Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otrzymałem jakies pierwsze oferty (firma reklamujaca sie na olx):

1. Wapno węglanowe min 50% frakcja 0-1,5mm z kopalni Celiny 109zł netto/t (117,72zł brutto/t)

2. Wapno węglanowe min. 50% frakcja 0-2mm z kopalni Morawica 108zł netto/t (116,64 brutto/t)

3. Kreda firmy Omya z Mielnika CaO -45%, Wilgotność max 16-18%, reaktywność 98% - 171zł netto/t (184,68zł brutto/t)

1. Radkowit 98zł netto/t (105,84 brutto/t)

2. Radkowit mix - 107zł netto/t (115,56 brutto/t)

3. Radkowit premium 141zł netto/t (152,28zł brutto/t)

Opublikowano
2 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

Otrzymałem jakies pierwsze oferty (firma reklamujaca sie na olx):

1. Wapno węglanowe min 50% frakcja 0-1,5mm z kopalni Celiny 109zł netto/t (117,72zł brutto/t)

2. Wapno węglanowe min. 50% frakcja 0-2mm z kopalni Morawica 108zł netto/t (116,64 brutto/t)

3. Kreda firmy Omya z Mielnika CaO -45%, Wilgotność max 16-18%, reaktywność 98% - 171zł netto/t (184,68zł brutto/t)

1. Radkowit 98zł netto/t (105,84 brutto/t)

2. Radkowit mix - 107zł netto/t (115,56 brutto/t)

3. Radkowit premium 141zł netto/t (152,28zł brutto/t)

Morawica do pełna 

czemu wapna magnezowe porownujesz ze zwykłymi czy kredą? każde służy do czego innego

• Like 1
Opublikowano

nie porownuje. wczoraj pytalem o weglanowe. po przemysleniach i poczytaniu watku przerzuciłem sie na dolomit i o niego dziś zapytalem (a to z uwagi na niski magnez rownież (screen dla przypomnienia)). finalnie wezme radkowit standard lub mix, tego premium troche sie obawiam jak na pierwszy raz i na razie bez sprzetu) a w kolejnym roku morawice.

image.png

Opublikowano
6 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Powiedzcie jeszcze teraz moge sypnąć tego dobromira na pszenżyto poglownie - skorzysta coś ono z niego wiosną? na tej działce też bida z ph bo 4,2 . Dawałem polifoske 6 200kg przedsiewnie.

Teraz kreda 06a, 1-1.5 t/ha. Magnez uzupełnisz siarczanem magnezu w lutym.

Opublikowano

Pojdzie kizeryt jak znajde na worki ( w okolicy tylko bb). 

Juz mam zamówionego dobromira na przyszly tydzien. Zrobie test rozpuszczalnosci i wrzuce. 

Kreda byla w zeszlym roku ( wapniak kornicki 1t/ha). Ostatni rok robie granula od kolejnego sypkie wjezdza. Nie znajde rcw to wynajme pijaczkow spod sklepu i beda mi lopatowac z rozrzutnika ^^ .

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 19:19, Celownik07 napisał(a):

Nie znajde rcw to wynajme pijaczkow spod sklepu i beda mi lopatowac z rozrzutnika ^^ .

Pijaczek spod sklepu chętny do zarobku to już wymarły gatunek. Niedawno słyszałem historię jak jeden rolnik zatrzymał się pod sklepem i zapytał czy nie chcą zarobić przy zbieraniu kamieni na polu, jeden ze smakoszy odpowiedział z uśmiechem: w tym czasie co jeżdzisz samochodem byś już ze dwóch hektarów zebrał... 

Opublikowano
22 minuty temu, kopin napisał(a):

po ile płaciłeś?

490zl/t. Teraz troche pada i rozpuszcza sie migiem.

18 minut temu, vat napisał(a):

Pijaczek spod sklepu chętny do zarobku to już wymarły gatunek. Niedawno słyszałem historię jak jeden rolnik zatrzymał się pod sklepem i zapytał czy nie chcą zarobić przy zbieraniu kamieni na polu, jeden ze smakoszy odpowiedział z uśmiechem: w tym czasie co jeżdzisz samochodem byś już ze dwóch hektarów zebrał... 

U mnie jeszcze chca robic, choc trzeba indywidualnie pytac. W grupie pod sklepem jakby sie wstydzili. 

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Wjechal dobromir. Ladnie lejkiem sie rozsiewal. W porownianiu do wapniaka kornickiego nie zlepial sie na dnie leja.

U mnie w starej Amazonce tak było przy kredzie (nie wapniak Kornicki tylko inny tani mniejszy prywaciarz)

IMG_20250804_192104~2.jpg

Oprócz tego pył przyklejał się do łopatek 

IMG_20250801_170150~2.jpg

Ogólnie któryś rok z kolei tak siałem, co BigBag poświęcić dwie minuty z płaskim śrubokrętem i poszło 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Wjechal dobromir. Ladnie lejkiem sie rozsiewal. W porownianiu do wapniaka kornickiego nie zlepial sie na dnie leja. 

IMG_20251110_183431.jpg

Jaka cena i sklad ? Patrzyłem po zdjęciach w ogłoszeniach to to chyba granula nie jest tylko jakby skałka drobna ? 🤔 Jak to się rozpuszcza sprawdzałeś? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Tak, nieregularny ksztalt, jakby pokruszona skala wlasnie. Kreda byla okragla. 

Na 20 lejkow raz czyscilem dno z pylu, lopatek nie ale za to caly ciagnik bialy. 

Zaraz wrzuce fote z rozpuszczania bo wrzucilem do wody garsc. 

• Like 1