Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nazwa ? Stawiam skrzynkę wódki że to 80% CaCOa nie CaO. Zawsze tak nabierają rolników, stały chwyt.

Jeżeli jest tak jak napisałem kupiłeś bardzo słabe wapno węglanowe.

Jeżeli ma 80% CaO to jest ok,

Opublikowano (edytowane)

Miała albo CaCa nordkalk albo właśnie to tlenkowe CaO tak mi czytała ale zobaczymy jak przyjedzie .. kupię gdzieś w okolicach łodzi lub w samej zyto bojko pytam jestem tam jutro w trasie i bym się zaopatrzył. . Sorry za offtop

Edytowane przez marcin5320
Opublikowano

Więc zwróć uwagę na to czy to jest 80 CaCO3 (wapno węglanowe, kredowe) czy 80 CaO (wapno tlenkowe palone)

Jeżeli jest to 80 % CaCO 3 to nawet tego nie bierz, chyba że kasy Ci nie szkoda albo jest bardzo tanie.

Przelicznik jest taki 80 % CaCO3 x 0,56 =44,8 % CaO pod warunkiem że nie ma w nim żadnej wilgoci. No i oczywiście wtedy jest wapnem węglanowym a nie tlenkowym.

Opublikowano

A nazwa ? Stawiam skrzynkę wódki że to 80% CaCOa nie CaO. Zawsze tak nabierają rolników, stały chwyt.

Jeżeli jest tak jak napisałem kupiłeś bardzo słabe wapno węglanowe.

Jeżeli ma 80% CaO to jest ok,

No to czekamy na tą skrzynkę wódki:-)

Opublikowano (edytowane)

Pewnie wcisnęli Ci wapno Granucal Grade I lub IV. I pewnie około 600 za t zapłaciłeś? Ale niemieckie :D

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Udało mi dziś w końcu uderzyć z wapnowaniem. To czekałem na usługę to na pogodę. A okazało się że mam sprzęt do rozsypu wapna pylistego na podwórku. Wystarczyła mała przeróbka poczciwego lejka by zaczął sypać jak ta lala. Wapno w BB ni suche ni mokre, super równo rozsiane i nawet mocny wiatr nie przeszkodził.

Opublikowano (edytowane)
post-55090-0-29196500-1488552782_thumb.jpg

Troker , pewnie zamontowałeś mieszadło i dlatego nie zatyka chyba że miałeś granulat to nie powinno zapychać , ja próbowałem lejkiem sypkie i za mało sypało , musiał bym jeździć 3 razy dłużej a do wapna najlepszy chyba jest Kos , wysiałem chyba co do kilograma.

A tak poza tym to mam pytanie,  gdzieś na początku wysiałem tlenkowe CaO min. 70% , chyba raczej to był tlenek a nie podróbka czy tam CaCO3  bo prawie mi oko wyżarło a węglan czy inny by nic złego nie zrobił po wpadnięciu do oka , ale wracając do tematu bo wysiałem te wapno i na drugi dzień zmieszałem tak do 10cm (załącznik), i mam takie pytanie bo raczej te wapno się zmieszało w miarę z ziemią , może miejscami jest coś na wierzchu ale troszkę, przejechałem tym kultywatorem  po rozsianiu wapna i zastanawiam się jeszcze czy zmieszać to jeszcze raz pod koniec marca? Czy może już wtedy rozsiać nawozy i odrazu zmieszać 2w1 bo inaczej będe musiał dwa razy jezdzić co wiąze się ze stratą wody , i paliwa. Jakbyście zrobili na moim miejscu.

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Rozsiałem pyliste i rzeczywiście  dorobiłem mieszadło(przedłużka plus rolka). Przy maksymalnym otwarciu zasuwy wychodziło tak pomiędzy 1 do 1,3 t na ha. Wątpię Byś kosem(też posiadam) wysiał szybciej. W 3 godziny wysialiśmy z ojcem ze 12 ton. Z tym że BB wcześniej rozwiezione po polu i wszystko w jednym kawałku.

Opublikowano

Wlasnie ph nie znam, probki dalismy do badań ale nadal czekamy na wyniki, wapno jest w postaci pyłu, okolo 65 procent wapna, a czemu nie dobry pomysl?

Wapno tlenkowe stosuje się zwykle na cięższe ziemie i żeby ostro zadziałać.

Jeśli dasz teraz sporo, a okaże się dość dobre pH no to efektem ubocznym będzie znaczne przesuszenie gleby więc zaczekaj na te analizy lepiej i odpowiednio dobierz dawkę.

Ja ogólnie preferuję kredę. Skuteczna i bezpieczna :)

Opublikowano (edytowane)

U mnie też było sypkie ale jak zasypałem na noc zbiornik to na drugi dzień tak się zsiedziało , że nie chciało nic lecieć, może jakbym świeżym zasypał lub drugi raz to samo to by szło bo też dorobiłem mieszadło  ale wkońcu przepiąłem na kosa i w pare godzin wysiałem 2 ha. I dawka chyba idealnie bo coś koło 1t/ha.  Lejek ma większy zbiornik bo pewnie coś koło 500kg a Kos koło 200kg, ale jakby dorobił metalowy zbiornik z nadstawkami do kosa to do wapna jak jest jak ulał. W 3 godziny 12 ton jest możliwe jeśli sypaliście z bigbaga , ja zamówiłem 2 BB i łopatą dopiero z niego ładowałem na Kosa. Kos fajny bo ma taśmę i ja mam zawieszany więc puszczam w dół i rozsiewam więc niczego więcej nie trzeba , a no i kos ma jedną wadę a mianowicie po przechyleniu z taśmy wapno leci już nie na środek tarczy tylko na bok i rozsiewa szerzej w strone nierówności

A tak pozatym to był bym wdzięczny jakby ktoś pomógł co  z tym kultywowaniem co napisałem wcześniej :)

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Ale z tego co wiem to wapno tlenkowe odrazu trzeba wymieszać z gleba wiec bede musiał wstrzymać siew. Ph bedzie raczej niskie bo od 15 lat wapno nie bylo sypane na pola i łaki a na pasteiskach mam sporo szczawiu ktory jest oznakiem kwaśniej gleby. Nie wiem tylko czy moge posiac wapno odrazu nawoz i uprawiac pod siew, czy wapno z nawozami nie wejdzie w jakas niekorzystna reakcje?

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie wolno mieszać nawozów i wapna, musi być minimum 4 tygodniowy odstęp ale wg. Wikipedi i tabeli mieszania nawozów można mieszać wapno tlenkowe z polifoską , ale ja bym poczekał ten miesiąc dlatego ja wysiałem początkiem marca a miałem w planie już początkiem lutego ale było za duże błoto

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Krótko mówiąc "gryzie się" z fosforem, natomiast jeśli masz skrajnie kwaśne to i tak fosfor nie będzie zbytnio dostępny. Ogarnij odczyn, a później daj nawóz PK.