Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do to ceny ze starych dostaw

mocznik puławski kupowałem 1400netto/t i w hurtowni u kuczyńskiej widziałem w podobnej cenie

chciałem kupić nawozy pod wiosenne zasiewy to koleś stwierdził żeby nie brać bo ceny nawozów mają tendencję spadkową

Opublikowano

siarczan amonu 815 zł/ tona netto. Z tego co widze fosforan na dzisiaj jest już w Szczecinie dużo tańszy i mozna go kupić za 1680 netto loco szczecin. Saletra Włocławska 1080 odbiór własny, 1110 netto z przywozem ( środkowe pomorskie). Łączcie zamówienia i kupujcie jak najtaniej całymi samochodami. Mocznik rosyjski w Sokółce po 1130 netto. pozdrawiam.

dlaczego stosujesz siarczan amonu? i z jakiej giełdy masz te ceny? odnośnie do mocznika to jestem przekonany, iż bezpieczniej jest dorzucić te 100zł do polskiego i wesprzeć troszeczkę azoty

Opublikowano

Firma UROPOL , lub trochę drożej z transportem AGROS Elbląg . Obie firmy handluja rosyjskim mocznikiem.

dodatek siarczanu stosuję pod żyto ze względu na siarkę ale też na zasilenie przedsiewne azotem. Odrobinę jesienią i trochę wiecej wiosną. Jest to ta sama forma azotu amonowego a w fosforanie 12/52 jest go trochę mało. W tym roku wypróbuję wiosną saletrosan.Jest to zgodne z badaniami zasobności słabych gleb które posiadam. Odnośnie pytania z jakiej giełdy? Nasze posty się mineły w czasie pisania. Otóż nie giełda lecz stały serwis mailowy z powyższych firm w których często kupuję a oni na bieżąco ślą do mnie swoje oferty. Skoro informują mnie o cenach , nic nie stoi na przeszkodzie aby się z Wami podzielić informacją. Wynegocjowałem wcześniej dobrą cenę na wapno i koledzy podpinają się pod moje zamówienie . mają niską cenę a ja fory na przyszłość. podane przezemnie ceny mogą w róznych okresach rosnąć lub spadać , tak zachowywały sie w ubiegłym roku azotowe , zwłaszcza te z importu. Wspieranie naszych firm nawozowych często mija się z celem. Sól potasowa i tak jest sprowadzana przez Police z Białorusi, więc Police sa tylko pośrednikiem.Podobnie fosforan amonu który jak wieść niesie też jest tylko przepakowywany w Policach. Co do azotu to mam bardzo niemiłe wspomnienia co do relatywnego zachowaniawytwórców. Kiedy idzie eksport to nie chcą cię znać, windują ceny a odbiorca krajowy jest nikim, któremu winduje się ceny i strzyże go jak barana. Każdy niedobór azotowych na rynku jest okazją do podwyżek. Pomyślcie co by się działo gdyby nasi producenci nie czuli presji nawozów ze wschodu i południa europy. Osobiście też wolę nawozy polskie ale pod warunkiem przystępności i realności cen. Obecnie dodanie 100 zł nie wystarczy.

Opublikowano

Właśnie co z tą saletrą? Miałem obiecaną po 1200 brutto u lokalnego sprzedawcy z rozładunkiem na podwórko. teraz w okolicy wołają już po 1300 brutto a ja nie mam ani nawozu ani faktury i zaczynałem się martwić bo koleś mnie zwodził gadką że nie mają odbiorów i jak tylko fabryka ruszy nawóz będzie. Myślałem że ściemnia ale chyba jest coś na rzeczy. Nie wiem czy to dobra cena, jest zawsze te 20-40 złotych mniej niż było u innych w okreśie jak ją ustaliłem, a całego samochodu nie wezmę bo to zapas na 2 lata.

Opublikowano

Orientuje się ktoś czy jest już dostępna saletra z Anwilu ( bo dłuższy okres stali z produkcją) jak cenowo? I może zna ktoś ceny z Yary?

Yara 5-10-25 -1678zł/t

Yara 7-12-25 -1720zł/t

Polifoska 4-12-32 -1770zł/t

Amofoska 4-12-20 -1390zł/t

Mocznik 1730zł/t

Opublikowano (edytowane)

Osadkowski ceny netto:

saletra anwil 1100zł/t (ale jej praktycznie nikt nie ma),

tarnów/kędzieżyn 1120zł/t,

polidap 1750zł/t

mocznik wschód

1180zł/t netto Jabłowo, a dzisiaj jeszcze zjechała ropa i umocnił się złoty, więc zaraz importowany mocznik będzie tańszy od saletry

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

@grego tylko że od twojego województwa/miejsca zamieszkania do Kędzierzyna rzut beretem...

pólnoc lubelskiego detal:

fosforan 2330, sól 1700, poli 8 2130, poli plus 1400

Opublikowano

@grego tylko że od twojego województwa/miejsca zamieszkania do Kędzierzyna rzut beretem...

pólnoc lubelskiego detal:

fosforan 2330, sól 1700, poli 8 2130, poli plus 1400

Pólnoc lubelskiego czyli gdzie dokładniej?

Opublikowano

ceny netto:

saletra puławy 1080zł/t chemirol,

saletra kędzieżyn 1050zł/t lechpol,

macie jakiś tani korn kali? bacząc na fakt, iż w tonie mamy odpowiednik około 240kg kizerytu (po 1000zł/t) to 400kg K2O (z korn kali po 1240zł/t) kosztuje nas 1000zł, natomiast 400kg K2O z soli potasowej (po 1440zł/t) kosztuje 960zł, więc jeśli korn kali będzie 40zł tańszy bądź uwzględni się wyższą cenę kizerytu to korn kali będzie korzystniejszym nawozem niż sól, ale zastanawia mnie dlaczego w okresie, kiedy sól była po 1800zł/t (ubiegłej zimy) to korn kali kosztował 1150zł/t, a obecnie cena jest wyższe, podczas gdy na soli spadła o 20%

Opublikowano

Widze ilości całosamochodowe są duzo tańsze od tych na składach nawozowych, wczoraj dzwoniłem do okolicznych składów i spadków cen nie usłyszałem

saletra 34% 1280 - 1380 brutto

mocznik 1600-1680 brutto

Opublikowano

pierwsza rzecz ludzie co wy sie dajecie nabierać na jakieś wapniaki i inne wap magi cena kosmiczna mozna już iść z torbami na samym wapnowanieu cały samochód granulatu około10 tysi to samo wapno w formie sypkiej najlepszej jakośći 2500 zł

druga rzecz npk z lubofosek unifosek to gruz który nie działa

Opublikowano

Od wielu lat stosuję nawozy z Lubonia i nie mam o nich złej opini. Owszem zawartość składników jest niższa jak w np polifoskach więc trzeba ich więcej sypnąć na ha ale działają chyba tak samo dobrze. Właśnie dziś rozładowany samochód lubofoski 12-20 po 1050 brutto tona z dowozem na podwórko. Za 3 tyg pójdzie pod buraki na przyszły rok.

Opublikowano

ja w tym roku postanowiłem przetestować Yare. Zamówiłem 5-15-30 z terminem na styczeń za +/- 1900zł/tona. Jak myślicie dobra cena?? Polifoska 6 na lokalnym składzie po 2400, to ja gdybym chciał z tej Yary zrobić skład w/w 6 domieszując np. superfosfat, kosztowałoby to z 50 zł. A wapno płaciłem po 75zł/t z transportem - węglanowo magnezowe, CaCo-56%.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v