Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, stach12 napisał:

pieniążki na dofinansowanie wapnowania jeszcze są ?????????

nie chodzi o limit deminimis tylko czy w ogóle są i do kiedy wnioski beda przyjmować

Do końca grudnia.

Opublikowano
23 minuty temu, Michal014d napisał:

Skąd takie wnioski? W czym niby lekka brona zaszkodzi?

Orka zimowa w ostra Skibę ma magazynować wodę, a mróz polepszać strukturę, chyba że to piach to może wszystko jedno 😀

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

A skąd co masz w tym luzem?? 

No raczej z tego samego źródła co w worku. Badań nie robię. Więc gadanie że wiem co mam z worka to trochę usilna próba usprawiedliwienia kupna czego 3x droższego...

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Verati napisał:

Teraz dałem po 700kg/ha granuli  zrobilem talerzówką i orka mam też inne wydatki niestety I nie dam rady w tym roku dac wiecej :/

Powiem ci że gdybym miał pewne wapno to bym tak zrobił ale wiem że ciężko jest dostać dobry towar który zadziała odrazu a tak wolę dac granule i wiem co mam może na przyszły rok dam sypkie 

Ludzie już tu piszą o wapnach nie od dziś, o wynikach również. Radkowie premium, jazwica, morawica, dobre wapna. Skład w necie znajdziesz wystarczy poczytać.

,,granulat wiem co mam"  a powiedz z czego robią granulat? Z tego samego co Ci luzem przywiozą tylko 4x drożej 🤨

A jeśli planujesz dać 500kg granulatu, to nie licz na efekt duży w plonie=stracony rok, Przerabiałem to. Jak masz hajs to daj minimum 1t atrigran z magnezem, chyba że masz wysoki mg to wapniak kornicki na drobniejszej granuli. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano

Mam zwapnowane pole po burakach, wymieszane z gleba po jakim czasie bezpiecznie można dać obornik 22 listopada minie miesiąc, wapno z Morawicy dawka ok 4 ton.  Czy lepiej odpuścić i wiosna dać obornik? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marcin133 napisał:

Mam zwapnowane pole po burakach, wymieszane z gleba po jakim czasie bezpiecznie można dać obornik 22 listopada minie miesiąc, wapno z Morawicy dawka ok 4 ton.  Czy lepiej odpuścić i wiosna dać obornik? 

Jeśli  na wiosnę ma być kukurydza to lepiej obornik na wiosnę, a jeśli pod zboża jare  to teraz

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano

Tylko co robić z obornikiem wiosną  a kukurydza bardzo dobrze wykorzystuje obornik i orkę na wiosnę. Chociaż niektórzy bardzo lubią przewracać ziemię i pod qq orają dwa razy. Na jesieni i wiosną 😄

Opublikowano
stach12 napisał:

pieniążki na dofinansowanie wapnowania jeszcze są ?????????

nie chodzi o limit deminimis tylko czy w ogóle są i do kiedy wnioski beda przyjmować

https://strefaagro.pl/doplaty-do-wapnowania-gleb-2022-do-kiedy-mozna-skladac-wnioski-i-ile-hektarow-obejmuje-doplata/ar/c8-15938205

Artykuł ze stycznia

Opublikowano

Witam. Jaki jest miej więcej koszt przywozu wapna radkowit do okolic strykowa? I czy to prawda, że teraz w kopalni idzie tylko mieszany Radkowit? Bo chciałem zamówić premium i usłyszałem, że teraz nie sortują 

Opublikowano

Czy to możliwe żeby na pięciu polach na ciężkiej ziemi gliniastej, w bliskiej odległości od siebie, o łącznej powierzchni 9ha wyszło pH 6,6-7,2 pomimo że ostatnie wapnowanie było może 20 lat temu? W 80% w monokulturze pszenicy ozimej/jarej, czasami przełamanej jakimś warzywem typu ziemniak, ogórek, kapusta, cebula. Słoma co roku zostawiona na polu. Nawożenie azot i NPK. Próbki pobierane laską egnera. Czy mogłem popełnić jakiś błąd w trakcie pobierania próbek? Aż ciężko mi uwierzyć w takie wyniki. Badania wykonane przez OSCHR w Lublinie.

Opublikowano

w życiu wszystko jest możliwe. przyszły mi teraz wyniki gleby teściów, tam gdzie glina,od lat były porzeczki, śliwki i pszenica w eko... patologii pH 6.3, fosfor i magnez bardzo wysoki, potas średni. pole rzadko widywało azot, pk nie widziało od upadku komuny a wapna pewnie nigdy. no piachach puszczonych w dzierżawę stabilne 4-4.5