Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 22.11.2024 o 14:29, ENDRIUROL napisał(a):

Szału nie ma. Cebula słabo leży gnije, odparowała co najmniej 10% wagi. Za wentylatory 500zl na miesiąc. Trzeba było z pola sprzedać no ale co zrobic, kto to wiedział. Jest w ogóle szansa że do świąt coś cena drgnie? Nie obieram.

Giełdy zawalone holenderską cebulą , 2 tygodnie temu było 1,5 zł a teraz 1,3 ciężko wziąść 

• Thanks 1
Opublikowano

Witam kopaczka już kupiona wiec na pewno się nie wycofam z uprawy cebuli , to jak podpowie ktoś coś jaka odmianę polecacie ,raczej dużo nie będę przechowywał chyba ze cena odbieranej będzie zachęcała 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.11.2024 o 18:05, mysza103 napisał(a):

Giełdy zawalone holenderską cebulą , 2 tygodnie temu było 1,5 zł a teraz 1,3 ciężko wziąść 

a to już wiem dlaczego handlarz zamówił jakiś czas temu tonę po 1,5 i .. no sqrwiel do dziś nie przyjechał
a sqrwiel bo nie dał znać dlaczego, w ogóle nie dał znać i telefonu nie odbiera i nie wiem czy spowrotem do przechowalni czy.. ? no nie sq... ? ;)

@grys poniżej Hybele F1
AP1GczPvqxeP8uv4LvItzPlh7MIVvViU2vKPDj6w

a ta nie wiem jaka tylko razem siane na jednym polu i identycznym wszystkim z uprawy

AP1GczP_7c4_GedMtt9cVS7gQoVYn1sMxZKk1Bu7

chyba mam nazwę i tej ale gdzieś na zdjęciach z teraz pospychane dyski z okazji świątecznych porządków (qwa bajzel tylko a nie porządki ;) ) i jeśli by Cię mocno ale to mocno interesowała to gdzie po świętach się przypomnij

oczywiście ta druga też F1 obie horrendalnie drogie nasiona i jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności w tej uprawie; a z tego co wyczytałem wcześniej - nie masz ku temu żadnych podstaw to  na początek jakieś tańsze nasiona odmian ustalonych i np odm Kristine jest względnie niezawodna
z ozimych mam dobre wspomnienia odmiany Panther F1 - z siewu tak gdzieś ok 10-ego sierpnia praktycznie wcale nie wybiła w bąki i też mam gdzieś fotkę i to w necie
o np z czwartego maja 2023
AP1GczNNoVplFE_zOjiMc8AGFyCfbjSJyNEy8kus

czy tu z siedemnastego lipca 2023 ta sama plantacja już w końcówce zbiorów
AP1GczPeRj_EVCa6wDHSfnHyMpi5G4q8dePtvotF

to że wymieniłem akurat te odmiany to nie znaczy że są jedyne dobre ale te akurat znam z bezpośredniej praktyki u siebie

a i jeszcze jedno - cebula w herbicydach jednak sporo się różni od czosnku i ... no trudniejsza bo dużo "łatwiej" można spalić zwłaszcza z siewu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz ,myśle ze zrobię kilka odmian i z dymki żeby mieć porównanie ,wiem ze nie każda chemia z czosnku do cebuli bedzie pasować ale trzeba się uczyć , puki co oglądam na necie filmy i notuje sobie jak kto co stosuje żeby ułożyć sobie własny plan . Wesołych i spokojnych Świąt dla wszystkich 

• Thanks 1
Opublikowano

kupię cebule 3-5cm w workach raszlowych płatność gotówką odbiór własny cała Polska ilości hurtowe tel 573194760

kupię cebule 3-5cm w workach raszlowych płatność gotówką odbiór własny cała Polska ilości hurtowe tel 573194760

Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 12:24, ENDRIUROL napisał(a):

jest szansa ze drgnie cos cena cebuli? obierana, na obieranie , na worek?

Moim zdaniem raczej bez szans na zmianę ceny w tym sezonie.

Opublikowano

Nie w temacie ale Może mi ktoś poradzi nie jestem rolnikiem a mam trochę cebuli i czy mogę sprzedać na fakturę jeśli pracuję zawodowo ? Cebula obrana . Może ktoś pomoże jak sprzedać.  

Opublikowano

Panowie mam pytanie co kupić do zbioru cebuli Bolko czy Anna ,z tego co słyszałem to lepszy bolko ze w annie to koło z tyłu obija cebule ,prawda to ? na razie zachodnich nie chce i zależy mi na zbiorniku a może ktoś sprzedaje to dajcie znać 

Opublikowano
53 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Wymień od razu zębatkę napędu ostatniego przenośnika na mniejszą, aby go przyspieszyć.

jaką trzeba założyć żeby było dobrze ile zębów i dzięki za podpowiedz 

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 07:44, jan88 napisał(a):

wg mnie lepsza anna szybciej robota idzie przy zbieraniu i ma większy zbiornik 

przede wszystkim z anny lepiej wysypywać do skrzyniopalet

Opublikowano

witam mam do zaoferowania państwu usługowe sadzenie czosnku i cebuli dymki na terenie całej Polski więcej informacji pod numerem telefonu 573 194 760

witam mam do zaoferowania państwu usługowe sadzenie czosnku i cebuli dymki na terenie całej Polski więcej informacji pod numerem telefonu 573 194 760

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jaką odmianę  cebuli moglibyście polecić do sprzedaży na worek w okresie zimowym? Przechowywanie do lutego max marca. Stanowisko nawadniane, raczej słabsze, gleba lekka. Co dałoby sensowne plony i kaliber? 

Chciałbym zasiać 2 ha pod klienta po 8 latach przerwy w uprawie.

Edytowane przez maniana
Opublikowano

Jak tam panowie i panie jeżeli są tutaj,  siejecie już cebule ja się troche wacham bo maja iść deszcze żeby nasion pod ziemia nie zaklepalo a dymki tez dobrze ze nie sadzilem bo po ostatnich mrozach wczoraj byłem w polu to na głębokości 6cm jest warstwa 2 cm zmarzliny a jak u was sytuacja cebulowa ? Pozdro