Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja znam takiego gościa co ma ponad 200ha (albo nawet 250 bo co chwila dokupuje nowe kawałki). On to obrabia 2x "szustki" (nie jestem pewien co do modelu ale obie ma z przodkiem) i c360. Ale cyrk to się dopiero zacznie, słuchajcie: w tej chwili dopiero zaczyna żniwa bo skończył rzepak. A wiecie co jest najśmieszniejsze? Ma jeden kombajn: Bizon z056 i cały rok trzyma go na dworze. Ten człowiek jest śmieszny. Zadłużenie jego gospodarstwo liczone jest w milionach, ale gdy tylko ktoś ogłasza sprzedaż gruntu to odraz leci to kupić :D . Ojciec mówi że my zbierzemy więcej zboża z 25ha niż on z 200. Pamiętajcie: nie liczy się ilość ha tylko jakość zbiorów.

Święta prawda .Ja słyszałem o jakimś gościu (z 50 km mieszka ode mnie)co na 400 ha ma 3x1634 i 4512.Je go przygoda z rolnictwem zaczęła się w 90 latach.I od tamtej pory co roku kupuje ziemie (w tym roku ok. 30)i mówią że jego zadłużenie to ponad 3 miliony. :blink: .A żniwa to on zaczął już w połowie lipca i niedawno i skończył w połowie sierpnia(ma jakiegoś JD)Znajomy mówił że sobie jakoś radzą z czasem bo już pół zaorali ale gorzej z pieniędzmi. :unsure:

Opublikowano

Koledzy ja na 30ha posiadam c-330 c-360 7211 i szesc lat temu kupilismy nowego 7340 myslalem nad dokupieniem nowego ciagnika ale to nie ma sesu bo uzywane wszystkie na raz sa tylko przy robieniu sianokiszonki raz w roku;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mój sąsiad na 10 ha. łąk ma Zetora Forterre 11441 i traclift 260, Władimirca t-25 i T-40. A Frotka nówka...

Opublikowano (edytowane)

ja znam gościa co ma 1000 ha i brabia to trzydziestką co jeden to lepszy hehe

Gdyby miał i 1934 to by się nie wyrobił.U nas w okolicy dla ludzi na 15 ha to 30stka za mała. :lol:

Edytowane przez men0410
Opublikowano

1000 ha, licząc że hektar orałby średnio w 2,5 godziny, to wychodzi 2500 godzin, co daje ponad 100 dni pracy bezprzerwy, a wiec by wyszło że samo oranie by mu zajmowało minimum 4 miesiące. Powodzenia :D

Ja osobićie mam na 20 ha MFa 3085 (100 KM) i Ursusa 914 (80 KM), ale słomę zbieramy nimi z ponad 200 ha ;)

Opublikowano

Panowie na af jest pare takich użytkowników, którzy do niedawna lub jeszcze uprawiaję sporoa ilość ziemi niedużymi ciągnikami. Jedna osoba się spytała dlaczego nie kupi nic nowego- a on wole odremontować chlewnie. Można mieć nowoczesne maszyny, a porzadku w polu nie będzie.

U mnie w okolicy jest sporo ,,warzywniaków'' także nieduże gospodarstwa mają po 5-6 ciągników.

Jest też facet, który urawia jakieś troche ponad 200 ha i ma na to lamborghini racing 190 i byl jeszcze nh 80 km- ale od wiosny go nie widziałem- może sprzedał? No i jeszcze ładowarke jd i to obkosi małym dominatorem:)

Opublikowano

U mnie 48ha w tym 9 ha porzeczki czarnej i jest zetor 7211 z 86 r. z przebiegiem 14 tys mth, mtz 320 a oraz c-330 do jazdy po podwórku.

Jakoś dajmy rade, ale, że pracuję też poza rolnictwem i prowadzimy też działalność gosp. to czasu czasem brakuje.

Aha. zetor lata z pługiem 4x35cm:) a ziemia to od 3 do 6 klasy.

Opublikowano

JA w tamtym roku miałem 1224, MTZ 82 starego i MF 255 i z wyrobieniem nie było żadnego problemu. W tym roku mam Case MX 150, NH T 5060 105 mk i dalej MF 255 i sobie leże i czekam na robotę.

Pola mam teraz 95 ha robię sam i tylko kombajnistę wynajmuję.

Ale też znam takich co mają trochę ha i nie mogą się wyrobić choć mają sprzęt.

Tylko że w przeważnie pole jadą po 14 godzinie i często w niedziele i nawet nocami robią.

Opublikowano

JA w tamtym roku miałem 1224, MTZ 82 starego i MF 255 i z wyrobieniem nie było żadnego problemu. W tym roku mam Case MX 150, NH T 5060 105 mk i dalej MF 255 i sobie leże i czekam na robotę.

Pola mam teraz 95 ha robię sam i tylko kombajnistę wynajmuję.

Ale też znam takich co mają trochę ha i nie mogą się wyrobić choć mają sprzęt.

Tylko że w przeważnie pole jadą po 14 godzinie i często w niedziele i nawet nocami robią.

I z tym sie zgodze ze nabiora sprzetu i sie nie mogą wyrobic u nas jest taki gosc ktory wzioł fenda 412 vario valtre a98 ladowarke jcb i kombajn fenda (wszystko nowe) do tego posiada jeszcze mtz i c360 i kiedys robil kolo mnie na polu to spal w traktoze i dopiero nad ranem dokonczyl dzialke.Po co sprzety jak nie ma komu nimi pracowac

Opublikowano

ja obrabiam swoje 15 ha i 4 ha dzierżawy dwoma ciagnikami zetor 5011 oraz MF 3060 od niedawna zmieniłem go na Massey ferguson 3085 bo był za słaby i stwierdzam że jeszcze przydał by się 3 ciągnik z napędem,więc to kwestia podejścia gospodarza w jaki sprzęt inwestuje .U mnie ciągniki nie stoją tylko cały czas pracują także dla mnie np oranie 15 ha c-360 byłoby nie opłacalne tak jak co po niektórzy to robia

Opublikowano

Dla niektórych najważniejsza jest wygoda i szybkość wykonania prac, a drugiemu wystarczy poczciwa 60 , bo w dłuższym czasie ale i tak wykona prace na polu, a trzeci ceni sobie to co pierwszy lecz niema kasy.

Opublikowano

Kiedyś facet nabrał hektarów , chyba ze 200 i 1224 nie stygł.Niedawno kupił jakiegoś 200konnego JD , dobrał 100 ha i dalej traktor nie stygnie. :lol: To jest głupota , lepiej mieć 100 i obrabiać 200konnym niż 200 i obrabiać 100konnym.

Opublikowano

SZYMANOX. chwileczke kolego. nie zapominaj ze im wiecej traktorów tym wieksze zamieszanie wiecej mozliwosci uszkodzenie i jednoczesnie wiecej ciagników do utrzymania. ja mam zetora forterre 11441 oraz john deere'a 6100 i obrabiam 76 ha swobodnie. znam goscia ktory mieszka nie daleko mnie i ma dwa lamborgini jeden 135koni drugi 80 koni i obrabia ponad 100 ha. kazdy dobry rolnik nie przeinwestowywuje swojego gospodarstwa tylko dąży do jak najmniejszej ilosci sprzety niezbednego w jego gospodarstwie. znam tez i tak co na 40 ha maja 5 ciagników i ciagle mowia ze kasy nie maja. a ja im tłumacze ze robia na maszyny ktore kupuja niewiadomo po co

Opublikowano (edytowane)

SZYMANOX. chwileczke kolego. nie zapominaj ze im wiecej traktorów tym wieksze zamieszanie wiecej mozliwosci uszkodzenie i jednoczesnie wiecej ciagników do utrzymania. ja mam zetora forterre 11441 oraz john deere'a 6100 i obrabiam 76 ha swobodnie. znam goscia ktory mieszka nie daleko mnie i ma dwa lamborgini jeden 135koni drugi 80 koni i obrabia ponad 100 ha. kazdy dobry rolnik nie przeinwestowywuje swojego gospodarstwa tylko dąży do jak najmniejszej ilosci sprzety niezbednego w jego gospodarstwie. znam tez i tak co na 40 ha maja 5 ciagników i ciagle mowia ze kasy nie maja. a ja im tłumacze ze robia na maszyny ktore kupuja niewiadomo po co

Oczywiste,moim zdaniem np. na 100ha wystarczy 200-250km łącznie w ciągnikach. :mellow:

Ja w tej chwili mam 16,12,80 i 2x60 na 150ha i powiem że bez 12 i 60 by się obyło ale chociaż nie trzeba się po nocach tłuc po polu.

Edytowane przez men0410