Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

@Agrestpolecasz rozsiewanie wapna rcv? Bo mi rozrzutnikami rozrzucali to tragedia te najlepsze to Tylko na szerokość rozrzutnika a na boki to Tylko same grubsze kamyki 

Co tu polecać. Stary sprzęt stworzony do nawozu i wapna. Sieje i tyle. Suche wapno na te 6m spokojnie równo rozsieje, a po sąsiedzku obszarnik kawałkowe tlenkowe to chyba i na 18m rzuca. Tylko sprzęt nowszy i możliwe że nawet przekładnie i talerze zmienił.

Lepszy rcw stary niż rozrzutnik do obornika

Opublikowano

no wlasnie sie przymierzam kupic rozsiewacz pod ten program (I.10.4) co ma byc w październiku robiony.

planuje wziac albo:

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-rcw/

albo:

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-tasmowy-2-tarczowy-swit-rol-600-l/

lub:

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-tasmowy-1-tarczowy-swit-rol-600-l/

ktos podpowie co wybrac na małe gospodarstwo? Start programu jest od 20kPLN wiec lisicki sam by załatwił temat a do tych kłosów trzeba byłoby coś dobrać (to nie problem bo mam na uwadze cos).

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Co tu polecać. Stary sprzęt stworzony do nawozu i wapna. Sieje i tyle. Suche wapno na te 6m spokojnie równo rozsieje, a po sąsiedzku obszarnik kawałkowe tlenkowe to chyba i na 18m rzuca. Tylko sprzęt nowszy i możliwe że nawet przekładnie i talerze zmienił.

Lepszy rcw stary niż rozrzutnik do obornika

O taką opinię mi chodziło dlatego przez zimę muszę coś sobie kupić Nawet taki do remontu to przez zimę się go zrobi. A masz na łańcuchu czy taśmie?

Opublikowano
5 minut temu, Celownik07 napisał:

no wlasnie sie przymierzam kupic rozsiewacz pod ten program (I.10.4) co ma byc w październiku robiony.

planuje wziac albo:

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-rcw/

albo:

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-tasmowy-2-tarczowy-swit-rol-600-l/

lub:

https://agrostal.com.pl/produkt/rozsiewacz-tasmowy-1-tarczowy-swit-rol-600-l/

ktos podpowie co wybrac na małe gospodarstwo? Start programu jest od 20kPLN wiec lisicki sam by załatwił temat a do tych kłosów trzeba byłoby coś dobrać (to nie problem bo mam na uwadze cos).

Kupuj coś na co będzie zbyt i ewentualnie zapotrzebowanie usług. Czyli tylko rcw

Opublikowano

W moim cuda się działy ale wypracowałem z nim kompromis🤣

Miał pod kątem ustawione wałki podtrzymujące taśmę. Na pusto chodził ok, a na pełno w chwilę taś.ę zepchnęło. Wywalałem ręcznie pierwszy rozsiewacz. Odciąłem kątownik na którym były montowane wałki, przesunąłem o chyba 5cm i da się robić, ale klucz obowiązkowo potrzebny że sobą

Opublikowano

Tomek, to są rozsiewacze nawozów mineralnych. Nic o wapniowych nie ma i myślę że ta tabela nie będzie miała znaczenia. 

Opublikowano (edytowane)

pasowałoby ten 600l 2tarczowy kłos w ostatecznosci 400l 2tarcze.

7 minut temu, Agrest napisał:

Tomek, to są rozsiewacze nawozów mineralnych. Nic o wapniowych nie ma i myślę że ta tabela nie będzie miała znaczenia. 

tam nic nie ma o wapniowych rozsiewaczach. ciekawe jak podjedą do tego.

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Można próbować, ale wątpię w nowe RCW na 10ha ... Powiedzą że możesz sobie kupić zawieszany 800l i siać wapno granulowane ...

yebałem sam 5t lejkiem 300l promar, granuli cala sobote XD dokładnie od 7-15 ok.5ha

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
45 minut temu, KlimekPL napisał:

Ponoć z napędem od koła i z talerzami na hydromotorach też są dobre. @soltys48  mógłby coś powiedzieć

Jak wszystko sprawne to może i dobrze działa, raz pożyczyłem taki z napędem od koła to porażka była, ogólnie wg tego co miałem do czynienia to taśma>łańcuch, napęd WOM>napęd z koła.

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

No ja mam rcw, to tego problemu nie widzę.

Ale trochę dziwne co piszesz o tej bukowej. Nie powinno się tak zbijać.

Natomiast kreda to jak najbardziejteorzy grudy jak za mokra dojechała.

Dobra, łożyska zmienione, uszczelnienia zmienione, olej zmieniony. Wszystko złożone. Niby nie cieknie. Zaraz jadę, do wieczora parę wywiozę - jak się cyklop nie sp***doli, bo coś cieknie z rozdzielacza.

Ja mam jedno talerzowy na taśmie i z hydromotorem. Dużo nie robił, ale:

- taśma nigdy nie się nie skosowala

- wapno mi się nie zawieszało (siałem tylko Morawice i te bukowa, nie mam "drabinki" w środku)

- napęd z koła to taki plus, że w zależności jak szybko jedziesz, tak szybko jest posuw - czyli w założeniu rozsiewa cały czas tyle samo

- minus, to mały otwór i powoli idzie to wapno - jednym rozsiewaczem załadowanym z czubkiem przejadę z 2km napewno.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, daron64 napisał:

- napęd z koła to taki plus, że w zależności jak szybko jedziesz, tak szybko jest posuw - czyli w założeniu rozsiewa cały czas tyle samo

WOM zależny i masz to samo. Tylko wtedy napęd tarcz rozsiewających trzeba przerobić na hydromotor.

Edytowane przez Tomasz0611