Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sparwdziłem te dane - rzeczywiście  w amofosce trochę nie ciekawie z tym fosforem

Opublikowano
49 minut temu, rocco0987 napisał:

zredukowali?

W tamtym roku w sulfanie bylo bodaj 13 % S a teraz jest 6 % S i to trzeba sie mocno doczytac na etykiecie. Na nowym sulfanie nie ma z czola worka nic na temat skladu a rok temu byla 

Opublikowano (edytowane)

Poczytałem trochę i chyba sam siebie oszukałeś;) Raczej nie zmienili składu, ewentualnie sposób jego podania  do wiadomości. Na starym było 15% SO3, teraz jest 6 % S.

Czyli jak było bo przelicznik jest 0,4.  15% SO3 x 0,4 daje 6% S:P

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
8 godzin temu, grzesiaczek86 napisał:

Dla przykładu amofoska 5-10-25 z borem ma 10 P2O5 całkowitego z czego tylko 2,5% rozpuszczalnego w wodzie czyli dostępnego 'od ręki' dla roślin, reszta w późniejszym okresie, nawet kilku lat. A polifoska 5-10-20 z borem czyli z taką samą ilością fosforu ma aż 8% P2O5 rozpuszczalnego w wodzie. Dla takiej samej potrzeby pokarmowej rośliny w fosfor, musisz dać więcej amofoski niż polifoski. To tak w dużym uproszczeniu.

kolego amofoska ma:

5% N - azot amonowy (całkowity),

10% P2O5 - pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w kwasach mineralnych

5% P2O5 - rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu

25% K2O - tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie,

4% CaO - tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie.

14% SO3 - trójtlenek siarki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie,

0,10% B - bor rozpuszczalny w wodzie.

polifoska ma

POLIFOSKA ® PLUS zawiera 5% azotu (N) w formie amonowej, 10% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym cytrynianie amonu i wodzie, czyli przyswajalnego w formie fosforanu jedno i dwuamonowego, w tym 8% rozpuszczalnego w wodzie. Nawóz zawiera 20% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie, w formie chlorku potasu, czyli soli potasowej, 7% magnezu (MgO) całkowitego w formie węglanu i 9% trójtlenku siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu

raczej wszystko zależy od zasobności w glebie fosforu,  bo akurat te dwa nawozy mają bardzo niską zawartość tego składnika, fosfory dostępne w nawozach maja swoje plusy i minusy, np fosfor rozpuszczalny w wodzie przy niskim pH bardzo szybko się uwsteczni i bedzie niedostepny , fosforyt jest lepiej dostępny w kwasnych glebach,

Gość grzesiaczek86
Opublikowano

Oczywiste, że to zależy od zasobności a pH przyjąłem optymalne, zresztą jak napisałem wyżej, to było duże uproszczenie.

Opublikowano
Dnia 3.01.2018 o 20:05, Piotras napisał:

Obecnie ULTRA 8 rosyjska NPK 8-20-30 przy zakupie 24 t około 1400 zł za tonę w zależności od miejsca dostawy jeśli ktoś zainteresowany pisać na pw.

Mam propozycję ultra 8 za 1260zł netto.

Koledzy po ile u was stoi saletra Włocławska ?

Opublikowano

kizeryt przy cenie 1300 brutto i tak drożej wychodzi niż siarczan granulowany przy cenie 820 brutto.  Dlatego albo siarczan albo np dalmag

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v