Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poszukuję opinii na temat wapna Radkowit Premium z Lafarge? Jest to wapno zupełnie pyliste więc szybkośc reakcji powinna byc zadowalająca. Czy warto je stosowac?

Chciałbym zastosowac to wapno na ściernisko kukurydziane, następnie talerzówka w celu wymieszania i orka. Częściowo poszłoby też bezpośrednio na orkę, bo częśc areału mam już zaoraną.

Edytowane przez jarekw
Opublikowano

@ Agronomie co myslisz o tym Florovicie o ktorym wczesniej wspomnialem? Jest to w ogole warte czegos?

Tak jak pisałem nie widziałem naocznie tego wapna.

Sądzę że jeżeli z granulką jest wszystko ok i nie ma w workach pyłu zamiast granulatu to jest to bardzo dobry produkt .

Wszystko zależy czy da się go bezproblemowo wysiać tak równomiernie jak inne nawozy granulowane.

Jak ktoś zakupi ten produkt to bardzo proszę o opinie na jego temat .

Pozdrawiam

5 tygodni temu rozsialem na laki wapno pylliste, o skladzie 32%MgO i 16%,CaO jest ono w postaci drobych granulek ktore sie jeszcze nie rozpuscily i jak wyglada sprawa z obornikiem na laki?

pozdrawia

Kolego,

To co rozsiałeś to kiepskiej jakości dolomit który niestety się nie rozłoży . Jest to typowe dla wapna kopalnianego tzw. kruszonki.

Poszukuję opinii na temat wapna Radkowit Premium z Lafarge? Jest to wapno zupełnie pyliste więc szybkośc reakcji powinna byc zadowalająca. Czy warto je stosowac?

Chciałbym zastosowac to wapno na ściernisko kukurydziane, następnie talerzówka w celu wymieszania i orka. Częściowo poszłoby też bezpośrednio na orkę, bo częśc areału mam już zaoraną.

witam kolego,

Z tego co już dyskutowaliśmy na forum na temat tego wapna to jest to dobry produkt i dobrze zmielony pomimo iz jest to dolomit to powinien zadziałać ze względu właśnie na bardzo dobre przemielenie.

Możesz je zastosować tak jak opisałeś , oczywiście dawkę trzeba dobrać odpowiednio do potrzeb żeby uzyskać dobry efekt dając takie wapno pod orkę i w systemie raz na kilka lat .

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Mam wszystkie pola zasiane i zaorane pod zboża jare ale nie dałem wapna. Teraz mam okazję kupić wapno tlenkowe po dobrej cenie i chce dać pod jare tam gdzie brakuje. Czy mogę wysiać wapno na orane i zostawić do wiosny. Wiosną dopiero wymieszać ziemię i sianie. Czy wapno się ulotni, czy w ogóle zadziała proszę o podpowiedzi i doświadczenia.

Opublikowano

Witam.

Mam ziemię 4,5,6klasy i poszukiwałem wapna węglanowego.Ostatnio rozmawiałem z przedstawicielem firmy oferującej wapno.Zaproponował mi wapno tlenkowe w ilości około 250kg/ha twierdząc że nic złego się nie stanie a wyjdzie trochę taniej.Czy stosował ktoś na słabe ziemie wapno tlenkowe,w jakiej ilości i z jakim efektem?Byłbym wdzięczny za odp.

Opublikowano

Ja słyszałem o niemieckim wapnie tlenkowym w granulacie którego daje się podobną ilość jak piszesz, ale nigdy nie stosowałem. A co do mojego pytania powyżej to czekam na odpowiedzi.

Opublikowano

Witam

Mam wszystkie pola zasiane i zaorane pod zboża jare ale nie dałem wapna. Teraz mam okazję kupić wapno tlenkowe po dobrej cenie i chce dać pod jare tam gdzie brakuje. Czy mogę wysiać wapno na orane i zostawić do wiosny. Wiosną dopiero wymieszać ziemię i sianie. Czy wapno się ulotni, czy w ogóle zadziała proszę o podpowiedzi i doświadczenia.

witam kolego!

Spokojnie możesz tak zrobić . Wapno na pewno się nie ulotni , a danie go na wierzch przez zimę przyśpieszy odkwaszanie , Warunek żeby pole było w miarę równe , bo jak będzie stok to może spłynąć z roztopem. Napisz jeszcze co to za wapno konkretnie ? jaki producent ?

Może kolega @Agronom nam podpowie.

Kolego podaj producenta tego wapna ?

Albo nazwę ?

Opublikowano

a jakie wapno dawac najlepiej tlenkowe , weglanowe czy dolomitowe bo podobno dolomitowe nie za bardzo chwalą i opinia jest ze prawie wcale niedziala np na tej stronie www.polcal.pl a jak gleba uboga w magnez to c ostosowac a dolomit zawiera magnez ?

Opublikowano

Hej mam pytanie. Czy można wapnować pole a zaraz po tym sadzić w to rośliny? Mam pewną roślinę wymagająca pH 5,5 a gleba jest b. zakwaszona i się zastanawiam, czy na wiosnę będzie można dać wapno a zaraz po tym ją sadzić. Jak sądzicie?

Opublikowano

Nie da się. Ruskim nie chce się robić.A na temat to rozsiałem w sobotę ecogram z tamtąd co ty brałeś po pszenicy 1.15 ha 1 tonę i na drugi kawałek 1.50ha 2 tony. Jestem ciekawy czy się już rozpuściła

Opublikowano

otoz jak wyzej mam glebe na ejdnym polu bardzo kwasna 4,5 ph i chcialbym szybklo to odkwasic szybko podobno odkwaszaja wapno kredowe typu kredowego i chce dac wapniak rudkowski wapno 06a dam na wiosne przed siewem a teraz pozniej po zniwach na sciernisko jakie wapno dac bo magnezu tez brakuje myslalem nad dolomitem ale podobno bardz owolno dziala i praktycznie zerowo działa prosze was o opinie ?