Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Proszę o poradę w sprawie siewu rzepaku jarego. Jestem początkującym pszczelarzem. Dopiero nabywam wiedzę agrotechniczną. Jedyne co to mam za sobą bardzo udany siew gryki z ręki na 2 arach. W tym roku na areale (3-4 ary) chcę wysiać rzepak jary. Mam zamiar wysiać go w przyszłym tygodniu lub na początku kwietnia. Po rzepaku planuję posiać grykę lub facelię błękitną. Czy jeżeli będę miał trochę szczęścia i skoszę rzepak już z końcem lipca to czy facelia\gryka wysiane zaraz po rzepaku zdążą zakwitnąć? Czy zdążą też dojrzeć?

Co radzicie? A może podzielić całość i wysiać pół rzepaku jarego i pół facelii\gryki w takim terminie aby zapewnić ciągłość pożytkową?

Mam jeszcze jeden pomysł. Mógłbym nie czekać za dojrzewaniem rzepaku i skosić go po kwitnieniu i wówczas posiać po nim facelię\grykę. Czy dobrze wnioskuję, że siew tych roślin przypadałby wówczas na połowę czerwca?

Gryka wysiana w zeszłym roku 10 czerwca nie zdążyła jednak dojrzeć. 20 września było mokro i padało. Wnioskuję zatem, że o pewnej dojrzałej gryce mogę zapomnieć. Do tego każdy miał porozbierane maszyny i gryka została na polu. Jutro będzie zaorana.

Kolejne pytanie: Czy osypana zeszłoroczna gryka nie poprzerasta rzepaku sianego gęsto z siewnika ręcznego? Czy rzepak tak posiany ją zagłuszy?

Trzecia opcja mimo, że dobra dla ciąglości pożytku uniemożliwia mi pozyskanie jakiegokolwiek ziarna bo rzepak teoretycznie byłby skoszony tuż po kwitnieniu, a facelia siana zaraz po mogłaby nie zdążyć dojrzeć. Będzie dużo kwiatu ale zero ziarna.

CO PORADZICIE? :-) 

Pozdrawiam i proszę Was o wskazówki :-)

Opublikowano

rzepak jary w lipcu chcesz kosić?? nie ma szans chyba że tak jak piszesz po kwitnieniu na zielonke, na nasiona się nie wyrobisz jary zejdzie z pola optymistycznie pod koniec sierpnia,początek września, więc jeśli chcesz ciągłość kwitnienia a do tego zebrać jakies nasiona to tylko dwie działki na jednej gryka na drugiej rzepak

Opublikowano

Panowie czy na ziemiach klasy 3,4,5 da radę uzyskać plony powyżej 3,4t/ha żeby  się to opłacało ? W mojej okolicy , nawet w promieniu 30km nikt nigdy nie siał rzepaku więc   się zastanawiam czy nie spróbować od sierpnia.

Pola po wapnowaniu , ph 5,9-6.8 

Opublikowano

Panowie czy na ziemiach klasy 3,4,5 da radę uzyskać plony powyżej 3,4t/ha żeby  się to opłacało ? W mojej okolicy , nawet w promieniu 30km nikt nigdy nie siał rzepaku więc   się zastanawiam czy nie spróbować od sierpnia.

Pola po wapnowaniu , ph 5,9-6.8 

jaki plon na tych glebach osiągasz ze zbóż ?

Opublikowano

Ja mam niewielką działkę 1.4ha z glebami od 4b do nawet miejscami pozaklasowych(piasek) większośc w okolicy 5 i rzepakiem osiągam tam 3.5-4.4t/ha w zależności od roku. Głównie dostęp do wody decyduje o plonie. Ziemia zadbana, ph ponad 6 i koło 15 lat nie zbierana słoma. 

Opublikowano

Proszę o poradę w sprawie siewu rzepaku jarego. Jestem początkującym pszczelarzem. Dopiero nabywam wiedzę agrotechniczną. Jedyne co to mam za sobą bardzo udany siew gryki z ręki na 2 arach. W tym roku na areale (3-4 ary) chcę wysiać rzepak jary. Mam zamiar wysiać go w przyszłym tygodniu lub na początku kwietnia. Po rzepaku planuję posiać grykę lub facelię błękitną. Czy jeżeli będę miał trochę szczęścia i skoszę rzepak już z końcem lipca to czy facelia\gryka wysiane zaraz po rzepaku zdążą zakwitnąć? Czy zdążą też dojrzeć?

Co radzicie? A może podzielić całość i wysiać pół rzepaku jarego i pół facelii\gryki w takim terminie aby zapewnić ciągłość pożytkową?

z rzepaku jarego może nie być żadnego pożytku nie warto go siać może zjeść go robactwo , a do tego z 4 ar to nie wiem czy pół ula się wyżywi . zasiej facelię jest to na pewno sporo lepszy pożytek i po przekwitnięciu jeszcze raz facelię.

Opublikowano

jak ile? Jdenostkę siewną na 3 ha, 40-50 szt na ha mieszańca 50-70 szt liniowego. wszystko jest w etykiecie. Wagę opakowania na 3 i wio w pole.

Siałem kilka lat starym poznaniakiem rzepak. Da się bez problemu uzyskać od 1.5 kg/ha wysiew tylko trzeba koło napędowe pośrednie obrócić o 180 stopni i oczywiście zmienić koła wysiewające na te do drobnego wysiewu. 

Opublikowano

Siać rzepak ? bo zapowiadają deszcze na zachodniopomorskim choszczno :/

Opublikowano

Na Mazurach jeszcze sporo osób sieje w tym roku. Południowy zachód śmiało do 5-8 września...

Oddam "dobrym ludziom" nasiona DEMO rzepaków - zostały mi jeszcze dwa woreczki - Copernicus na 1 ha i Einstein na 2ha. Jeśli komuś potrzeba i chce to wysiać na poważnie to napiszcie do mnie wiadomość.

Opublikowano

Koledzy mam zamiar na przyszły rok posiać pierwszy raz rzepak na około 2,5h. Nie spodziewam się na początku jakiś wielkich plonów ale wiadomo że każdy musi nauczyć się uprawiać tę roślinę. U mnie w promieniu około 25km nikt nie sieje rzepaku a co za tym idzie w okolicy nie ma żadnego skupu. Powiedzcie mi jaką odmianę zasiać na pierwszy rok która mniej więcej wybacza drobne błędy i gdzie w okolicach Dąbrowy Górniczej (Śląsk, Małopolska) można sprzedać bez problemu taką małą ilość rzepaku?

Opublikowano

jesli nie ma skupow kolo cb w promieniu 25 km to lipa . mozesz probowac ten rzepak sprzedac golebiarzom albo w neta poscic jakis handlarz co po rynkach jezdzi i do golebi sprzedaje to moze kupi . to co u was w okolicy sieja jak rzepaku nie sieja ?