Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wczoraj od 8 do 23 i dzisiaj od 8 do 11 zrobiłem 9 mth i spaliłem 160 litry MF 4270

W tym czasie zribił ciągnik rano wycinał kuku z silosu ładował big bagi a od południa 9 ha zrył scierniska i zaroł 2,2 ha w 3 działkach 0,3 -0,6 i 1,3 ha w szystko robił na działkach krótkich max 300 m dł a dzisiaj zasiałem upr siewnym te 2,2 ha rzepaku i w gospodarswie wprowadzałem graty aby sieczkarnie do kuku wyciągnąć

W sumie na mth wyszło 17,8 l ale jakby to był JD to ile mniej na h by wyszło

Opublikowano
Ja wczoraj od 8 do 23 i dzisiaj od 8 do 11 zrobiłem 9 mth i spaliłem 160 litry MF 4270

W tym czasie zribił ciągnik rano wycinał kuku z silosu ładował big bagi a od południa 9 ha zrył scierniska i zaroł 2,2 ha w 3 działkach 0,3 -0,6 i 1,3 ha w szystko robił na działkach krótkich max 300 m dł a dzisiaj zasiałem upr siewnym te 2,2 ha rzepaku i w gospodarswie wprowadzałem graty aby sieczkarnie do kuku wyciągnąć

W sumie na mth wyszło 17,8 l ale jakby to był JD to ile mniej na h by wyszło

Skoro JD liczy godziny jako mth to wybiło by mu 18 a nie 9 :P więc Twój MF zużył 8,9 litra na godzine zegarową, to chyba nie jest źle przy w.w. pracach?

Opublikowano

No wychodzi na to że nie jest źle ale po części to może zasługa przejścia z czerwieni na ON :P niedawno ustawiałem zawory i na wydechach miał za duże luzy i jeszcze coś mnie zdziwiło że na 200 mth dopiero dolałem 1,5 l oleju do silnika

Opublikowano
... i jeszcze coś mnie zdziwiło że na 200 mth dopiero dolałem 1,5 l oleju do silnika

Dociera sie, może jeszcze go polubisz :P Ja najwięcej między wymianami (250mth) dolałem prawie 3 litry ale to dawno temu i nieprawda, teraz między wymianami trzyma stan. Liczniki w 42xx powinne pokazywać mth z dokładnością do 0,1 bo tak to trudno ocenić czy zrobił 9 czy już prawie 10 mth... w 255 mam monitoring na bieżąco :P

Opublikowano
Gdzieś wyczytałem ze 1 mth to 1h pracy silnika przy obrotach 540obr/min na WOM czyli zalezy przy jakich obrotach silnik osiąga prędkość WOM :P

To może byc logiczne :P

Opublikowano

toniekmf255 wskazał dobry link. Wynika z tego tyle, że motogodziny naliczane są w zależności od obrotów silnika podczas pracy (zmienne) i obrotów znamionowych danego modelu silnika (stałe). Mój MF 5435 za znamionowe ma ustawione obroty koło 1700 i dlatego podczas pracy z obrotani ok 2000obr/min mth naliczja mi się prawie 20% szybciej niż godziny zegarowe. Natomiast przy 1300 obr/min np w opryskiwaczu naliczane są ze 25% wolniej niż zegarowe.

Opublikowano

no nie wiem. no to moze 3p w ciagu gdziny pracy na maxymalnych obrotach naliczy wiecej mth niz 1. no a jak pracujesz 3p to ile mth wykrecisz na 1 h pracy na max obrotów??

Opublikowano
Dociera sie, może jeszcze go polubisz :P Ja najwięcej między wymianami (250mth) dolałem prawie 3 litry ale to dawno temu i nieprawda, teraz między wymianami trzyma stan. Liczniki w 42xx powinne pokazywać mth z dokładnością do 0,1 bo tak to trudno ocenić czy zrobił 9 czy już prawie 10 mth... w 255 mam monitoring na bieżąco :P

Gdyby  cały czas  pokazywał mth to nie byłoby problemu  z odczytaniem ile nabił  ale wtedy akurat rano pare  razy go odpalałem i widziałem  że nowa mth wskoczyła  i tak samo na koniec było

Odnosnie polubienia  to silnik  nie ma   aż   tak  ogremnego wplywu na ocene  ogólną  ciągnika

Opublikowano
Snujesz błędne wnioski. Nie napisałem, że jestem ekspertem. Nie piszę też tak jak ty. Specyfikacje skrzyń JD znam z wieloletniego zainteresowania, a niektóre typy z użytkowania. Bezstopniowa AutoQuad II ma dźwignię, którą steruje się prędkość jazdy, co jest w mniejszym stopniu zależne od naciśnięcia gazu. To działa jak w kombajnach z napędem hydrostatycznym. Natomiast AutoPowershift mam w 7710A z zakresem 19/7. Uważam, że wszystkie skrzynie JD są dobre, ale kiedy mamy zamiar dużo manewrować i zmieniać kierunki jazdy to łatwiej jest używać rewersu na jednym pasującym biegu w PQ+, niż dźwignią zmieniać bieg z kierunkiem przesuwając przez cały zakres

uwazasz ze w Autopower nie ma rewersu? "niż dźwignią zmieniać bieg z kierunkiem przesuwając przez cały zakres" gdzie ty takie cos wyczytałes o autopwer ? zadnego przesuwania dzwigni nie ma, dzwignia tylka ustawiasz max predkosc jaka chcesz uzyskac naciskajac na pedał gazu np od 0,05 do 50 km/h albo 0,05 do 9 Km/h ,zalezy co potrzebujesz. Potem wogole jej nie ruszasz. WIdze ze wogole nie miałes do3ynienia z ta skrzynią. Do zmiany kierunku uzywasz rewersu takiego jak w całej reszcie JD a nie przesuwanie dzwigni przez cały zakres i tak jak w hydrostacie pchac ja w druga strone zeby jechac do tyłu.Dzwignia rewersu ma przód, tył połozenie Parkingowe Neutralne no i ma pozycje tzw "zero"

Nie chcę się sprzeczać ale widziałem gdzieś w folderze w JD 8020 albo 8030 bezstopniówkę bez rewersu, tzn. jest przesuwka również z jazdą do tyłu. Tzn, żeby zmienić kierunek to dźwignia heja przez cały zakres. Spotkaliście się z takim czymś?

Opublikowano

Jak to właściwie jest z tymi motogodzinami? Czy 1mth powinna równać się 1 godz zegarowej przy max obrotach silnika? A np. 1h pracy na 1200 rpm to 0,5mth?

W agrotronie na jakich obrotach by nie robić czy 1600 czy 2200 to 1mth = 1h robocza, w zetorze dokładnie tego nie mierzyłem ale wydaje mi się że wolniej idą ?