Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy mam pytanie do was tylko proszę nie mówcie już ze ma być termostat i już. pytam tych którzy go nie mają. jak wyjmiecie termostat to wstawiacie blache z dziurą 10mm a teraz pytanie w którym miejscu w obudowie ją zakładacie bo ja myślę założyć na spodzie obudowy tylko nie wiem jak ją tam umocować czy z rury zrobić taką tuleje i czy dziura od kolektora wodnego od głowic może być zatkana ? bo już nie wiem czy może lepiej pod pokrywą założyć.? prosze o szybką pomoc

Opublikowano

nie o to chodzi ze coś jest nie tak z chłodnicą czy coś tylko porostu wole tak bo w zimie też na wodzie a jak jest termostat to wode w chłodnicy złapie miałem tam blache wstawioną ale przegniła i teraz nie wiem jak to ma byc.

Opublikowano

No to trochę dziwne stać na nie jedno piwko a nie stać na 10 litów płynu za 50 a czasami nawet za 30 zł i spać spokojnie zimą niż żyć w nie pewności ale to już twoja bajka i twój świat  :P  B)  :D

Opublikowano

Szybciej złapie  jak nie będziesz miał termostatu, po drugie fabrycznie  była zasłona chłodnicy  rzadko u kogo się ona uchowała więc wsadza się karton za chłodnice

Opublikowano

weż kolego kup termostat i zrób w nim dziurke 6mm i juz ci nie złapie tej wody bedzie w tedy tzw powolny obieg wody przez chłodnice jak jest zamkniety termostat ja zrobiłem ta dziurke bo sie grzał traktor bo jest chłodnica zasyfiona zakamieniona i dwa razy wiatrak przypierdzielił w zeberka a chłodnicy nie chce mi sie kupowac bo to jest traktor do lekkich prac i z ta dziurka w termostacie zawsze temp jest na zielonym czyli o niedogrzaniu nie ma mowy a w zimie to wycinam tekture na wymiar tak zeby z 5-8 cm były widoczne zeberka u góry i jeszcze jakas smatke zakładam na ta tekture i lux 

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem ostatnio termostat ten za 15zl i przy okazji założyłem nowa pompę wody Waryńskiego wraz z czujnikiem i zegarem z 385 i ruszyłem z przyczepka na pole a tam temperatura podchodzi pod 120 st. Nadmienie że termostat dobrze się otwiera bo sprawdzałem w wodzie, ale za to w chłodnicy mogę palec trzymać bez problemu a jak się dotknęła kolektora to strasznie gorący był. Jakieś sugestie?

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano (edytowane)

Kolektor będzie gorący,może czujnik walnięty.Jak termostat sie otwiera i idzie do chłodnicy to nie ma jak się grzać.Jak było 120 stopni woda bulgotała?

Edytowane przez Adi96
Opublikowano (edytowane)

Znaczy się borygo zalałem i nic nie bulgotało, ale zdziwiło mnie że nie ma ciśnienia od termostatu do chłodnicy górą. Naciągnąłem pasek klinowy i może będzie lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Termostat był ale rozleciał sie i był otwarty. Temerature wskazywało max 115 bo gasiłem go co chwile. Od kamieniałem odkamiaczem przed ale wczesniej tez był na płynie i problemu nie było. termostat dobry.

Nadmienię że jechałem z pustą przyczepką może przez 5 min max.

Opublikowano (edytowane)

Nie. Po wciśnięciu stacyjki startuje od 55st i potem leci pomalu do 120. Odczekam chwilę i spadnie do 110. Więc jest ok. Jak spuszcze z chłodnicy płyn to jest zimny tak samo jak dolny wąż

A na górze nie można się dotknąć

I w ogóle ciśnienia nie ma od termostatu do chlodnicy tak jak to było na starej pompie