Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spotkał się ktoś z rozsiewaczem lej dwutarczowym firmy langren?, zastanawiam się nad kupnem cena okolo 2100 z hydraulika w opcji jest też siew graniczny, tylko ciekawe jak to sieje

Opublikowano

witam chcę kupić rozsiewacz nawozu ponieważ seje kosem i chce coś większego kupić zapinanego trzypunkrowo zastanawiam się nad jakimś amazonkiem dwutalerzowym bo cieszą się dobrą opinią wśród użytkowników z tego co czytałem tylko proszę o poradę jaki kasy mam ok 2000 zł na ten cel ciągniki zetor 7211 i Ursus 330 przygladalem się również rozsiewacz turbinowym bogballe co o nich sądzicie ? co mi doradzicie jaki duży i jaką marka ? dziękuje i pozdrawiam :)

Opublikowano

Mam obecnie URP7 na wypożyczeniu. Generalnie fajna, solidna maszyna. Jednak z przy sianiu wilgotnego wapna jest problem. Zawiesza się. Trzeba trochę poskakać po nierównościach, to się oberwie. W tym modelu łańcuch ma szerokość 50cm. W większym modelu jest 73cm. Czy ten parametr może znacząco wpłynąć na zawieszanie lub jego brak?

Opublikowano

Stoję przed zakupem rozsiewacza 500-700kg. Myślałem o rozsiewaczu z UNII lub SIPMY. W sipmie w standardzie jest wałek i niezależnie otwierana lewa/prawa strona. Czy w unii MS też może być otwierana osobno lewa/prawa strona? Który jest lepiej wykonany?

Opublikowano

10 tys, może warto rozejrzeć się za sensowną używką? do wiosny spokojnie coś upatrzysz

Opublikowano

Rozsiewacz ma być nowy jednej z tych 2 firm. Używane rozsiewacze mnie nie przekonują, mało jest takich w okolicach 600kg a ich stan też pozostawia wiele do życzenia. Jak mam kupić dać do piaskowania malowanie i jeszcze coś będzie do wymiany to wyjdzie tak samo albo drożej niż ten nowy polski.

Opublikowano

za 10 tys kupisz 2-3 letniego kvernelanda w idealnym stanie:) Twój wybór ja  jakoś nie zamieniłbym mojego rozsiewacza na polski

Opublikowano

Jeśli chodzi jakość siewu i wykonania, Polskie firmy muszą jeszcze "chleba zjeść" zanim dogonią zachód więc na Twoim miejscu pomyślałbym nad używanym zachodznim, mimo iż by tyle samo miał kosztować. Decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam

Opublikowano

Bierz Polski dorób Polaka nie Szweda Niemca czy Austryjaka. Takie myslenie mamy a potem narzekamy że POlski przemysł stoi w miejscu bo wolicie kupić używany zachodni niż Polski . Tak samo zrobiłem z Siewnikiem Kupiłem Polski nie narzekam sypie lepiej niż stare Amozone co mają na wsi . Kupiłem tak samo kosiarkę Dyskową Talexa 280  każdy mówił weż zachodnią używaną w tych pieniądzach ta to badziew. A sprzęt super .... Ale mówi to ten co pewnie nigdy tym nie pracował :)

Opublikowano

Kolego, jeśli masz tyle pieniędzy że nie zależy Ci na utrzymaniu dawki i równomiernym siewie to Twoja sprawa ale nie mierz wszystkich swoją miarką. Jeśli ktoś się wypowiada na dany temat to opini z powietrza nie wziął więc nie pisz, że ludzie wyrażają opinie nie pracując danym sprzętem. Każdy ma prawo do swojego zdania i nie ma sensu się spinać.

Opublikowano

Chodzi mi że każdy narzeka na Polski ale pewnie mało go kto ma . Tylko o to mi chodziło .

Opublikowano

Mam część polskich maszyn część zachodnich. Różnica jest kolosalna, chodzi tu o trwałość elementów roboczych, estetyka, wykonanie, precyzja

Opublikowano

Unia jako rozsiewacz jest dobrym sprzętem wiadomo nie jest to zachodni super sprzęt ale i tak dobrze wypada. Ilu ludzi ma ten rozsiewacz? I mało będzie co nie zadowolonym będzie. Lejka dwutalerzowego nie opłaca się moim zdaniem nie prościej coś już z polskich tańszych.

Opublikowano

Bierz Polski dorób Polaka nie Szweda Niemca czy Austryjaka. Takie myslenie mamy a potem narzekamy że POlski przemysł stoi w miejscu bo wolicie kupić używany zachodni niż Polski . Tak samo zrobiłem z Siewnikiem Kupiłem Polski nie narzekam sypie lepiej niż stare Amozone co mają na wsi . Kupiłem tak samo kosiarkę Dyskową Talexa 280  każdy mówił weż zachodnią używaną w tych pieniądzach ta to badziew. A sprzęt super .... Ale mówi to ten co pewnie nigdy tym nie pracował :)

Zgadzam się. Nowy siewnik agromaszu sieje lepiej niż stara amazonka. Co z tego że ludzie kupują rozsiewacze zachodnich producentów jak nie potrafią nimi siać. Sprzęt polski mamy na przyzwoitym poziomie więc po co przepłacać. No może poza ciągnikami, bo u nas póki co składaki tylko...

Opublikowano (edytowane)

Orientuje się ktoś czy w UNII MS 500 może być otwierana lew/prawa strona osobno? Jeden dealer twierdzi, że może nawet mi wyliczył z tym cenę, a drugi że nie ma takiej możliwości.

Ceny są następujące:

Unia MS 500 + hydraulika niezależna - 7600zl netto

Sipma ANTEK RN 610 hydraulika niezależna, wałek (wszystko w standardzie)- 7500zl netto

Co sądzicie o tych cenach? Sipme można jeszcze rozbudować o dodatkowe nadstawki, a w unii 500l to jest max z nadstawka.

Bardziej skłonny jestem do sipmy dobry wybór?

Edytowane przez Piotr6991z