Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Od kolesia który jeździ z tym po rynkach?

To dwa lata temu w Koszelówce te granulki z pod sita luzem po 80 zł/t można było kupić, a koleś z rynków pakuje to do BB i sprzedaje :D taki sposób na biznes. B)

I ten koleżka jest właśnie gdzieś z pod Łukowa/Radzynia/Lubartowa, te okolice.

takie te granulki:

14833335.jpg?1491769535

http://pokazywarka.pl/plizcv/#zdjecie15036921

W adresie na ogłoszeniu ma wpisane że Koszelówka,widzę że masz zdjęcia i kupywałeś więc mówisz że nie warto?? sądząc po zdjęciach ,oferta dość kusząca ze względu na cene bo gdzie indziej to kosztuje po 350-400zł w bb. Niżej daję link do ogłoszenia

https://www.olx.pl/oferta/wapniak-koszelowski-kreda-nawozowa-promocja-CID757-ID905kL.html#198c228eb3;promoted

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano

Ten wapniak koszelowski to raczej chyba sobie odpuszczę,pójdę  w jakieś sypkie wapno i tutaj do was pytanie jakie wapno bedzie najlepsze.Gleby jakie mam to od IV-VI klasy głownie lekkie i bardzo lekkie ph w granicach 4,5 ,dokładnie będe wiedział jak przyjdą wyniki badań z ph.Widziałem że sa wapna z Cao-30% i Mg-18% a są także weglanowe bez magnezu z zawartoscia ok 52%-Cao,jakie bedzie lepsze w moim przypadku??

Opublikowano

Ja nie mówię że nie warto, tylko ostrzegam, abyś nie naciął się na cfaniaka który sprzeda ci mokre zlepki kredy po 230 zł, bo takie zlepki chodziły po 80 dyszek od tony. Kup jednego BB i się przekonasz. Ale z drugiej str. zwykłe sypkie wapno wyjdzie zdecydowanie taniej niż 230zł/t

Opublikowano

Ja nie mówię że nie warto, tylko ostrzegam, abyś nie naciął się na cfaniaka który sprzeda ci mokre zlepki kredy po 230 zł, bo takie zlepki chodziły po 80 dyszek od tony. Kup jednego BB i się przekonasz. Ale z drugiej str. zwykłe sypkie wapno wyjdzie zdecydowanie taniej niż 230zł/t

Też przeliczylem i wyszlo że sypkie taniej,a jakie proponujesz sypkie bo jeszcze nie stosowalem u siebie???

Opublikowano

To ogłoszenie powyżej to jest od właściciela kopalni... Kupowałem od niego 24t tylko że w granulacji 2-6mm. Ceny podane są cenami netto. 

I jak to wapno wygladało nie było grudek ,dobra granulacja? Ja u siebie zdecyduje się na sypkie ,ponieważ gdybym zastosował wapniak to na moich lekkich zmiech szybko by pomógł ale równie szybko by go wymylo z gleby i trzeba by z nowu wapnowac.

Opublikowano

To chyba z koparki, łopatami nie idzie tego rozrzucić. I chyba z tej samej kopalni co wyżej wstawiłem zdjęcia kulek. Ale tam możesz zamówić z transportem, cztero ośką ci przywiezie.

Przez tel uzgodnij że ma byś suche i bez brył, on powie że tak, tak. Przed wysypaniem sprawdź czy takie jest, jeśli nie będzie to podziękuj i wskaż drogę powrotną.

Opublikowano

jak maja byc bryły tak jak mówisz, to już chyba mielnicką krede lepiej zamowic. jak brałem to była trocha wilgotna ale generalnie towar malina. tylko mysle ze cena na kopalni okolo 70zł teraz

Opublikowano

Jak gleba mocno kwaśna to najważniejsza jest dawka - co najmniej 3 t/ha. Miarą skuteczności wapna jest jego współczynnik reaktywności - tzn ile % wapna z wapna zadziała. Wapno będzie tym szybciej działać im jest drobniej zmielone, a także jeszcze szybciej jeśli pochodzi z młodszych pokładów tzn jeśli jest to kreda. Najszybciej będzie działać wapno tlenkowe, tyle że jeśli chcesz je stosować to sugeruję wyłącznie jesienią i to na ciężkich glebach. Na lżejszych, a nawet na średnich gleba zbyt duże ryzyko i nie polecam tlenkowego.

czemu nie polecasz na srednich glebach wapna tlenkowego ? w odpowiednich ilosciach mozna hyba stosowac ?

Opublikowano

Witam,

Pochwalę się jedną ciekawostką z wyników- wynik z roku bodajże 2011 to 7,4 i 7,6, uprawy prowadzone intensywnie, przekraczane 200 N zazwyczaj rocznie a tu taki zonk. W 2014 roku rozrzucony tu został dolomit w ilości ok. 2,5 tony na hektar(towar kupiony przez dziadka leżał na pryzmie kilka lat i trzeba było się tego pozbyć). Panowie jest to jasny dowód, że warto robić próbki- 15 zł zapłacone, a jakbym robił "na oko" to pewnie rozrzuciłbym trochę w tym roku, bo na zdrowy rozum powinno być już sporo mniej.

A pytanie drugie orientacyjne, ile dać Nordkalk StandardCal na hektar w tych 3 kolejnych działkach, według was praktyków jak np. Damianzbr- nie książek i katalogów bo takie posiadam. Wyniki poniżej

post-57292-0-61290900-1492026180_thumb.png

Opublikowano

Witam,

Pochwalę się jedną ciekawostką z wyników- wynik z roku bodajże 2011 to 7,4 i 7,6, uprawy prowadzone intensywnie, przekraczane 200 N zazwyczaj rocznie a tu taki zonk. W 2014 roku rozrzucony tu został dolomit w ilości ok. 2,5 tony na hektar(towar kupiony przez dziadka leżał na pryzmie kilka lat i trzeba było się tego pozbyć). Panowie jest to jasny dowód, że warto robić próbki- 15 zł zapłacone, a jakbym robił "na oko" to pewnie rozrzuciłbym trochę w tym roku, bo na zdrowy rozum powinno być już sporo mniej.

A pytanie drugie orientacyjne, ile dać Nordkalk StandardCal na hektar w tych 3 kolejnych działkach, według was praktyków jak np. Damianzbr- nie książek i katalogów bo takie posiadam. Wyniki poniżej

attachicon.gifwyniki.png

kiedy najlepiej robic proby keidy ty robiles ? czyli uwazasz ze ten dolomit dobry był czy nie ?

Opublikowano

Jesień-po zbiorach i bardzo wczesną wiosną. Ja brałem początkiem marca jakoś. Dolomit akurat wydaje mi się nie dał zbyt wiele a wręcz nic, po prostu chyba jakaś taka dziwna ziemia bo sąsiad niedaleko też odebrał i wynik 7,2 a nie wapnował podobnie jak ja dobre 15 lat.

Opublikowano

krede luzem można juz po 100 zł/t kupic

Opublikowano

Zapytaj tego dilera o jego dilera, bo towar ma przedni skoro ma taki odjazd. 

Widzę, że trzeba stosować go od razu z siarką w celu ponownego zakwaszenia :D , bo alkalicznego odczynu rośliny też nie lubią

Opublikowano

Or..kal teoretycznie szybko podnosi ale na krótko... przy okazji zabija sporo tego co żywe w glebie, a przecież wapno ma tworzyć korzystne warunki dla mikroorganizmów... poza tym cena zabójcza więc sens stosowania żaden. Ja stosuję tylko kredę i węglanówki. Skutecznie, bezpiecznie etc.

Opublikowano

Pytania dotyczą Orcal:

Ile lat stosowałeś? Na jakich glebach i jaki areał? Ile wynosiło ph przed zastosowaniem, a ile po?

Jaką metodą liczyłeś zabijanie tego co żywe i jakich organizmów to dotyczyło?

TYLKO KONKRETY A NIE BZDURY WYSSANE Z PALCA!

Opublikowano (edytowane)

Na wszelki wypadek mała edycja... ;)

o or.klu

1. Nie stosowałem, bo jednak nie dałem się na to nabrać.

Wypróbowałem w kontekście "antydzik" i efekt żaden.

2. Sam skład nawozu odpowiada na pytanie.

Nie jest to tylko moje zdanie (...)

Ogólnie nie chcę rozwijać tego tematu, bo zaraz padną różne oskarżenia i pseudofakty...

ale... miło będzie jak odpowiesz na swoje pytania albo ja je zadam w sposób bardziej sensowny w tym kontekście...

- opisz konkretnie, czyli: kiedy, w jakiej dawce, na jakiej glebie i co to dało (i na jak długo)

- opisz (wg Twojej opinii) wzrost "życia w glebie" jaki się dokonał po stosowaniu tego nawozu...

Tak czy siak to cena jest 3 razy za wysoka do efektów o ile byłyby takie jak jest napisane w tej bajce. Dlatego u mnie to odpada. Kropka.

Edytowane przez nieARMANDv2