Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ,pierwszy raz w tym roku mam maki w rzepaku i nie wiem  czy to wszytko poleci do zbiornika czy wyleci z tyłu za kombajnem ?

chyba ze wiatr dasz bo na ogól to samo troszke lżejszy

Edytowane przez juras390
Opublikowano

Mam jeden kawałek jakieś 6ha i na części 1-2 ha wyskoczyło mi sporo żyta po przedplonie. Niby wszystkie pola pryskałem na samosiewy ale wygląda, że musiałem jakiś omijak zrobić bo to pole bardzo nie foremne i rozlazłe. Wiem, że nic z tym już teraz nie zrobie ale czy na skupie mogą kręcić nosem na to? W sumie mam taką niby czyszczalnie do zboża coś ala petkus i od biedy mógłbym to przeczyścić ale wiadomo, że to dodatkowa robota. Będzie to kosił znajomy Megą ale wątpię czy da radę odczyścić choć trochę?

Opublikowano (edytowane)

Wzrost plonu nasion rzepaku na skutek zapylania kwiatów przez pszczoły sięga od 10 do 30 proc. (cytat z książki "Rzepak od siewu po zbiór")

Czy to jest niewielka rola... Każdy może policzyć.

W Niemczech za zapylanie rzepaku, sadu czy białej koniczyny pszczelarze inkasują 60-100 euro od rodziny  pszczelej.

Jeśli chodzi o niechęć pszczół do nowych odm. rzepaku, to też mam takie wrażenie, ale jak mówi przysłowie: "Na bezrybiu i rak ryba"

Książka z jakich lat?

I pewnie jeszcze cytowane za jakąś inną książką z lat 80tych.

Nie twierdzę że to źle bo wiele spraw agrotechnicznych w starych pozycjach jest na pewnych glebach do dziś istotne ale nasiennictwo naprawdę posunęło się na przód a mamy przecież odmiany roślin zagraniczne w dużej mierze.

W starych odmianach pszczoła to podstawa, dziś też ale w mniejszym stopniu.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Ja wczoraj Monolit poleciałem Roundopem. Wydaję mi się, że chyba nie będzie za wcześnie. Dodam, że w okolicy byłem ostatni-większość już środa, czwartek popryskała.

Opublikowano

Środek Polski, powiat Łęczyca. Ostatni miesiąc 5 km ode mnie padało a u mnie nic, z każdym dniem rzepak schnął. Na przedniej masce było już pełno czarnych nasion w zakamarkach, a te nasiona w łuszczynach niżej prawie brązowe były.

Mnie ten termin też trochę dziwi, ale w zeszłym roku rzepak lepszy jak w tym i desykowałem 3 lipca, młóciłem 15 lipca wydajność 4,5 tony. Dodam, że pszenicę Arkadię młóciłem 18 lipca!(gleba 4b, lekko ponad 5,5 ton z hektara wilgotność 11,2%)

Opublikowano

Jaka jest wilgotnośc bazowa w skupie 7-9%? ile średnio mi obetną z ceny gdy mój wyjdzie np. 12%? Do jakiej wilgotności skupują?

Będę najmował usługę-  mam visbiego pierwszy raz , nie chciałem moim sprzętem go w tej fazie dusic i desykowac,  jestem laikiem w rzepaku ,  pole wydaje się czyste od chwastów tylko góra roslin dojrzała a  dół zielony , boje się  potem o wilgotnosc  bo podejrzewam ze kombajn przyjedzie na usługe w tym samym terminie co do sasiada a on ma zdesykowany. 

Opublikowano

technologiczny jest 9% wilgotnosci i do 2% zanieczyszczen
skoro zalezy ci na wilgotnosci jak najmniejszej i nie masz wlasnego kombajnu to radze desykacje... straty beda niewielkie a potem bedziesz mial cyrk z mloceniem...

Opublikowano

Dobrze Ci kolega Arion radzi, ja pomimo tego że mam swój sprzęt do koszenia to też 2ha zarośniętego przytulią, zdesykowałem w poniedziałek, rzepak już brązowy był i wydaje mi się, że po 20.07 będą żniwa więc chyba się nie pośpieszyłem.

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Czy ktoś z was stosował i widział różnicę między zastosowaniem randapu a reglone? I drugie pytanie? Zwykły randap czy mocniejszy któryś przyśpieszy zbiór?

Opublikowano

Trzy lata stosowałem reglone, teraz z powrotem randap, ale oryginał  480 kupiłem.

Po reglonie 3-4 dni i kosiłem, niestety dołu nie zasuszał i ciężko szło, no i cena jakieś 90 zł/ha minimum.

Randapu będę dawał 2 litry po 26 kupiłem. Tanich zamienników nawet nie chce patrzeć, jak już to Klinik.

Opublikowano

Dawałem sklejacz, ale czy to miało sens to nie wiem. 480 podejrzewam że w takim samym czasie wysuszy, może trochę szybciej, ale nie o to chodzi. bo szybkie zasuszenie nie jest dobre. Ja pryskam późno jak już prawie suchy jest wtedy dobrze działa

Opublikowano

panowie a co za różnica czy to jest 360 czy 480 czy nawet roundup max

wszystko zależy od dawki jak dasz 480 dwa litry a zwykłego 2i pół to masz to samo wprowadzasz około 720 ml czystego glifosatu

przecież tam jest subst czynna glifosat i tyle

co innego jak porównujemy glifosat i dikwat

Opublikowano

thug to fakt  że  nie mam różnicy  w   zawartości 480 czy 360,  tak samo jak glifosat, ale różnica w  cenie między Randapem a podróbką jest znacząca i tu wynika  o nośniku i działaniu. Randap działa dobrze.

W tamtym roku musiałem kupić Randap oryginał i zauważyłem różnicę w działaniu. Klinik jest też dobry. Wystarczy zważyć  opakowania i  wyjdzie duża różnica w  masie.

Opublikowano

Scieżki mam zielone zawsze po randapie je kosiłem a jak jest po dikwacie? Beda nadawały sie do koszenia czy bedzie duzo zielonego i wilgotność nabijać?