Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem teraz co robić :( czy kupić teraz saletre i mocznik czy poczekać do jesieni (listopad-grudzień) a ceny wygladaja następująco

saletra am. 1460PLN

saletrzak 1360PLN

amofoska 4:16:18 8Ca+11s 1460PLN

lubofoska 4: 12:12 17Ca+29S 1180PLN

cen dt. tony.

w/w ceny obejmuja transport a w pobliskim elewatorze saletra jest o 80PLN niższa i mocznik na poziomie 1380PLN

czyżby na pewno saletrzaki zdrożeją?? pewne info.??

Opublikowano (edytowane)

Historia pokazuje, że od maja ceny nawozów azotowych idą zawsze do góry. Odnośnie saletry i saletrzaków - na pewno we wrześniu będzie drożej (nie wiem tylko czy wszyscy producenci podniosą cenę na azoty) Pracuję w branży - mamy dystrybucję Tarnowa, Kędzierzyna i Polic - także informacja z pierwszej ręki. Nie wiem jakie ilości kupujesz. Jeżeli cały samochód w jednym asortymencie, to saletra i saletrzak drogo masz - powinno być ze 100zł taniej na tonie.

Zakładam też, że podałeś ceny brutto.

Odnośnie mocznika to nie podpowiem co się będzie działo na rynku - trochę taniego się pojawi ale ile go będzie i czy wpłynie to na rynek, to nie wiem. 1380za mocznik obecnie to dobra cena.

Edytowane przez RudnikAgro
  • Like 1
Opublikowano

ja jeszcze czekam bo glebę oddałem tydzień temu do badania, przed siewem powinni się wyrobić.

Sól potasową w ładnej cenie masz, fosfor również nie najgorzej. Wiele tańsze nawozy już chyba nie będą w tym roku.

Opublikowano

U nas ceny nawozów raczej na wysokim poziomie: powiat kłobucki

saletra biała: 144zł

saletra żółta 134zł

Polifoska 6 210zł

mocznik 170zł wszystko brutto

a ten mocznik po 1380zł janczar810 to co to za produkcja i w ogóle gdzie po tyle on jest, bo jakoś u nas mówią że już raczej nie stanieje, to może warto by było warto u Was kupić? pozdrawiam

Opublikowano

jutro bede prawdopodobnie w pobliskim elewatorze i dam aktualne ceny. a co do tej ceny do bylem tam 2tyg temu i po tyle była jak patrzałem na cennik (mozliwe ze zle spojrzałem jutro dam pewne 100% info)

aha ceny z elewatora Ujście woj. wlkp pow. pilski

Opublikowano

Wczoraj kupowałem nawozy pod zboża:

Tarnogran PK 12 23 - 1300ZŁ/T

Unifoska NPK 4 12 12 - 1150ZŁ/T

Polifoska M 5 16 24 - 1800ZŁ/T

Saletrzak 27N - 1200ZŁ/T

Saletra 34N - 1300ZŁ/T

Województwo śląskie, okolice częstochowy, zawiercia.

Opublikowano

Wczoraj kupowałem nawozy pod zboża:

Tarnogran PK 12 23 - 1300ZŁ/T

Unifoska NPK 4 12 12 - 1150ZŁ/T

Polifoska M 5 16 24 - 1800ZŁ/T

Saletrzak 27N - 1200ZŁ/T

Saletra 34N - 1300ZŁ/T

Województwo śląskie, okolice częstochowy, zawiercia.

Opublikowano

Pisałem, że będzie drożej we wrześniu. Kto się posłuchał i kupił, ten zaoszczędził :) Mocznik jest osiągalny, ale faktycznie słabo z dostępnością. Z dostępnością saletry i saletrzaka też za chwilę może być problem. Wiadomo - wszyscy kupują a z pustego i Salomon nie naleje :) NPK też idą do góry od września.

Opublikowano

Właśni kolega był czy nie chcę kupić nawozów bo od września o 20% drożeją bo ktoś pisał że 20 zł to by jeszcze uszło ale rób w sierpniu zapasy blokuj magazyn itd jak rolnicy wykupują teraz to firmy się cieszą najlepiej jeszcze puścić wieść że o 50% w górę

Opublikowano

Spekulacje w nawozach by były, gdyby na rynku było kilku dystrybutorów nawozów, a jest obecnie kilkuset. Nie ma mowy o tym, aby ktoś nagle podniósł sobie cenę o 20% na tonie, podczas gdy producent podnosi np. 20zł, bo nie będzie sprzedawał on tylko konkurencja.

Kluczowi producenci na wrzesień podnoszą ceny o 20-40netto na tonie czy to na azotach czy NPK. Piszę wam te informacje abyście wiedzieli jaka jest realna sytuacja na rynku. Nie dajcie się zaskoczyć 20% wzrostami cen :)

Jak ktoś ma większe zapotrzebowanie na nawozy, to najlepszym rozwiązaniem jest zakup całego auta w jednym asortymencie. Wtedy towar może jechać bezpośrednio "na podwórko" z fabryki. W ten sposób można sporo zaoszczędzić na logistyce (transport na magazyn, składowanie itd.).

Opublikowano

Wszystko zależy od tego skąd i dokąd towar ma jechać i kto jakie ceny podaje (netto/brutto). Moim skromnym zdaniem 1500brutto w okolicach Tarnowa to lekka przesada. Przy ilościach całosamochodowych powinno być około 200 taniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v