Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jechało z firmy Agria po 135 z transportem brutto. Transport z Krakowa z Huty a Agria sprzedawała, firma z Tarnowa. Jestem spod Lublina. W mulcz gorczycy. Ziemie średnie. U mnie bezorkowo idzie nie tyle gruber co spulchniacz. A w wapmagu tam jest forma CaO a nie CaCO3? Bo wapmag chyaba wolno działa. Tylko podając na opakowaniu podają w przeliczeniu na CaO.

I klasa głównie 3a

Opublikowano

Słyszeliście że aktywność odkwaszania przez 1kg MgO ma taką samą aktywność co 1,4kg CaO? :)

Kolego wydaje mi sie ze sie mylisz odnośnie magnezu ,

u mnie ponad 10 lat temu przez kilka lat było stosowane wapno ma gnezowe

5 lat temu badanie gleby wykazało wysoką zawartość magnezu a odczyn letko kwaśny ,było stosowane wapno tlenkowe , ostatniej jesieni nowe badanie gleby iwynik podobny , według doradcy taka zawarto,sc magnezu przy vtym ph jest nietypowa

Opublikowano

Kolego taka wysoka zasobność w magnez przy odczynie lekko kwaśnym zdarza się dosyć często, szczegulnie jak ktoś ma bardzo wysokie zakwaszenie i brak magnezu więc stosuje całą dawke wapno magnezowe, odczyn podskoczy do kwaśny lub lekko kwaśny bo jedna dawka to zamało żeby odkwasić (latami się psuje i kilka latek trzeba naprawiać)

a magnez moze nam skoczyc na wysoką czy bardzo wysoką i koledzy mają racje wapń i magnez zblizone właściwości odkwaszające.

Wap mag zawiera dwie formy siarczanową i węglanową jedna działa szybciej druga wolniej, mozna nim odkwaszac stosując odpowiednio wysoką dawkę ale czy kogoś na to stać?

Opublikowano

mam pytanie a mianowice chciałem jeszcze teraz dać kredę po trawę zakłądaną i kukurydzę. jestem z łódzkiego ale pytanie kieruję także ogólnie gdzie mogę dostać taka kredę i w jakiej cenie, w necie szukałem to jest wapniak koszelowski (KZK), OMYA, lafarge (koło kielc ale tam jest tylko nawóz radkowit a kredę nie wiem czy mają, LHOIST. proszę o pomoc

Opublikowano

przeczytalem kilkanascie ostatnich stron i jestem skołowany.

Kupilem ziemie (IIIb oraz IVa, gleba srednia) i okazalo sie ze pH wynosi srednio 4,00 a Mg 1,1 mg w100g gleby,wiosna pojda ziemniaka a pozniej planuje rzepak. Jaka dawke nawozu wapniowo-magnezowego dac teraz na wiosne oraz jaka ilosc wapna ww wapna podnosi o jeden punkt pH?

Opublikowano

mam pytanie a mianowice chciałem jeszcze teraz dać kredę po trawę zakłądaną i kukurydzę. jestem z łódzkiego ale pytanie kieruję także ogólnie gdzie mogę dostać taka kredę i w jakiej cenie, w necie szukałem to jest wapniak koszelowski (KZK), OMYA, lafarge (koło kielc ale tam jest tylko nawóz radkowit a kredę nie wiem czy mają, LHOIST. proszę o pomoc

zadzwoń do tej firmy oni też krede mają http://www.grempix.pl/

Opublikowano

przeczytalem kilkanascie ostatnich stron i jestem skołowany.

Kupilem ziemie (IIIb oraz IVa, gleba srednia) i okazalo sie ze pH wynosi srednio 4,00 a Mg 1,1 mg w100g gleby,wiosna pojda ziemniaka a pozniej planuje rzepak. Jaka dawke nawozu wapniowo-magnezowego dac teraz na wiosne oraz jaka ilosc wapna ww wapna podnosi o jeden punkt pH?

http://www.kpodr.pl/index.php/produkcja-rolinna/42-inne/1103-wapnowanie-gleb Wszystko da się w internecie znaleźć. Teraz wapna bym wcale nie polecał. 4,0 to niskie pH nawet na ziemniaka ale wapnowanie na ziemniaka zawsze wpływa niekorzystnie(ryzyko parchu). Na Twoim miejscu o rzepaku pomyślał bym w 3-4 roku użytkowania. Ciężko w ciągu roku taka zapuszczona glebę uzupełnić.

Opublikowano

ja się nie zgadzam że pod buraki powinno się wapnować na jesieni. Wapno powinno się wysiać na ściernie i podorywke wykonać wtedy wapno do wiosny ma czas sie rozłożyć. Najgorsze co można zrobić to zasiać go na wiosnę.

Opublikowano

Ja dopiero teraz zawapnowałem interwencyjnie bo po prostu wcześniej nie miałem jak a kiedy sie powinno hmmm. Zawsze sie uczyłem że pod przedplon rośliny która potrzebuje najlepszego pH.

Opublikowano (edytowane)

Gościu mówił że to jakaś pozostałość z hydratyzacji budowlanego wapna... jakoś tak.

Jednak tlenkowe. Po ile u Was takie wapno? Koleś chce po 430zł

Edytowane przez pawelol111
Opublikowano

Tlenkowe u mnie na składzie kosztuje 197zł za tonę i wg mnie to także zdzierstwo. Ja tydzień temu przywiozłem magnezowego wapna 5ton i udało mi sie jeszcze przed deszczem rozsiać

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@ piotrb14 A co ty byś chciał to wapno jest za chu. nie pieniądz więc nie ma co liczyć na nie wiadomo jakie działanie. Ja po zastosowaniu tego wapna zauważyłem poprawę gdzie były wypaleniska teraz jest lepiej.

Opublikowano

Dziś zrobiłem badanie na PH -kupiłem kwasomierz glebowy i wydaje mi się, że wyniki są wiarygodne. Czy wapno węglanowe albo magnezowe, które na allegro kosztuje 15-17 pln warto rozsiewać na polu.

Opublikowano (edytowane)

jak by ktoś szukał ceny na woj.Pomorskie powiat Gdańsk to:

w postaci węglanu o zawartości min.50%CaO-100zł/t

w postaci tlenku min.60% CaO-180zł/t

w postaci tlenku min.50%CaO- 165zł/t

jak by ktoś był zainteresowany wapnem/kredą/kruszywem to zapraszam na PW

Więcej informacji pon numerem 602-592-838

www.grempix.pl

Edytowane przez tuniec