Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Morawica systematycznie jeszcze działa. 

W premium masz pył i większą ilość do przereagowania w pierwszym roku.

Kolejna sprawa że w przedziale np 5,5 - 6 jest łatwo podnieść pH, ale w przedziale 6 - 6,5 już trudniej

Opublikowano
13 godzin temu, maciej napisał:

yacenty to najlepsza i najtańsza opcja . pH gleby zawsze w optymalnych wartościach magnez się nie zdąży wymyć i plony będą piękne

13 godzin temu, maciej napisał:

yacenty to najlepsza i najtańsza opcja . pH gleby zawsze w optymalnych wartościach magnez się nie zdąży wymyć i plony będą piękne

To teraz wytłumaczcie mi o co chodzi. Robię próby glebowe 4 rok z rzędu aby obserwować co się dzieje na polu bo miałem strasznie zaniedbane działki. 

Gleba lekka od IV b do VI głownie V klasa, pH startowe 4,3-5,0. Obecnie pH 5,7-6,6.

Pierwsza próba magnez niski i średni- wapnowanie magnezowe ok. 4-4,5 t/ha, zboża

Druga próba magnez wysoki i bardzo wysoki- wapnowane węglanowym ok. 4-4,5 t/ha, zboża

Trzecia próba magnez wysoki i bardzo wysoki- brak wapna, zboża

Czwarta próba magnez niski i bardzo niski, rzepak, nawożone 200 kg/ha Kiseryt, średni plon 3,1 t/ha

Rzepak tak wyciąga magnez czy po 2 latach od wapna tak zostało wypłukane? Na innych działkach też są widoczne lekkie spadki lub utrzymanie wartości, ale były w lepszej kulturze i są to gleby lepsze jakościowo.

Kolejne doświadczenie na przestrzeni 4 lat wytestowane 3 wapna. Wapnowane w ilości ok. 4-4,5 t/ha jest w stanie podnieść pH w pierwszym roku o:

- Morawica 0,7-0,8

- Piskrzyn 0,5-0,8 + magnez

- Radkowit Premium 1,3-1,4 + magnez 

Opublikowano

Dzięki za ostatnie porównanie szybkości działania wapna.

Co do magnezu który nagle spadł to albo błąd pomiaru albo błąd  pobrania próby/inne miejsce, może nawrotka i tam nie doleciało.

Nie wierzę że spadł tak drastycznie poziom Mg.

Jeszcze opcją że pogłębiłeś orkę i do próby martwicy złapałeś?

• Root Admin
Opublikowano

Nie bardzo rozumiem tą tabelkę, co roku dawałeś wapno czy tylko co roku robiłeś próby? Czy te próbki są na innych polach?
Ja mam próby co dwa lata i u mnie widać delikatny spadek wszystkiego w tym czasie, a niestety nie moge znaleźć mapki do próbek sprzed 5 lat i żeby jeszce jedną rzecz dołożyć do mojej tabelki, ale może dziś coś lepszego ulepię w Excelu. To wam pokaze swoje przemyślenia.

Poki co mam tyle ph21 to wynik z lutego 21, ph19 to wynik z lutego 2019

image.png

Opublikowano

szybkość zwiększania ph zależy najbardziej od formy w jakiej występuje

od najszybciej do najwolniej:   1.kreda,       2. weglanowe,     3.magnezowe (chyba że jest super zmielone to wtedy to trudno powiedzieć) 

Napewno jeśli porównamy dobrze zmielone weglanowe z dobrze zmielonym magnezowym to węglanowe szybciej odkwasi

Kreda nie jest skałą od razu reaguje więc jest najszybsza

Chemii się nie oszuka.

Opublikowano (edytowane)

Teraz uproszczona uprawa bez pługa więc raczej martwica odpada.

Próby są na 6 działkach w nie dużej odległości od siebie. Łącznie 10 ha.

Pierwsza próba kontrolna, a po niej wapnowanie przez 2 sezony. (2018/19 Piskrzyn, 2019/20 Morawica) Próby pobierane po zbiorach.

magnez.png

Edytowane przez gabrysiek
Opublikowano

A że w wapnach typu standard pyłu jest mało to radkowit premium działa najszybciej.

2 minuty temu, gabrysiek napisał:

Teraz uproszczona uprawa bez pługa więc raczej martwica odpada.

Próby są na 6 działkach w nie dużej odległości od siebie. Łącznie 10 ha.

Pierwsza próba kontrolna, a po niej wapnowanie przez 2 sezony. (2018/19 Piskrzyn, 2019/20 Morawica) Próby pobierane po zbiorach.

Magnez 2018 Magnez 2019 Magnez 2020 Magnez 2021
3,1 6,1 7,0 0,8
2,9 7,4 6,6 2,3
4,3 7,1 8,6 1,3
2,4 5,1 4,7 2,7
2,5 4,2 5,5 4,8
4,3 6,1 6,1 6,0

To by potwierdzało jednak drastyczny spadek Mg i to co Maciej napisał że Mg dawać co 2 lata

Ogólnie, jakby nie patrzeć to najkorzystniej byłoby co roku dawać 1-2 tony wapna magnezowego premium na słomę.

Tylko kwestia całej logistyki z rozsiewem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damtr99 napisał:

Ok 30 zł

To w sumie jeśli tu piszą że radkovit premium można przyrównać skutecznością że zwykłym weglanowym to lepiej kupić premium, odkwasi tak samo. Dodatkowo magnez. A zwrot i tak dostanę za całość

Opublikowano

Dokładnie tak, a z badań kolegi powyżej widać że nawet najszybciej działa. 

Tylko problematyczny rozsiew jak suche, ale jak poleży na polu i zwilgnie to lux

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Dokładnie tak, a z badań kolegi powyżej widać że nawet najszybciej działa. 

Tylko problematyczny rozsiew jak suche, ale jak poleży na polu i zwilgnie to lux

Jak te premium procentowo wychodzi ile ca ile mg?

Opublikowano
17 minut temu, Michal014d napisał:

Jak te premium procentowo wychodzi ile ca ile mg?

Przeciętnie 15 MgO plus 30 CaO

Opublikowano

Taaa, vat jest na wapno a nie wapno plus transport.

Więc to na kopalni będzie liczone od 50 czy 60 zł .

No i teraz pytanie czy wapno wejdzie na obniżony Vat. 

Myślałem czy się nie wstrzymać ale podjąłem decyzję o zakupie,  bo ewentualny mniejszy koszt wapna pokryje wyższy koszt transportu i na jedno wyjdzie. 

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/ekonomista-wyjasnia-co-oznacza-dla-rolnikow-0-proc-vat-na-nawozy,114909.html

zgodnie z tym artykułem to moim zdaniem na 95% tak, będzie wapno na zerowym wacie

Na fakturze jest chyba wapno plus transport, rozumiem że na kopalni bedzie bez vatu ale za transport też liczą 8% a ten kto transportuje nie będzie musiał odprowadzić vatu ze swojego transportu.

Ogólnie to na ekonomii się bardzo nie znam, na fakturowaniu też(23l)  więc nie oczarniajcie mnie za bardzo jak źle coś powiedziałem

24 minuty temu, Michal014d napisał:

Ta cena co podałeś to z dowozem ile km? I czy netto czy brutto.

pewnie brutto, on ma bliżej

Jutro będę dzwonił i się pytał to ci napisze, ja z podlaskiego(zambrow) 320km