Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kreda wapno nawozowe GRANULOWANE o zawartości CaCO3 94% w tym CaO 51% panowie opłaca sie w cenie około 150 zł za t albo co byscie polecili na gleby klasy 3- 4 zeby podniesc Ph

Opublikowano (edytowane)

Witam,
Udało mi się wydzierżawic paręnaście dodatkowych hektarów, gleba głównie kl 4, pola niezachwaszczone ale z niskim pH. Od 4.5 do 5.5 raczej z niską zawartością fosforu i potasu. Myślę zasiac tam pszenzyto, bo na rzepak trochę za słabe wyniki. Czy nordcalc fastcal to dobry pomysł? Czy jakiś granulat typu wapniak koszelewsko, elbo ten Elplon z agrolok? Co uważacie za najlepsze rozwiązanie?

Edytowane przez matyziak
Opublikowano

czy po wapnowaniu wapnem wegalnowym można siać gorczyce na przyoranie( gruberem zaraz po wapnowaniu)? i jak jest z łączniem oprysku roundup i wapna? mam łąkę która chce teraz zwapnować, opryskać, zaorać i zasiać nowa. można łączyć ten oprysk z wapnem? z góry dzięki za odpowiedz :)    

Opublikowano

Ile CaO moźe mieć wapno z cukrowni? Ma to magnez? jaką moźe mieć reaktywność? Gość przywizł mi kredę z Kornicy i próbkę tego wapna z cukrowni. Po rozpuszczeniu , zostaje ze 20 procent piachu...

Opublikowano

mariuszd93 wczoraj ci przywiózł białym manem? zostawił ci certyfikat? dla mnie zapomniał ale jeszcze w tygodniu ma mi dowieść jedną patelnie to się upomne. myślałem że będzie to błoto ale jest jak najbardziej ok.
co myślicie o tej kredzie z kornicy?

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzam. Stawiam 1 złoty.

Po cenie powiedziałbym, że to zwykły węglan. Korzystny kurs, więc czemu mam nie postawić. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

Witam wszystkich! Chciałem zapytać jaki preparat do wapnowania pola pod truskawki? Chcę doprowadzić moje do porządku, bo w tym sezonie plony pozostawiały wiele do życzenia ;/ Czytałem o tym, że raz na jakiś czas na takim polu warto zrobić wapnowanie. Myślę o wapnie nawozowym z magnezem. Znalazłem fajną stronkę dodatkowo z fajnym przelicznikiem ile nawozić, ale  totalnie nie znam produktu - czy Flormex coś wam mówi? Ktoś stosował? Dla zainteresowanych podaję stronę www.flormex.pl. Będę wdzięczny za opinię. Cena jest atrakcyjna, więc poważnie się nad tym zastanawiam, ale wolałbym wiedzieć, że to sprawdzony preparat. Z góry dzięki za wszelkie sugestie :) Pozdrawiam! Krystek

Opublikowano

Witam wszystkich! Chciałem zapytać jaki preparat do wapnowania pola pod truskawki? Chcę doprowadzić moje do porządku, bo w tym sezonie plony pozostawiały wiele do życzenia ;/ Czytałem o tym, że raz na jakiś czas na takim polu warto zrobić wapnowanie. Myślę o wapnie nawozowym z magnezem. Znalazłem fajną stronkę dodatkowo z fajnym przelicznikiem ile nawozić, ale  totalnie nie znam produktu - czy Flormex coś wam mówi? Ktoś stosował? Dla zainteresowanych podaję stronę www.flormex.pl. Będę wdzięczny za opinię. Cena jest atrakcyjna, więc poważnie się nad tym zastanawiam, ale wolałbym wiedzieć, że to sprawdzony preparat. Z góry dzięki za wszelkie sugestie :) Pozdrawiam! Krystek

Stosuję Dolokorn 90 od 3 lat. Jestem zadowolony. Do sadu również.

Opublikowano

A ja mam pytanie jak pogodzić wapnowanie i nawożenie obornikiem kurzym i gnojowica świńska?

Co roku obornikiem nie nawozisz. Obornik normalnie, a wapno pod przedplon rośliny wrażliwej na pH, tj. wapno - pszenica, obornik - burak.

Jeżeli jednak zdecydujesz się w tym samym roku - wapno wymieszać, min. 4 tyg przerwy i obornik. 

A jeżeli gonią terminy agrotechniczne - obornik/kurzak, wymieszać i orka, wapno na zaoraną glebę. 

Opublikowano

Chodzi o to aby wapno po orce zastosować, i wtedy, zostawić na wierzchu czy wymieszać czymś? Ja mam problem z kolejnością agtotechnik, wyników gleby jeszcze nie ma, wapna zreszta też a trzeba siać poplon i leży na polu obornik do rozrzucenia, najlepiej byłoby wapno-agregat z poplonem-jesienia obornik i orka ale nie da rady tak

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego się "nie da"?? 

Jeżeli nie boisz się erozji to możesz zostawić bez mieszania :D Woda opadowa/roztopowa zrobi przez zimę robotę. 

Edytowane przez ziomal_one