Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pomoże ktoś w moim 385 po około godzinie pracy w polu ciągnik ma problem podnieść agregat lub grubera 3m z lżejszym sprzętem daje rade pompa ma około roku wzmacniana takze wątpie ze ona ma wine po ostygnięciu podnosi normalnie i z agregatem uprawowo siewnym to hydropaka tez nie da rady unieść tylko napina ramiona
Opublikowano
jeszcze nie właśnie ale cieżko mi w to uwierzyć ze po pół roku bo wtexy sie to zaczeło objawiać i to odrazu bo zjechałem tylko zboża dosypać do siewnika i po wjeździe na pole odrazu przestał podnosić jedynie ramiona napioł podnośnik jak i hydropak filtry wyczyszczone olej zmieniony zastanawiam sie czy to nie rozdzielacz
Opublikowano

20 godzin temu, zoxim napisał:

jeszcze nie właśnie ale cieżko mi w to uwierzyć ze po pół roku bo wtexy sie to zaczeło objawiać i to odrazu bo zjechałem tylko zboża dosypać do siewnika i po wjeździe na pole odrazu przestał podnosić jedynie ramiona napioł podnośnik jak i hydropak filtry wyczyszczone olej zmieniony zastanawiam sie czy to nie rozdzielacz

Miałem to samo

1. Grzał się strasznie olej. Trzeba było dołożyć chłodnicę oleju

2.  Niestety  rozdzielacz   trzeba było zregenerować 

3. Pierścienie na tłoku - po rozgrzaniu oleju nie trzymały nic 

Wymiana oleju +  regeneracja  rozdzielacza   ( z wymiana zaworu przeciążeniowego) + wymiana pierścieni  problem rozwiąże. 

aa  pompę   też wymieniłem   na początek   ... nie potrzebnie.

Opublikowano

Własnie się zastanawiam nad regeneracją, dzwoniłem do pniew, woj.Wielkopolskie i biorą 1000zł i dają gwarancję, nie pamiętam ile.Robili mi już pompę wtryskową do 12 i  dobrze zrobili, bo traktor chodzi elegancko. Pytanie czy warto za 1000zł czy lepiej samemu bawić się?

Opublikowano

Dzisiaj kończyłem jedno pole gruberem i tak elegancko podnosił cały czas, ale jak wróciłem do domu to skrzynia i podnośnik gorące są.Czy jest to spowodowane tym że nie mam tej chłodnicy oleju przekładniowego?.

Opublikowano

https://www.google.pl/search?q=86180901&client=opera&hs=Nte&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwik8oSPj6LdAhUF1ywKHVQTApUQ_AUICygC&biw=1560&bih=1038

mało widziałeś ; )
W c-385 jej nie miałem, w U902 stryjka też jej nie było ale u mnie w Z10145 i kilku U1014 je widziałem.
Zresztą obecnie chętnie dołożyłbym drugą przed tą oryginalną żeby puścić tam powrót z dodatkowego rozdzielacza.

Opublikowano
1 godzinę temu, zabalex napisał:

nie widziałem jeszcze w 80 chłodnicy skrzyni biegów  u mnie gotowało się zacierające łożysko aż stanęło całkiem i jestem na etapie naprawy 

Ja mam 1222, ale piszę tutaj bo podnośnik praktycznie ten sam.

Opublikowano (edytowane)

mnie ciekawi inna sprawa którą ostatnio zauważyliśmy, podnośnik po regeneracji prawie rok i ....

Podnoszę np pług (dźwignia na maxa do tyłu), idzie do góry, jest w górze i po sekundzie czy dwóch zaczyna coś wyć (pompa, zawór). Cofam dźwignie (ciut do przodu) i przestaje wyć, pług w górze itp no chyba że bujnie ciągnikiem to może opaść. Jeżeli z tej pozycji dam znów na maxa do tyłu to po 3-4 sekundach znów coś hałasuje.
Co może być nie tak w podnośniku???

A i czym się różni rozdzielacz podnośnika 1 zawór (88413579) od tego z 2 zaworami (0080413000)???

dla porównania zdjęcia:

0080413000.jpg

i linki bo nie mogę samego zdjęcia podlinkować

https://www.farmexpert.pl/pl/p/Rozdzielacz-hydrauliczny-podnosnika-do-Ursus-C-385-Archimedes-88413579/53940

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Witam. Pacjent Zetor 8011. Sprawa wyglada tak. Gdy podniose plug 3 obrotowy na max do gory i oczywiscie wajcha na max do tylu i chce go obrocic to nie ma zadnej reakcji. Dopiero gdy trzymam dzwignie od obrotu i troche cofne dzwignie od podnoszenia to obraca plug ale zaczyna juz tez plug opadac. Co moze byc przyczyna?

Drugi problem po podniesieniu na max roznych maszyn czy to opryskiwacz pusty czy agregat,podnosnik opada pare cm i znowu podnosi do pozycji max.

Poziom oleju jest ok.

Plecak juz zdjety i nie wiem od czego zaczac naprawe? Regeneracja rozdzielacza? Wymiana uszczelnien tloka? Napewno wymienie olej na nowy i filtry bo ciagnik nie dawno kupilem i nie wiem kiedy byl wymieniany.

Opublikowano

Oddałem rozdzielacz do regeneracji, cena 500zł z VAT, mam pytanie jeszcze jedno od czego jest ta śruba którą widać na fotce?.U mnie jest sama śruba bez nakrętki i łatwo można ją wykręcić.

ursus-c-385-tylny-most_6331_348_9583.jpg

Opublikowano

To jest śruba od regulacji zaworu odcinającego To jest to w co się stuka przez dziurę jak się zawór zawiesi i podnośnik nie podnosi Może to był twój problem ,ta nakrętka kontruje się śrubę regulacyjną 

• Confused 1
Opublikowano

Dzisiaj rano zamontowałem podnośnik i zawiesiłem z tyłu gruber o wadze 800kg ciągnik przez 2h go nie opuścił.Pompa już tak nie wyje jak kiedyś i generalnie jest dobrze.Jedyny mankament jaki został to że dźwignia od zmiany  regulacji, siłowa, pozycyjna itd się sama przestawia, jak ustawię na siłową to idzie do góry po pewnym czasie.

Opublikowano (edytowane)

u mnie problemem okazała sie pompa która niby siadła bo pracowała pod zbyt dużym ciśniniem wymieniłem zawór bezpieczeństwa pompy i zawór bezpieczeństwa podnośnika  zaorałem i zasiałem 5 hektarów i znowu ten sam problem agregat 2.7 metra z wałem packera ktoś wie co może być nie tak hylmet uważa ze wina maszyny lecz co może być  olej czysty filtry też 

Edytowane przez zoxim
Opublikowano

Witam. Potrzebuję informacji o regulacjach podnośnika w U 1224   tj.  siłowa , pozycyjna ... itd. Tabliczka  jest wytarta i nie wiem gdzie jest jaka.  Proszę  o rozpisanie licząc od dołu lub od góry , jak komu wygodniej. Dziękuje.