Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, BENNY82 napisał:

no jasne i co jeszcze? w stadzie mlecznym to może i tak a opasy? co one srają złotem po tym liczą się przyrosty

głupi jesteś czy czytać nie umiesz...."przy objętościówkach kreda jest zbędna jeżeli wszystko zadawane z głową." użyłem tu liczby mnogiej nie bez celu  miałem na myśli siano kiszonke lub sianokiszonke z motylkowatymi no i kiszonka z kuku + jakies minerały i witaminy zero śruty da się to zbilansować i przyrosty nie gorsze niż po treściwej....

No tak mi chciałeś pocisnąć, a sam piszesz, że pod objętościówkę wchodzi kiszonka, czyli nadal twierdzisz, że przy kiszonce z qq i traw o niskiej zawartości sm kreda zbędna? Szkoda 5gr na sztukę :)

Opublikowano

Kuku daję krowie tylko jak nie ma wyslodka to mleko na kuku w dół. Bykom nie daję kuku tylko cielakom. A wyslodki od czola jak sa mrozy nakrywam i jest ok raz na dzień turem nabieram. Wyslodki kupuje po ok 400zl tira 5 swoich mam. Więc się oplaca

Opublikowano

Witam. Dolaczam sie do tematu... moje pytanie kieruje do hodowcow ktorzy maja 100 bykow wzgorz...

Ile posiadacie hektarow i czym je obsiewacie oraz ile bykow macie i jaka dieta od malego az do sprzedazy w jakich ilosciach dajecie i jakie koncentraty na przyrosty?

Dzieki

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

z tego co widze u niego w galerii to ma jakieś tam bydło (chyba że to kogoś) więc nie wiem po co to pytanie .... @farmer1999 nie umiesz sam sobie policzyć ?

My hodujemy krowy jedynie krowy mleczne i inaczej wyliczamy diete. 

Opublikowano

Nie stosowałem go,ale bym raczej nie ryzykował. U nas w punkcie facet miał różne a teraz tylko ma san bulla bo  jest sprawdzony i  się zdecydowanie najlepiej sprzedawał.

Jaką roślinę wysokobiałkową najlepiej zasiać na 5 klasie ? Tak żeby była jako dodatek do śruty. Mam dosyć daleko ten kawałem od domu i dlatego bym chciał to wymłócić żeby nie jeździć tyle razy co przy robieniu sianokiszonki.

Myślałem nad grochem lub łubinem. 

Opublikowano

Witam wszystkich posiadam kilka obyków HF o wieku 16 miesięcy i są bardzo chude dostają rano i wieczorem po dwie dobre szufelki Sano paszy treściwej której tona zawiera 400kg pszenżyta, 300kg owsa, 100kg jęczmienia i 200kg śruty rzepakowej, premiks "Big Bull" (kreda, drożdże i kwaśny węglan sodu). Dostają również sianokiszonkę i siano oraz słomę do oporu oraz oczywiście wodę. Raz były odrobaczane. Co waszym zdaniem mogło by poprawić ich wagę. Z góry dziękuję. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.02.2019 o 21:19, Rolnik7343 napisał:

Ile maksymalnie śruty rzepakowej może dostać 20 miesięczny byk na dobę ?

ja daje kolo 1,6-1,8 kg

Edytowane przez skorpion2021
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, skorpion2021 napisał:

ja daje kolo 1,6-1,8 kg

Ilość śruty to jedno, a zbilansowanie dawki to inna kwestia. Samej rzepakowej to bym nie przekraczał 2kg/dobę i to zakładając żywienie kiszonką z kukurydzy przy dodatku śruty zbożowej, bo energii jest nadto i problem ze zbilansowaniem białka. Co dajesz po za tym?

Edytowane przez sylip
Opublikowano
2 minuty temu, sylip napisał:

Ilość śruty to jedno, a zbilansowanie dawki to inna kwestia. Samej rzepakowej to bym nie przekraczał 2kg/dobę i to zakładając żywienie kiszonką z kukurydzy przy dodatki śruty zbożowej, bo energii jest nadto i problem zbilansowaniem białka. Co dajesz po za tym?

śruty zbożowej nie daje bo za droga objetościówki to 50% kiszonka z kukurydzy 30 % wydłodki i 20% sianokiszonka z trawy sudańskiej obecnie daje daje koncentrat z rzepakiem 2:1 czyli na 1,5 paszy 1 kg to sanbull 0,5 rzepak

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko kiszonka z kuku i do tego sanbull i śruta rzepakowa w proporcji 1:1, a całość pasz treściwych składa się z  jakieś 30% dodatków białkowych oraz śruty zbożowej 70%. Całej paszy treściwej (rzepak, sanbull i zboże) wychodzi jakieś 3 kg/szt/ dobę. Jeżeli dajesz sianokiszonkę to tym bardziej białka jest sporo (chociaż nie wiem jak to wypada w przypadku trawy sudańskiej, bo podejrzewam, że ma go mniej niż kiszonka z traw) i uzupełnianie go aż tak dużymi ilościami komponentów białkowych może nie być konieczne. Z drugiej strony wysłodki to pasza energetyczna i w sumie tylko zapychacz żwacza jeżeli mówimy o wysłodkach świeżych/kiszonych.

Edytowane przez sylip
Opublikowano

Ja tylko kiszonka z kuku i do tego sanbull i śruta rzepakowa w proporcji 1:1, a całość pasz treściwych składa się z  jakieś 30% dodatków białkowych oraz śruty zbożowej 70%. Całej paszy treściwej (rzepak, sanbull i zboże) wychodzi jakieś 3 kg/szt/ dobę. Jeżeli dajesz sianokiszonkę to tym bardziej białka jest sporo (chociaż nie wiem jak top wypada w przypadku trawy sudańskiej, bo podejrzewam, że ma go mniej niż kiszonka z traw) i uzupełnianie go aż tak dużymi ilościami komponentów białkowych może nie być konieczne.

też tak robilem pasze w tej samej proporcji ale zborze drogie i poradziłem sie zywieniowca  stwierdził że przy takich objętościówkach moge jechać na sanbulu i rzepaku a białko powinno być zawsze na + chociaż u mnie tego nie widać ( luzniejszy kał) wiec sam nie wiem czy nie za mało białka jeszcze

Opublikowano (edytowane)

Białko też tanie nie jest i szkoda go dawać na zakładkę.

powinno być widać z tyłu czy jest go za dużo a taniej mozna podciągnąć mocznikiem

Edytowane przez skorpion2021
Opublikowano

Powinno, ale niekoniecznie jeżeli bazą jest kiszonka z kukurydzy. Jeżeli komponenty białkowe dajesz posypowo to będzie luźny kał/biegunka, jak dasz w TMR to musiałbyś dobrze przekarmić białkiem. Sprawdzone w praktyce.

Opublikowano

Powinno, ale niekoniecznie jeżeli bazą jest kiszonka z kukurydzy. Jeżeli komponenty białkowe dajesz posypowo to będzie luźny kał/biegunka, jak dasz w TMR to musiałbyś dobrze przekarmić białkiem. Sprawdzone w praktyce.

Daje posypowo i nie ma lużnego kału