Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wróbel jest na terenie Polski objęty ochroną gatunkową, więc lepiej nie mówić co myślę o tych którzy je tępią. Pomyślcie jak uniemożliwić im dostanie się do budynków a nie jak je wytępić.

Opublikowano

Mam kota ale dostaje żarcie i się rozleniwił;-)czyli to bedzie najlepsza metoda naturalnej eliminacji? sztuczna może odpada ze względu na greenpeace;-P ciekawe czy będą się bać jak siedzą wysoko na krokwiach a on będzie na dole

Opublikowano

U mnie w stodole kiedyś zadomowiła się sowa i też wróble przetrzebiła :) Teraz mam ze 4 koty i problemu z wróblami nie mam.

A co do wiatrówki to sami sobie w łeb strzelcie.

Dokładnie to dziury w stodole połataj, na ciągniki starą szmatę rzuć tak samo zboże plandeką lub folią przykryj, jak wróble nie będą miały co jeść to same się wyniosą.

Ewentualnie przygarnij kota.

Opublikowano

Podobno ustawione imitacje ptaków drapieżnych np. sowa lub jastrząb odstraszają, widziałem gdzieś ofertę takich ruszających się na wietrze straszydeł ale osobiście nie mam potrzeby stosować.

Opublikowano

Dyrektywy niech stosują u siebie.

-nie uszczelnisz tak zeby zaden nie wszedł

-sa potrzebne w gospodarstwie pozbieraja rozsypane kilka ziarenek

-gdy jest ich dużo to juz banda co kradnie niszczy i syfi

Napisze jak rozwiązałem to u siebie bylo ich ponad 100 najbardziej denerwowało to że zjadały więcej paszy dla kur niż moje kury oraz wywalały z gniazd jaskółki, o klockach nawet nie wspomne.

Jednego wieczoru gdy wpadły do kurnika na codzienny wyzer za free zamknelismy wywietrzniki i wszystkie otwory zgaszone światło 2 latarki 2 rakiety tenisowe i zagraliśmy z bratem mecz....

spokój potem to już koty dały rade i mniej wiecej jest stała liczba ok 10sztuk

Opublikowano

W stodole to sobie wróble olewam, al też mnie denerwują.

Naj gorzej że przyczepiły się do mojego domu i porobiły dziury w ociepleniu domu. Żona dwa dni łatała po nich dziury w ociepleniu, i tu koty nie pomogą, bo na dach mi nie wejdą. Prawdopodobnie kupię imitajce dużych ptaków i porozkładam na dachu i balkonach.

Myślałem jeszcze nad ultra dźwiękami, ale to co 30 minut piszczy lub wydaję dźwięki podobne do dużych ptaków

Opublikowano

Mnie kiedyś zagniezdziły się we wiacie przejazdowej postawiłeś auto rano nie ciekawie drabina usówałem gniazda wiatrówka raz po raz tylko dziury w eternicie zostawały ale zazwyczaj z wieczora lampka i oświetlałem je i pal ,koledze w wysokiej stodole ma tam tylko maszyny i ciągniki pożyczył wiatrówkę ale to syzyfowa praca miał wysoko i celowanie gorsze dał spokuj rozwiesił plandeki i poza bokami plandek ma czysto w środku

Opublikowano

Ja też mam z tym dziadostwem mękę. Zadomowiły się w oborze. W zeszłym roku miałem 3 w tym ok. 15. Siedzą na belkach krokwiach i szczebioczą, że słuchać tego się nie da. Siadają na korytarz paszowy i wiadomo najedzą się i sr**ą. W silosie jeszcze więcej tego siedzi, wróbli, sikorek i też fajdają w kukurydzę.Latem jest jeszcze gorzej, bo zamiast nich pojawiają się jaskółki 3-4 pokoleń w sezonie i z 10 gniazd, ogłuchnąć można. Nie mam na to sposobu, póki co. Muszę zrobić podbitkę pod krokwie(ocieplenie) to nie będą miały gdzie siedzieć. Chciałem je wystrzelać, ale te jak mnie zobaczą to chowają się za krokwiami. lub przelatują na drugą stronę.

Opublikowano

Taki sam problem u mnie, jest tej gadziny w wiacie tyle że wszystkie maszyny i cokolwiek tam stoi jest tak ''zabrudzone'' że aż sie nóż w kieszeni otwiera. A najgorsze że niczego sie one nie boją, a kot nawet najłowniejszy 6 metró po metalowym słupie nie wejdzie żeby je złapać ;[ I co tu począć, atrapy drapieznych ptaków podobno załatwiaja sprawe tylko na chwile, potem wróble już wiedzą o oc chodzi.

Opublikowano

Wypowiedzi niektórych można tylko skomentować "chłop żywemu nie przepuści"

Wiatrówka oczywiści pomaga utrzymać stabilną populacje, koty też a mnie dodatkowo odwiedza krogulec który jest postrachem młodych latem ale teraz w zimie nie raz widziałem jak zdobył u mnie obiad. Koty dobrze wyłapują młode które niedawno opuściły gniazdo i słabi latają. Koty na dźwięk łamania wiatrówki warują przy nodze i potrafią sobie zdjąć z drzewa jak się jakiś zawiesi. Nigdy nie miałem celu aby je wytępić. Co więcej w zimie karmie je odpadami z wialni. Teraz przylatuje do mnie około 50 wróbli, mazurków i trznadli. Żadne nie mogą wejść do środka budynków. Wiosną zostanie kilka sztuk żeby przeprowadzić lęgi

Jeszcze raz.Trzeba uszczelnić budynki żeby nie mogły wejść do środka

Opublikowano

Dobra sprawa napewno postraszył by wróble tylko kilka lat temu sąsiad zainstalował coś podobnego blisko domu na czereśniach ustawił na max sygnał głosu cały sezon czereśniowy człowiek nie mógł się zdrzemnąć na dworze a i zamknięte okna nie pomagały

Opublikowano

A może ktoś się tym zainteresuje, że wróble nie mają co jeść w zimie,a w lecie zjadają robaki i to ogromne ilości. Ile kosztują śor a ich ochronę mamy za darmo, tu trzeba się zastanowić.