Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś logicznie wytłumaczy przyczyny podwyżek cen cukru. Czy jest to spowodowane ekonomią czy zwykłą spekulacją? miała być zielona wyspa a teraz dostajemy, brutalnie mówiąc ,(za przeproszeniem) kopa w jaja?

Opublikowano

Jak jest mało osób w domu to cukier tak szybko nie ubywa u mnie dość szybko ubywa ko wszyscy słodzą a jak jeszcze przyjdą święta wielkanocne to parę dni 10 kg u mnie pójdzie,jeżeli cukier skoczy do 7 czy tam 8 zł to za 10 kg będziemy zmuszeni płacić 70 zł. :(

Opublikowano

Ja dziś kupowałem po 5zł/kg! Aż się ręce składają do oklasków jak pięknie UE za pomocą polskiego rządu zniszczyło polskie cukrownictwo.

Jakoś tak pamiętam że byłeś wielkim zwolennikiem obecnej partii rządzącej ?(wiem,wiem jakby była inna to też by tak było-nie ?:D )

Opublikowano

Jakoś tak pamiętam że byłeś wielkim zwolennikiem obecnej partii rządzącej ?(wiem,wiem jakby była inna to też by tak było-nie ?:D )

A czy oni zamknęli cukrownie? Raczej nie :P

A zresztą nie byłem ich zwolennikiem, bardziej przeciwnikiem PiSu. A jak już zwolennikiem to jak będą wybory to najprawdopodobniej PSL lub SLD ale raczej PSL.

Opublikowano (edytowane)

stolica słodzi sobie już po 7zł/kg . cukier nie stanowi jakiegoś tam ewidentnego udziału w miesięcznych kosztach gosp domowego, zgoda, ale do kury nędzy moge płacić więcej za ten cukier wiedząc ze dorobi to jakiegoś polskiego oracza a nie posrednika który wykorzysta spekulacę i na dłuższą metę NordZucker... tak czy inaczej jestem pewien że to ostatni rok jem powidła z owoców, bo przy cenie 2,80 się to już ledwo kalkulowało, a teraz to chyba taniej będzie zrobić kilo kiełbasy niż dżemiku.

do niesłodzonej herbaty się przyzwyczaję, ok, pójdzie na zdrowie, ale podwójnych cen na słodycze nie przeżyję :unsure:

EDIT: restrukturyzacja i prywatyzacja cukrownictwa na rzecz niemiec rozpoczęła sie już za lewaków, i wtedy wszystko się właściwie rozegrało. zamknięcie łap to był tylko spektakularny finał...

Edytowane przez ahme999
Opublikowano

Mi tam podwyżki cukru aż tak nie przeszkadzają najwyżej nie będę słodził najbardziej mnie martwi podwyżka cen ON (u mnie w tej chwili 4,89PLN :( ).Bez cukru kawe da się wypić a ciągniki na wodzie nie jeżdżą chcąc czy nie chcąc tą drożyzne paliwa musisz kupić żeby pole obrobić.

Opublikowano

podroczę się:

-średnia rodzina zuzywa średnio pół kilo cukru dziennie, czyli przy podwyżce ok 1,5zł/kg daje ~~ 300zł/rok

-średnie gospodarstwo w kraju ~~ 15 ha zużywa ok 1500l ropy co przy podwyżce o 20gr da ..??? ...:)

podwyżkę na stacjach rozumiem; konflikty na bliskim wschodzie, nowy podatek drogowy... ale susza w australii jakoś mnie nie przekonuje B)

Opublikowano

Podwyżka cen cukru to jedno. Ale podrożało też wszystko, do produkcji czego jest on wykorzystywany ;)

Dziś w biedronce w Olsztynie cukier był po 3,99. Tzn. był w sensie spirytystycznym, bo namacalnym nie.

Opublikowano (edytowane)

Szalenizna jest to ceny podnoszą. Pamiętam pare lat temu tez była szalenizna i też drożał. Przestali szaleć potaniał. U nas to jeszcze chyba z czasów prl została ta zbiorowa histeria, że czegoś nie będzie, że podrożeje i trzeba zapasy robić. Nie wiem jaka rodzina zużywa 0,5 kg cukru dziennie. Chyba 12 osobowa a to już nie jest przeciętna. Trzeba mniej słodzić od tego zęby się psują. Pijąc powiedzmy herbate 3 razy dziennie po łyzeczce cukru do tego przy 4 osobach w rodzinie to wyjdzie 12 łyżeczek można dodać do tego jakieś kawy czy coś to niech będzie 20. To chyba nie jest 0,5 kg.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

po zasięgnięciu opinii fachowca (żony) dowiedziałem się że na jedno ciasto (takie przeciętne z masą) wystarczy 0,5kg cukru :D A z resztą za rok cukier będzie po 1,90 zł jak się spekulacje skończą :P