnik boota turbiny i tak jest ok tylko trzeba zmniejszyć obroty wolne bo po podkręceniu dawki są trochę za wysokie.

Opublikowano

witam jestem w pl na swieta powiem jak to zrobic zadzwon na nr 506985650 powiedz ze jestes od case to ci pomoge pozdro 

tak na marginesie pracuje w new holland od 15 lat mechanike elektronike znam na pamiec  albo pisz na falko 107@hotmail.it

Opublikowano

słuchajcie mam taki model new hollanda td 5010 od prawie 7 lat i jak sie tylko skonczyla gwarancja zamowilem Roberta Pliszke ,przyjechal z hamownia ,zmienił kąt wtrysku przechylajac odrobine pompe wtryskowa ,zwiekszyl dawke paliwa tym samym podniosl moc o jakies 15 km ciagnik w koncu zaczal pokazywac dym ale tylko w momencie energicznego  wcisniecia pedalu gazu .ciagnik od tego momentu zaczal naprawde jezdzic i przyspieszac bo wczesniej to byl straszny muł ,dusil sie i mruczal jak odkurzacz ,zapłacilem za te operacje 1000 zl i przy okazji zrobil mi to samo z innym modelem t 6030 i tu tez ten przyrost mocy sie czuje , polecam takie operacje 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Koledzy, proszę o jakieś wskazówki. Chciałbym zwiększyć moc w moim new hollandzie td5 95 i dowiedziałem się, że do 110 koni można zwiększyć bez problemu. Jest to ciągnik "prosty", więc ogranicza się to pewnie do zwiększenia dawki na pompie, ale teraz moje wątpliwości - czy opłaca się to w ogóle robić, bo jak duże przełożenie będzie to miało na ilość spalanego paliwa (wydaje mi się, że już i bez tego ten traktor do oszczędnych nie należy). Czy opłaca się do tego ściągać jakąś profesjonalną firmę typu: 44 tuning. Będę wdzięczny za odzew ludzi którzy przeprowadzali już takie zabiegi. Pozdrawiam.

Edytowane przez Freeman10